Akademie Bílí Tygři Liberec

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Bílí Tygři ve středu 24. dubna přivítali vzácnou návštěvu. Do Liberce v rámci semináře zavítal bývalý ředitel development programu USA Hockey a v současnosti muž, který má ve Spojených státech pod kontrolou rozvojové aktivity mládežnického hokeje, Kevin McLaughlin!

Rodák z Colorado Springs měl pro příchozí trenéry nejprve ve VIP prostorách Home Credit Areny připravenou zajímavou přednášku a prezentaci na téma hry do těla. Později se přesunul do Svijanské arény, kde společně s tygřími sedmáky "na suchu" předvedl ukázkový trénink právě na téma rozvoje fyzické hry. Následovala tréninková jednotka přímo na ledové ploše Home Credit Areny.

Jaký dojem na Vás Liberec udělal?
Byla to rychlá návštěva, z Prahy jsem dorazil přímo na seminář. Musím říct, že na mě zdejší zázemí udělalo opravdu dojem, stejně jako trenéři. Vaše mládež má opravdu štěstí, jaké má k dispozici podmínky. Co se týče Liberce jako města, znám vlastně jen arénu. (smích)


McLaughlin na "suchém" tréninku s Tygry U13

Co říkáte na to, kolik trenérů za Vámi na seminář dorazilo?
Byl jsem ohromený, až mě to překvapilo! Jsem rád, že jsme se mohli setkat, i pro mě bylo obohacující vyslechnout si jejich názory. Vzhledem k tomu, co jsem pak viděl v tréninku, odvádějí zde kouči opravdu dobrou práci. Děti jsou na tom velice dobře.

Jaké hlavní body jste trenérům chtěl sdělit?
Podle mě je důležité hráče učit techniku osobních soubojů už od nejmladších kategorií, aby znali etiku soubojů a cítili se v nich komfortně. Zásadní je pochopit, že hlavním cílem soubojů je získat puk. Chceme hrát fyzicky a být agresivní, vždycky to ovšem musí být v rámci pravidel. Domnívám se, že je tuto dovednost třeba trénovat stejně, jako třeba přihrávky či střelbu. Je podstatné děti učit, jak si pomocí těla krýt a chránit kotouč, stejně tak, jako umět souboje hokejky na hokejku. Dnešní hokej je založený na držení puku, takže je naprosto nezbytné vědět, jak si právě pomoci tělem a zajistit svému týmu držení kotouče.

Metodik Českého hokeje Zdeněk Vojta o semináři
Jsem strašně rád, že se nám ve spolupráci s Bílými Tygry podařilo Kevina přivést. Je to člověk, pod jehož vedením udělal USA Hockey úžasný pokrok. Zcela záměrně jsme zvolili téma hry tělem, protože to je aspekt, který je dle našeho pohledu zanedbávaný, ačkoliv je to dovednost jako každá jiná. V tréninku se věnujeme práci s kotoučem, bruslení, ale techniku osobního souboje neděláme takřka vůbec.

Hokej se navíc neustále zrychluje, takže o to důležitější správné chování v soubojích je, že?
Přesně tak, dnešní hokej už je neuvěřitelně rychlý, hra se bleskově přelévá ze strany na stranu. Je nezbytné porozumět, jak si krýt puk, pomocí těla si vytvořit prostor a být u volných kotoučů dříve než protihráč. Na ledě už v současném hokeji je minimum volného prostoru, díky správné hře tělem si ovšem můžete vytvořit brankové příležitosti a naopak jim i zabraňovat. U dětí je klíčové, aby byly sebevědomé a hry tělem se nebály. Je to přirozené, ale právě v rámci tréninků se snažíme usilovat o to, aby mladí hokejisté nechodili do soubojů se strachem. Přirovnal bych to k tomu, když se učíte řídit auto – také musíte nejdříve překonat přirozený respekt z něčeho nového, abyste se pak cítili komfortně a věděli, jak se v daných situacích chovat a být efektivní.

Byli vám mladí Bílí Tygři v ukázkových trénincích dobrými partnery?
Už jsem se o tom bavil s manažerem akademie panem Bermannem, skutečně jsem byl ohromený jejich dovednostmi a zároveň i disciplínou, děti opravdu dávaly pozor. Samozřejmě jsme mezi sebou měli menší jazykovou bariéru, což je naprosto pochopitelné. Děti si ovšem navzájem pomáhaly, pokyny si překládaly, výbornou práci odvedli i trenéři. Líbilo se mi, s jakou vervou se hráči do všeho pouštěli.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Tygři U14 za sebou mají špičkový turnaj ve Švédsku! V těžké konkurenci byli čtvrtí

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení