Akademie Bílí Tygři Liberec

Zámoří, Francie nebo Jablonec. Kde teď hrají hráči, kteří v roce 2014 vyhráli dorosteneckou extraligu?

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Liberec - V sezóně 2013/14 vyhráli liberečtí starší dorostenci titul. Po povedené základní části předváděli skvělé výkony i v následném play-off a ve finále přemohli brněnskou Kometu. Od té doby už ale uběhlo šest let, tehdejší mladíci už tak teď jsou oporami svých týmů. Pojďme se nyní společně podívat, kde bývalí mistři aktuálně působí.

Brankáři

Tygři v daném ročníku jasnou gólmanskou jedničku neměli, nejvíce zápasů ale odchytal Aleš Stezka. Ten se právě díky mistrovské sezóně zviditelnil, mladý brankář začal chytat za českou reprezentaci a dokonce se dostal i do zámoří. Po dvou letech se opět vrátil do Česka, momentálně chytá v Chance lize za Havířov.

Velkou porci utkání odchytal i Lukáš Hosnedl, který kromě jednoho roku stráveného v Německu zůstal věrný liberecké organizaci, za A tým však nikdy nenastoupil. Poslední sezóny hrál v 2. české lize za Jablonec nad Nisou a Most, kde bude s největší pravděpodobností chytat i v nadcházejícím ročníku.


Obránci

Beků, kteří stále hrají na profesionální úrovni, bylo v mistrovském kádru pět. Nejúspěšnějším z nich je Filip Pyrochta, jenž strávil několik sezón v zámoří a dostal se i do české reprezentace. Nejvíc zazářil v extraligovém play-off v sezóně 2017/18, po kterém zamířil na farmu Nashvillu, po návratu však zvolil konkurenci a aktuálně hájí barvy brněnské Komety.

Extraligu a Chance ligu v posledních letech pravidelně střídá Tomáš Havlín. Mladý obránce zatím zůstává věrný liberecké organizaci, v sestavě A týmu se však zatím napevno neusadil. Přesto už ale za sebou má několik velmi povedených momentů, blýskl se třeba důležitými góly v play-off 2018/19. Do extraligy nakoukl i Jakub Husa, který však v nejvyšší české soutěži odehrál pouhá dvě utkání. Několik posledních sezón strávil v Chance lize, nastupoval v dresu Benátek a Prostějova. V příštím ročníku bude hrát v Kolíně.

V Chance lize se v následujícím ročníku objeví i Tomáš Běhula, jenž vyslyšel lákání Kadaně. Mladý obránce se po zisku dorosteneckého titulu s Libercem vydal do Chomutova, odkud se dostal až do druhé švédské ligy. Angažmá v Kadani pro něj bude prvním v druhé nejvyšší české soutěži. O stupínek níž v posledních sezónách nastupuje Tomáš Tržický, který v uplynulém ročníku hájil barvy sousedního Jablonce a u Vlků bude pokračovat i nadále.

Na zisku titulu se podíleli i Petr Balabán, Vojtěch Divila, Jan Eichler, Michael Klinger, Jakub Mečíř, Tomáš Němeček nebo Václav Suchý. Všichni jmenovaní už ale svou hokejovou kariéru ukončili, nebo působí až v čtvrté české nejvyšší lize.


Útočníci

Z útočníků, kteří v roce 2014 získali dorostenecký titul, je v aktuálním kádru Bílých Tygrů jen jeden, a to Marek Zachar. Liberecký rychlík strávil dva roky v zámoří, do NHL se ovšem (zatím) neprobojoval, takže se vrátil zpět pod Ještěd a postupně se stal stálicí sestavy. Ještě v minulé sezóně dres našeho klubu pravidelně oblékal další odchovanec Jan Ordoš, který se ale poprvé v kariéře rozhodl vyzkoušet zahraniční angažmá a přijal nabídku švédského Oskarshamnu.

Pod Ještědem také dlouho působil další strůjce dorosteneckého titulu Dominik Lakatoš. Ten se v extralize zabydlel už ve velmi mladém věku a jeho výkonů si všimli i v zámoří, když byl draftován do slavného New Yorku Rangers. Do NHL se však nikdy nedostal a před minulou sezónou poprvé natrvalo opustil Bílé Tygry, když odešel do Vítkovic. V nejvyšší české soutěži hraje i Radek Pilař, jenž působí v Hradci Králové. Zatím se mu nepodařilo pevně se zabydlet v sestavě Lvů, rozhodně k tomu ale nemá daleko!

V Chance lize nastupují další dva členové tehdejšího vítězného kádru - Zdeněk Král a Petr Wiencek. První jmenovaný strávil poslední dvě sezóny ve Slovenské lize v klubu HC Detva, příští ročník však odehraje opět v Česku, posílil totiž SC Kolín. To Wiencek zůstal věrný liberecké organizaci a už tři roky pravidelně hraje na farmě v Benátkách. Do prvního týmu Bílých Tygrů se zatím neprobojoval, podaří se mu to v nadcházející sezóně?

Hned čtveřice bývalých dorosteneckých mistrů dnes působí v Jablonci. Kromě již zmíněného beka Tržického jsou jimi Jiří Babec, Michal Gecko a Matyáš Kačírek. Všichni jmenovaní už za Vlky nastupují více sezón a dá se předpokládat, že zde budou i nadále pokračovat.

Jediný cizinec mistrovského kádru Samuel Solenský už čtyři roky působí v zámoří. Momentálně hraje za tým Bemidji State University v univerzitní lize. Uplynulý ročník se však slovenskému útočníkovi vinou zdravotních potíží nepovedl, stihl odehrát jen deset zápasů. V předchozím angažmá v NAHL ale patřil k nejlepším hráčům celé soutěže. Probojuje se nadějný forvard do vysněné NHL?

V zahraničí působí i Matouš Bělohorský, jenž tuto sezónu strávil v třetí francouzské lize v týmu Annecy. I on ale v odehrál jen deset zápasů, uvidíme, jestli v exotické soutěži bude pokračovat. Na zisku titulu se podíleli i forvardi Filip Chlum, Miroslav Hylena, Albert Janele, Radek Šír a Petr Sviták. Ani jeden z nich už však hokej profesionálně nehraje.


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení