Akademie Bílí Tygři Liberec

Vrchol sezóny je tady! Šestnáctka v prvním kole play off vyzve Kladno

Date of publication Author Jaroslav Vondrák

Liberec - Parta vedená trenérem Lobem předvádí po celý letošní ročník solidní výkony. Ty jí vynesly druhé místo v nadstavbové skupině a také účast ve vyřazovacích bojích. Jejich prvním soupeřem bude Kladno, které se po rozpačitém úvodu sezóny rozjelo a nakonec suverénně ovládlo svou nadstavbovou skupinu.

První utkání se odehraje na ledě Rytířů


Neděle 18.3.: Rytíři Kladno - Bílí Tygři Liberec
Úterý 20.3.: Bílí Tygři Liberec - Rytíři Kladno
Případný rozhodující zápas:
Středa 21.3.: Bílí Tygři Liberec - Rytíři Kladno

Zbraně Tygrů? Spolehlivý Čajan, týmovost i individuality

Liberečtí vstupují do play off z druhého místa skupiny A se ziskem 79 bodů, přičemž ve druhé fázi soutěže dokázali plynule navázat na výkony z jejího úvodu a po celou sezónu si tak drželi konstatní výkonnost. I díky ní dokázali vyválčit právě druhé místo před mocně dotahujícím Litvínovem. Hned v několika statistických ukazatelích se Bílí Tygři řadí ke špičce extraligy mladšího dorostu.

Nejvíce mezi nimi vyniká schopnost Severočechů ostřelovat brankáře soupeře (průměrně 33, 8 střel/utkání) a naopak nepropustit mnoho střel na svého maskovaného muže (průměrně 25, 3 pokusů/utkání). Velmi dobře si Liberečtí vedou také v úspěšnosti oslabení - 85, 8 %. Narozdíl od svého soupeře, kladenských Rytířů, se také mohou pyšnit výrazně pozitvním skóre 148:80.

A nejen týmová hra zdobí utkání liberecké šestnáctky. V jejích řadách vynikají i individuality. V brankovišti spolehlivě pracuje Pavel Čajan, který v pěti utkáních nakoukl i do reprezentace do šestnácti let. V dresu s Tygrem na prsou letos odchytal 31 zápasů, ve kterých si drží slušný průměr inkasovaných branek - 1. 96 a úspěšnost zákroků přes 92 %. I jemu Liberečtí vděčí za druhou nejlepší obranu soutěže.

V obraně se mohou trenéři spolehnout na hráče jako Filip Kovář, Jakub Šedivý, Adam Starý nebo Jakub Hladík, kteří nejen že dobře zvládají defenzivní povinnosti, ale také podporují útok. Kovář je dokonce nejproduktivnějším obráncem nadstavbové skupiny A.

V ofenzivě řádí především Lukáš Nezbeda s Vojtěchem Jirušem. První jmenovaný posbíral 46, druhý 44 bodů. Pozadu nezůstavají ani William Pray či Vojtěch Strnad. Rozhovor s posledním jmenovaným o přípravě na play off si můžete přečíst zde.

Pomalý rozjezd, ale forma ve správný čas

Středočeši v základní části střídali výhry s prohrami a obsadili tak pátou příčku své skupiny se ziskem 29 bodů z 18 zápasů. Překvapením pak může být výkonnostní a výsledkový vzestup, který Rytíři v nadstavbové fázi sezóny prožili. Ve dvaceti zápasech zaznamenali jen tři prohry a získané body je vynesly na první příčku nadstavby C.

Herní pohoda se projevila i ve statistikách. Svěřenci trenérů Kregla a Neliby ovládli většinu sledovaných ukazatelů v rámci své nadstavbové skupiny. Na druhou stranu je nutno podotknout, že v kolonce inkasovnaých branek za celou sezónu svítí 114 puků v síti Kladna, což může být pro našeho soupeře varováním.

Trenér Richard Lobo před play off:

"S Kladnem jsme se potkali jen v přípravě, ale nějaké poznámky o jejich hře máme. V tréninku teď pilujeme věci, ve kterých nás v posledních utkáních tlačila bota. Jako naši největší zbraň vidím vyrovnanost týmu a schopnost každé pětky střílet branky a hrát dobrý hokej. Od série očekávám parádní hokej z obou stran. Vyhraje tým, který bude pokornější, zodpovědnější a bude víc chtít."


V brance Kladna se střídá dvojice Ondřej Gabriška - Štěpán Suk, přičemž první jmenovaný má úspěšnost téměř 88 %, druhý atakuje 91%. Kladenští se mohou, stejně jako Liberec, pochlubit obranou, která výrazně podporuje ofenzivu. Nejproduktivnějším zadákem je Jiří Ticháček se 34 kanadskými body, kterému velmi zdatně sekundují například Filip Staněk nebo Marek Alscher.

V útoku je při chuti Adam Sojka, který táhne kladenskou ofenzivu a připsal si již 40 kanadských bodů. Dále je často vidět Petr Ton, Filip Sachr či Jiří Kraus. Zejména na tyto hráče si Severočeši budou muset dát pozor. Dle papírových předpokladů série slibuje kvalitní, a především ofenzivní, výkony na obou stranách.

Úvodní buly celé série padne na kladenském zimní stadionu v neděli 18. 3. ve 14:45. Ke druhému utkání nastoupí hráči o dva dny později, 20. 3. v 15:00 na libereckém ledě. Přijďte mladé Tygry podpořit!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení