Akademie Bílí Tygři Liberec

Dvacítka ze 38 střel neskórovala ani jednou a první finálový bod míří do Brna

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Ve slušně zaplněné Svijanské Aréně vstoupila do finále lépe brněnská Kometa. Ta skvěle zvládla druhou třetinu, ve které třikrát skórovala a náskok si zkušeně držela. Tygrům nepomohla ani výrazná střelecká převaha a musejí teď zabrat na venkovním kluzišti.

F1, středa 04. dubna 2018
0:4
(0:0, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky

Branky a nahrávky: 22. Trnka (Ferda, Plášek), 35. Horký (Mikyska), 40. Mlynář (Horký, Kratochvíl), 60. Čejka (Ferda). Rozhodčí: Svoboda, Sýkora - Jelínek, Malý. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 420. Střely na branku: 38:26. Průběh utkání: 0:4.

Bílí Tygři Liberec

Žajdlík – Miročnikov, Hanousek, Krejsa, Turský, Charvát, Benák, Kunst, Starosta – Janele, Holenda, Šír, Průžek, Piroutek, Wiencek, Nezbeda (C), Jursa, Burda, Teplý, Hrabík, Chrtek.

HC Kometa Brno

Dostál – Trnka, Slabý, Furch, Kučera, Kučeřík, Jeřábek, Mikyska – Novák, Süss, Havlát, Svoboda, Gajarský, Střondala, Čejka (C), Horký, Mlynář, Ferda, Kratochvíl, Krejčí, Plášek.


První finálové střetnutí odstartovalo ve slušném tempu na obou stranách. Mírnou převahou disponovali Liberečtí, kteří mohli poměrně záhy otevřít skóre. Kotouč se po střele Kryštofa Hrabíka a zákroku Dostála odrazil na hůl Jiřího Průžka. Ten zakončoval do odkryté klece, ale bohužel ji z úhlu trefit nedokázal.

Kryštof Hrabík byl i u další velké příležitosti. Domácí skvěle sehráli přečíslení tří proti dvěma a účastník posledního mistrovství světa do 20 let nechal vyniknout gólmana. Ten chvíli nevěděl, kde má puk, za čáru se ovšem kus gumy k jeho úlevě nedošoural.

Dostálovy betony polechtal také Michal Teplý. Ten prosvištěl přes modrou čáru a štiplavou ranou po ledě donutil strážce hostující svatyně k zákroku. Neproměněné příležitosti Liberce mohly být potrestány brněnským kapitánem Jakubem Čejkou. Ten využil zaváhání modrobílé defenzivy a pelášil sám na Matěje Žajdlíka, jenž se pokusem na bližší tyč nenechal zaskočit a ukryl pryž v rukavici!

V závěru první části se opět zapotili hosté, Jan Šír totiž obdržel skvělou přihrávku do mezikruží a Dostál svůj tým držel nad vodou. Výbornou bojovností se nedlouho poté prezentoval Václav Burda, jehož střelu po vybojování puku vykopl brankář s vypětím všech sil!

Také po návratu na ledovou plochu hýřily šelmy aktivitou. Na Dostála si z pravého kruhu najel Kryštof Hrabík a trefil brankáře přímo do břicha. A byla to tedy Kometa, kdo se mohl radovat z první branky. Aleš Trnka si z modré čáry sjel až na vrchol kruhu a Žajdlík neměl proti následné ráně pod břevno šanci - 0:1. Brno se po nabytí náskoku snažilo o jeho zodpovědné střežení a poněkud se tedy snížilo množství zajímavých ofenzivních manévrů, ačkoliv se Tygři snažili soupeřův val prorazit. Diváky dostala do napětí alespoň záludná střela Trnky, která byla těsně před brankou přizvednuta nad horní tyč.

První faul byl odpískán až v čase 30:51, když si za sevření puku šel odpočinout Tomáš Hanousek. Kometa zahrozila svoji klasickou kombinací, na jejímž konci inkasoval přihrávku zpoza branky Horký a naši hokejisté měli štěstí, že mu byla branka malá. Liberečtí se dokonce při vlastním oslabení dostali do několika zajímavých brejků, vždy ovšem chyběl kousek k jejich úspěšnému dotažení.

Za další faul už Severočeši zaplatili druhým kotoučem ve své síti. Luboš Horký na levém kruhu dlouho přemýšlel, co s pukem, až jej chytře nastřelil do bránícího Kunsta, od jehož nohy zamířila černá guma přímo za zaskočeného Matěje Žajdlíka - 0:2. Tygři se o snížení snažili bezvýsledně, neujala se totiž ani střela Václava Burdy z inreresntní pozice v oblasti kruhů.

Hosté mohli pokračovat ve výuce z produktivity. Za záda obránců se prosmýkl Jan Süss, který o sobě dal vědět například hattrickem v Champions Hockey League. Skvělý Matěj Žajdlík byl ovšem nad jeho síly a proti bekhendovému blafáku se zvládl bleskurychle přesunout! Tygři dostali možnost zahrát si vůbec premiérově v početní výhodě, ale ta se za úspěch považovat nedala. Hráči z města pod Ještědem totiž nevystřelili, a ještě šli přibližně po minutě sami do čtyř.

To Moravané potrestali bezezbytku. Ve zkrácené přesilovce se totiž dostali do přečíslení, a ačkoliv to bylo poněkud kostrbaté, dokázal nakonec Tomáš Mlynář propasírovat kotouč do prázdné klece - 0:3. Druhou periodu si domácí za rámeček dát nemohli.

Tygři se nevzdali a hned v první minutě třetí části předvedl pěknou individuální akci Jiří Průžek, jenž posléze hledal před brankou operujícího Kryštofa Hrabíka. Tomu bohužel nebylo přáno ani tentokrát a kotouč mezi tři tyče neusměrnil. Stejný hráč se snažil o snížení i nadále a Dostál musel proti jeho svižné střele zpoza kruhů vytyčit rameno.

Na šance byla tato třetina jednoznačně nejchudší. Kometa si svůj náskok zdárně držela a Tygři, ač se všemožně snažili, nemohli najít patřičný recept. Za hosty zahrozil po rychlé kombinaci Luboš Horký, jehož zakončení z mezikruží srazila liberecká defenziva do rohu kluziště.

Hráči z moravské metropole si ještě mohli zahrát v atraktivní přesilovce čtyř proti třem a prezentovali se další pohlednou akcí. Tu se snažil přetavit ve čtvrtý gól bez přípravy střílející Plášek a jen pozvedl zrak ke stropu haly, když se proti němu stihl Matěj Žajdlík přesunout a zasáhnout vyrážečkou. Brňané dvěma slepenými fauly darovali domácímu celku dvojnásobnou přesilovku, kterou ještě umocnil odchod gólmana na střídačku. V drtivé výhodě šest na tři Tygři ostřelovali soupeřovu svatyni, ale Kometa díky zásahům Dostála a několika úspěšným blokům neinkasovala.

Severočeši pokračovali v power-play až do závěrečných sekund a hosté napsali definitivní tečku za svým vítězstvím. K zakončení do prázdné brány se dostal Jakub Čejka a měl vskutku snadnou práci - 0:4. Bílí Tygři úvodní finálový zápas nezvládli a v sobotu budou na jihu Moravy odvracet brněnský mečbol.

Ohlasy

Valdemar Jiruš
„Je to zklamání. Nevstoupili jsme do utkání špatně, první třetina byla velice vyrovnaná. Měli jsme v ní nějaké šance, které jsme nevyužili. Nepovedl se nám vstup do druhé periody, soupeř využil našeho zaváhání a vsítil první gól. Poté jsme Kometě darovali dvě přesilovky. V první jsme inkasovali nešťastný gól a v té druhé nám propadli dva útočníci a Brno naši nedisciplinovanost potrestalo.“

Jan Zachrla
„V první části jsme byli trošku pasivní a Liberec hrál aktivně. Hra úplně neodpovídala naší kvalitě, ztráceli jsme spoustu kotoučů a měli jsme velké štěstí, že domácí nedali gól. Myslím si, že od druhé třetiny už jsme ve hře dominovali, měli jsme zápas pod kontrolou a góly jsme ho zlomili. V domácích zápasech už nepůjde o to, abychom něco nepodcenili. Kluci dobře vědí, jaká je jejich role a jaké mají úkoly a jsou s tím naprosto seznámeni.“

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet
F1, středa 04. dubna 2018
0:4
(0:0, 0:3, 0:1)

Branky a nahrávky

Branky a nahrávky: 22. Trnka (Ferda, Plášek), 35. Horký (Mikyska), 40. Mlynář (Horký, Kratochvíl), 60. Čejka (Ferda). Rozhodčí: Svoboda, Sýkora - Jelínek, Malý. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 420. Střely na branku: 38:26. Průběh utkání: 0:4.

Bílí Tygři Liberec

Žajdlík – Miročnikov, Hanousek, Krejsa, Turský, Charvát, Benák, Kunst, Starosta – Janele, Holenda, Šír, Průžek, Piroutek, Wiencek, Nezbeda (C), Jursa, Burda, Teplý, Hrabík, Chrtek.

HC Kometa Brno

Dostál – Trnka, Slabý, Furch, Kučera, Kučeřík, Jeřábek, Mikyska – Novák, Süss, Havlát, Svoboda, Gajarský, Střondala, Čejka (C), Horký, Mlynář, Ferda, Kratochvíl, Krejčí, Plášek.

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení