Akademie Bílí Tygři Liberec

Vracíme se zklamaní, zhořkla první návštěva Ruska v životě Jakubu Rychlovskému

Date of publication Author Jan Kousal

Soči - Česká reprezentace do 18 let se na Tygry v letošní sezóně může spolehnout. Na ruskou generálku před dubnovým světovým šampionátem se do výběru kouče Hadamczika probojovali Lukáš Pařík, Jakub Žůrek, Adam Najman, Michal Teplý a Jakub Rychlovský. Ani branky posledních tří jmenovaných však národnímu týmu k vysněné medaili nepomohly. „Raději bych gól vyměnil za týmový úspěch,“ přiznal po turnaji Rychlovský.

Jaký byl ruský turnaj v tvých očích?
Je to neúspěch. Jeli jsme do Soči udělat medaili a to se nám nepovedlo. Skončili jsme nakonec pátí, takže se vracíme hodně zklamaní.

Co je příčinou toho, že to nedopadlo lépe?
Začali jsme výborně, když jsme porazili 6:3 Finy. Byli jsme na koni a celý tým věřil, že bychom mohli dosáhnout na nějaký úspěch. Ale pak se to zlomilo. S Rusy se nám to nepovedlo. Švédy jsme mohli porazit, ale bohužel se nám to nepodařilo. Škoda. A Amerika? Ta nás totálně přejela.

Na turnaji pospolu chvíli působila kompletní benátecká formace. Bylo pro tebe ideální hrát se spoluhráči z klubu i v národním týmu?
Tady jsou všichni hokejisté kvalitní, takže je v podstatě jedno, s kým nastoupím. V Benátkách spolu hrajeme takto pohromadě přibližně čtvrt sezóny. V Soči nás trenér vrátil k sobě na třetí třetinu utkání se Švédy. Dali jsme dva góly, to nám určitě prospělo. Proti Americe jsme však trenérovu důvěru nesplatili a dostali jsme dvě branky hned v první třetině, takže naše společné působení bych hodnotil tak padesát na padesát.

Jedním z problémů mužstva v Soči byla velká nedisciplinovanost. Jak se zbytečných trestů vyvarovat?
Dělali jsme zbytečné fauly v útočném pásmu, viz já v zápase s USA. Dvakrát jsem hloupě fauloval v útočné třetině a dostali jsme z toho jeden gól. Nedovolené zákroky hokejkou většinou pramení z toho, že člověk nebruslí. Místo toho, aby udělal dva kroky navíc, se po soupeři zbytečně sápe hokejkou.

Ty jsi ale na turnaji dokázal i jednou skórovat. Jakou radost ti přinesla branka proti Třem korunkám?
Za gól jsem určitě rád, ale vyměnil bych ho za nějaký týmový úspěch. Je škoda, že z toho nebylo víc. Ten gól byl vyrovnávací, jenže hned v dalším střídání jsme inkasovali rozhodující branku a už se nám to nepodařilo otočit.

Bylo to pro tebe příjemnější, že se v Soči sešlo hned pět Liberečanů?
Jasně. Na pokoji jsem byl s Adamem Najmanem. Celkově máme dobrou partu, takže se to ani nějak nedělí na skupinky hráčů ze stejného klubu. Nezáleží na tom, jestli je hráč ze Švédska, Finska nebo české ligy.

Co by měl národní tým před šampionátem nejvíce vypilovat?
Před mistrovstvím máme soustředění v Kravařích. Budeme tam pracovat na taktice a na tom, abychom se vyvarovali faulů. Za čtyři zápasy jsme dostali sedm branek v oslabení, takže na tom bychom také měli zapracovat. To samozřejmě platí o přesilovkách. Dnešní hokej se rozhoduje právě v těchto klíčových situacích.

Blíží se play-off juniorské extraligy. Kdy lze čekat návrat mladých pušek z Benátek zpět do sestavy?
V pondělí bychom měli hrát za Benátky. Ke konci sezóny v Benátkách už ale budeme střídavě nastupovat i za libereckou devatenáctku, abychom si zase zvykli na juniorský hokej. Potom to pro nás nebude v play-off takový šok.

Jak vidíš šance liberecké devatenáctky směrem k vyřazovacím bojům?
Na papíře máme velkou sílu. Samozřejmě budeme makat, ale je fakt, že každý soupeř je těžký. Musíme náš potenciál potvrdit.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení