Akademie Bílí Tygři Liberec

Vedoucí trenér základny Daniel Stehno: Základna je pro klub extrémně důležitá

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Ještě před začátkem sezony 2018/2019 došlo v organizaci tygřích mládežnických celků k velkým změnám. Novým hlavním trenérem základny se stal Daniel Stehno, který si neklade malé cíle. „Je potřeba si uvědomit, že pracovat pro klub jako jsou Bílí Tygři už něco znamená. Trénování mě hrozně baví, chci se vzdělávat a moc se na novou výzvu těším," prozradil.

Jak jste se vůbec dostal do Liberce?
Obdržel jsem nabídku od Jiřího Bermanna, který mi zavolal a zeptal se mě, jestli bych neměl zájem trénovat 5. a 7. třídu s Ctiborem Jechem. Do extraligového klubu se člověk nedostane každý den, a proto jsem si nabídky vážil a dlouho jsem nad ní nepřemýšlel.

Minulá sezona s Bórou byla velmi příjemná a sympatická, hodně věcí jsem okoukal a přiučil jsem se. Myslel jsem si, že ve spolupráci budeme pokračovat i další sezonu, to ale přišla nabídka stát se hlavní trenérem základny. V Liberci je velmi kvalitní vedení a celá organizace funguje ve všech směrech a to od trenérů, po zázemí, až například k marketingovému oddělení, vše je dokonale sladěné. Troufnu si říct, že nejen z hlediska zázemí patří Tygři k nejlepším klubům v republice.

A mě osobně trenéřina strašně chytla a chci se v ní vzdělávat. Trénovat v Liberci něco znamená a člověk si toho musí pořádně vážit, obzvlášť v trenérském kolektivu, kde si všichni pomáhají. Začal jsem pracovat od 1. května 2017, v únoru jsem ještě přebral po Jiřím Bermannovi bruslařské tréninky ve sportovních třídách. Určitě jsem takový posun po necelém roce nečekal, ale byl jsem za něj hrozně rád a teď už mě čeká druhá liberecká sezona.

Dan Stehno článek

Co bude vaší náplní práce jakožto hlavní trenér základny?
Budu mít na starosti trenéry základny a k tomu celý její chod, což je pro mě velká výzva. Moc se na tuto práci těším, trénování mě hrozně baví, stejně jako práce s dětmi. Dalším bodem bude určitě komunikace. Chtěl bych nastavit maximální rovnováhu v trenérském kolektivu s tím, že všude platí: člověk žije pro to, co ho baví. Když všichni táhnou za jeden provaz, tvoří nové věci, inovují. Chtěli bychom celkově vytvořit super prostředí nejen pro děti, ale i pro rodiče. Platí, že když je spokojené dítě, pak i trenér a rodič.

„Chtěli bychom vytvořit super prostředí nejen pro děti, ale i pro rodiče"

Když budeme vytvářet prostředí pro všechny tři zmiňované skupiny, budou se děti rády vracet na zimák. S komunikací souvisí ruku v ruce i spolupráce mezi trenéry. Určitě naše fungování nebude na bázi příkazů, každý dostane prostor pro svou tvorbu. Chci, aby trenéři i rodiče cítili, že se na čemkoliv můžeme domluvit. Je to jen a jen o komunikaci.

Nastavili jste si ještě nějaké další cíle?
Prvním a ihned viditelným krokem bude rekonstrukce šaten základny, která bude v nejbližší době uskutečněna. Děti i trenéři budou mít k dispozici ještě lepší zázemí. Dalším cílem bude, že nechceme vychovávat děti jen pro hokej, ale i pro život. Chceme vše dělat komplexně tak, aby děti uměly všechny sporty a byly slušné a například zdravily všechny dospělé v areálu. Samozřejmě základ mají děti z domova, přičemž je jasné, že jsou domov a rodina na prvním místě, ale jsme tu od toho, abychom rodičům pomáhali.

„Nechceme děti vychovávat jen pro hokej, ale i pro život. Chceme vše dělat komplexně tak, aby děti uměly všechny sporty a byly slušné"

Měli jsme na začátku letní přípravy schůzku s rodiči, kde jsme prezentovali, jakou vizi mají Bílí Tygři. My na ní budeme jen navazovat. Byli jsme Jirkou Bermannem jako trenérský kolektiv představeni tak, aby všichni rodiče věděli, na koho se mohou obrátit. Důležité bude, jak sezona v září odstartuje, čekají nás během dalších let nové věci a inovace. Od toho tu jsem a padá to na mou hlavu. Věřím, že vše bude kvalitně fungovat. Základna je totiž pro klub velmi důležitá, tam se vše rodí a chceme už na začátku vývoj dítěte chytit tím nejlepším možným směrem.

Dan Stehno článek 2

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení