Akademie Bílí Tygři Liberec

Valdemar Jiruš o extraligové premiéře syna Vojtěcha: Silný zážitek! Teď je to na něm

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Není to tak dávno, kdy jméno Jiruš budilo velký respekt napříč extraligovou mapou České republiky. Po řízném obránci Valdemarovi se teď v dresu Bílých Tygrů hlásí o slovo jeho syn Vojtěch, jenž se po debutu v Pardubicích představil už i domácím příznivcům. Pochopitelně pod dozorem hrdého táty.

Jaké to je vidět syna prohánět se na ledě Home Credit Arény v extraligovém zápase?
Pro nás s manželkou je to silný zážitek. Působil jsem tady dlouho jako hráč a když syn hraje ve stejné hale, tak je to samozřejmě hezké. Teď už je to o něm. Dostal šanci od Bílých Tygrů a musí ji, jak se říká, chytit za pačesy a ukázat, že hokej dělá dobře.

Jak prožíval takovou příležitost?
Nějaká malá nervozita tam asi byla, ale s prvním vhazováním to z něj spadlo. Hokejista na to už pak většinou nemyslí a je naplno vtažen do utkání.

Vojtěch Jiruš o premiéře před domácím publikem:

„Velký zážitek a super zkušenost. Každé střídání, které dostanu, je pro mě dobré a posune mě dál v hokejové kariéře. Extraliga je určitě náročnější, ale já o tom snil už od mala. Je to o to lepší, že to vyšlo tady v Liberci.“


Vojta dodržel rodinnou tradici a nastoupil s číslem 36. Je v tom nějaká symbolika?
Nejspíš si ho vybral. Jako malý mě ještě viděl hrát, takže možná proto. A symbolika? Asi ano, ale je to i jeho oblíbené číslo. Možná v tom hraje roli i to, že jsem se šestatřicítkou nastupoval já.

Už v Pardubicích byl blízko gólu, kdy jel sám na bránu a trefil tyč. Jak jste to doma prožívali?
Koukali jsme na to. Manželka samozřejmě trošku vyjekla, když dal tu tyčku. Je výborný bruslař, přímočarý, agresivní. Takové situace bývají i o štěstí. Sice branku nedal, ale určitě se dostane i do dalších šancí a ten svůj první gól dá. Nejdůležitější ale je, aby vyhráli Tygři.

Jak moc příjemné je sledovat hráče z Benátek, jak se postupně zabudovávají do A-týmu?
Těší mě to strašně moc, protože tohle je cesta, kterou bychom měli jít. My tady, ale i celý český hokej. Mladí kluci dostávají v extralize strašně málo příležitostí a myslím si, že je to škoda.

Vycházejí články, že nemáme mladé hráče. My je ale ani mít nemůžeme, když s nimi nehrajeme. Jsem přesvědčený o tom, že v každém týmu z juniorské extraligy působí hráči, kteří když dostanou příležitost, tak z nich budou jednoho dne skvělí hokejisté.

Tohle děláme v České republice špatně. Věřím, že to všichni konečně pochopí a že mladým hráčům začneme dávat více šancí.

Vojtěch Jiruš sprintuje za pukem

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení