Akademie Bílí Tygři Liberec

První muž českého hokeje v Liberci

Date of publication Author Jiří Beníšek

Setkáním s primátorem města Jiřím Kittnerem a prezidentem klubu Petrem Syrovátkem zahájil předseda ČSLH Vratislav Kulhánek svoji úterní návštěvu Liberce. „S panem předsedou jsme diskutovali o našich plánech, záměrech, seznámili jsme ho zevrubně s naší novou multifunkční arénou, provedli jsme ho pochopitelně po stavbě,“ řekl na úvod tiskové konference Petr Syrovátko. „Pan Kulhánek je respektovaný a uznávaný manažer, který už něco dokázal. My jsme rádi, protože řada věcí se řeší snáz. Tady v Liberci vytváříme něco, co si troufám říci, že nebude úplně špatné. Prostě jsme rádi, že k nám přijel a vše viděl,“ navázal na klubového prezidenta s úsměvem primátor Jiří Kittner.

Předseda Českého svazu ledního hokeje v úvodu konstatoval, že jeho vždy velmi dobrý vztah k Liberci se ještě prohloubil, když viděl co všechno se dá ve městě udělat pro sport.

S úsměvem také připomněl, že je z Českých Budějovic a v týmu Bílých Tygrů hraje ke spokojenosti všech zainteresovaných stran (vedení klubu, trenéři, fanoušci) celá plejáda hokejistů z jižních Čech.

Před přítomnými zástupci médií poté Vratislav Kulhánek vyzdvihl skutečnost, že v nové multifunkční aréně se výrazně pamatuje i na zdravotně postižené sportovce. „Když jsem viděl, jak se zde myslí na postižené sportovce, ale i na takzvané malé sporty, jsem nadšený, je to fantastické.“ Otisk dlaně Vratislava Kulhánka bude na jednom z čestných míst Zdi dobré vůle v multifunkční aréně.

Pro hokejové fanoušky měl o chvíli později Vratislav Kulhánek velmi příjemnou zprávu. „Úvodní díl série Euro Hockey Tour se odehraje na začátku září 2005 v nové multifunkční Areně Liberec. V pořadatelství vystřídá Pardubice.“ Další velmi významný hokejový podnik by se v novém komplexu mohl konat v roce 2008. V tomto roce se Česká republika uchází o pořadatelství mistrovství světa do 20 let. „Liberec patří společně s Prahou a Ostravou mezi města, kde by se mohl uskutečnit také světový šampionát dospělých. Chceme se ucházet o pořadatelství pro rok 2011,“ dodal ještě na téma světových šampionátů Vratislav Kulhánek.

V současné době se jedná i o nové verzi Světového poháru. Hokejový šéf přítomné ujistil, že ani v tomto případě by Liberec nestál stranou. „Pokud dopadnou úspěšně jednání o nové verzi Světového poháru, počítáme s Libercem i pro zápasy této soutěže. Vznikla by spojením Euro Hockey Tour a Světového poháru," uvedl Kulhánek.

Podle projektu, o kterém se jednalo na mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Grand Forks, by se jedna ze dvou základních skupin měla uskutečnit v České republice pod hlavičkou tradičního Poháru České pojišťovny. Na něm by se představily vedle domácí reprezentace týmy Ruska, Finska a Švédska. V zámoří by se utkaly Kanada, USA, Slovensko a Německo. Další jednání jsou naplánována během turnaje Super Six v Petrohradu, který se koná v polovině ledna.

Vratislav Kulhánek dále uvedl, že Liberec získá díky aréně téměř dokonalé zázemí pro vrcholné světové soutěže. Ke špičkově vybavenému stadionu patří plánovaná rozlehlá parkoviště, velmi výhodná je i poloha města. „Z Prahy jste v Liberci po dálnici za slabou hodinu, také z hranic to sem mají fanoušci z Německa a Polska velmi blízko. Rezervy vidím snad jen v menším počtu odpovídajících čtyřhvězdičkových hotelů, což je standard požadovaný například mezinárodní hokejovou federací pro ubytování účastníků," poznamenal Kulhánek. V Liberci se ale bude konat mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009, perspektiva dalších velkých sportovních podniků snad podle Vratislava Kulhánka přispěje i k rozmachu ubytovacích i jiných služeb.

Budoucí hokejový stánek Bílých Tygrů považuje Kulhánek za bezchybný. "Stavitelé a tvůrci arény v Liberci se poučili z drobných chyb v Sazka Areně. Třeba skyboxy pro V.I.P. hosty nejsou odtržené od hlediště pro ostatní fanoušky," podotkl Kulhánek.

Vratislav Kulhánek se chystá navštívit primátory a starosty „extraligových“ měst a probrat s nimi, zda-li by nebyla šance na vylepšení současných stadionů. Situaci považuje za špatnou a nedůstojnou významu českého hokeje hlavně v Kladně, Litvínově a Karlových Varech. Standartním světovým požadavkům odpovídají jen hala Sazka v Praze, ČEZ Aréna v Ostravě a Duhová aréna v Pardubicích. Brzy se přidá právě Liberec. V extralize ale Kulhánek ví pouze o jediném záměru na vybudování podobné haly jako v Liberci. "Přemýšlejí o ní v Karlových Varech, ale jde zatím pouze o vizi. Byl bych nesmírně spokojený, kdyby i ostatní města, kde působí extraligové týmy, udělala pro hokej stejnou víceúčelovou halu jako Liberec. Ne všude to ale jde a půjde. Také asi všude nejsou tak sportovně zapálení primátoři,“ poznamenal s úsměvem směrem k Jiřímu Kittnerovi předseda svazu.

Na závěr tiskové konference obdržel Vratislav Kulhánek dárek od prezidenta klubu Petra Syrovátka, který reagoval na předsedovu úvodní zmínku o jihočeských hráčích. „Tady máte na památku něco z těch vašich Budějek,“ řekl doslova Petr Syrovátko a předal Vratislavu Kulhánkovi modrý dres s číslem 44, který v týmu Bílých Tygrů nosí Jihočech Jaroslav Modrý.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Devítka si z Říčan přivezla vysoké vítězství, sedmkrát bodoval Železný

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení