Akademie Bílí Tygři Liberec

Z Liberce do Ameriky. Kryštofa Hrabíka čeká zámořská štace

Date of publication Author Kateřina Hamplová

Liberec - Jedním z mladíků, kteří si v libereckém dresu udělali v posledních sezónách jméno, je osmnáctiletý útočník Kryštof Hrabík. Právě ten se chystá splnit si sen v jedné z nejprestižnějších juniorských soutěží na světě.

Mladý talent začal s hokejem na Kladně, kde sklidil mnoho úspěchů v mládežnických kategoriích, a už v šestnácti letech oblékl dres juniorské reprezentace. Pořádný zvrat přišel před sezónou 2016/17, kdy si ho vyhlédl právě Liberec.

Kryštof Hrabík zažil svou extraligovou premiéru už den před svými sedmnáctinami a během dvou let dostal šanci ve dvou desítkách zápasů nejvyšší české hokejové soutěže. Mnoho prostoru na ledě dostával především v Benátkách nad Jizerou, kde si jen za minulý rok v 32 zápasech připsal patnáct kanadských bodů. Nechyběl ani jako důležitá posila v liberecké juniorce, s níž se dostal až do finále play-off proti brněnské Kometě.

Urostlý osmnáctiletý forvard je stabilním článkem mládežnických reprezentací a díky svým výkonům byl v ročníku 2017/18 nominován na mistrovství světa v hokeji do 20 let v Buffalu, kde Česko pod vedením Filipa Pešána obsadilo čtvrté místo.


Nyní příchází pro Kryštofa příležitost uchytit se i v zahraničí. Příští sezónu totiž stráví v juniorském týmu Tri-City Americans, který sídlí v Kennewicku ve státě Washington.

Klub působí ve Western Hockey League, jedné z nejprestižnějších juniorských soutěží, kde můžeme vidět největší talenty zámořského hokeje. Prvním Čechem, jenž se objevil v této lize, byl v sezóně 1988/89 liberecký rodák a bývalý český reprezentant Petr Nedvěd. Jedna z nejvýraznějších postav historie libereckého hokeje se poté propracovala do NHL, kde odehrála patnáct sezón.

Ještě sezonou ve WHL se Hrabík stihne účastnit kempu nováčků Winnipegu, poté už se přemístí do Tri-City. Pro Kryštofa bude působení v zahraničí velikým přínosem a šancí, jak se přiblížit co nejvíce k NHL. Přejeme mu hodně štěstí a budeme držet palce!

Kryštof Hrabík o svém odchodu do zámoří:

"V první řadě si chci vyzkoušet zámořský hokej. Každý malý hokejista navíc sní o NHL a já nejsem výjimkou. Rád bych se ukázal, porval se o to. V zámořské juniorce bych mohl mít do NHL trochu blíž, i když vím, že i přímo z Liberce tam v posledních letech dost kluků odešlo. Chtěl bych se v Americe trochu naučit jejich styl hokeje a ukázat, co ve mně je."


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Parádní vstup do série! Deváťáci nasázeli domácímu Dynamu šest gólů

Juniorce rozhodující duel v Brně utekl, v play-off končí ve čtvrtfinále

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení