Akademie Bílí Tygři Liberec

Nezapomenutelné okamžiky: První zámořské měření sil aneb bitva s vítězem Stanley Cupu

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Hokej přináší mnoho emocí, radostných i neveselých okamžiků, a i když je to stále jen hra, často se nám mnohé chvíle vryly nesmazatelně do paměti. V již sedmém vydání rubriky Nezapomenutelné okamžiky se vrátíme zpět na začátek sezóny 2010/2011. Tygři totiž jako první český celek poměřili síly s týmem z National hockey league - Bostonem Bruins.

A Akce to byla opravdu nezapomenutelná. Hala byla na jeden z dílů NHL Premiere Challenge 2010 Exhibition Games vyprodaná za pouhých 55 minut, přičemž někteří fanoušci čekali na otevření rotundy více než tři hodiny.

Celá republika zápasem naplánovaným na 5. listopadu roku 2010 žila, extraligové povinnosti musely na několik chvil stranou. Důležité bylo si maximálně vychutnat okamžik. Okamžik, který už nebude opakovatelný. Okamžik, který se odehrál jednoho podzimního dne a všichni na něho budou vzpomínat dlouhá léta. Okamžik, který byl pro většinu z hráčů nejnezapomenutelnějším zápasem v kariéře.

Jiný pohled na následné foto

Kádr Medvědů přijel v největší možné palebné síle. Exhibice sice byla součástí názvu akce, nicméně na ledě diváci viděli tuhou bitvu s fantastickou atmosférou v pozadí. Přesně 7 500 fanoušků bezmezně podporovalo domácí celek již před úvodním vhazováním.

Hotové Bílé peklo. K prvnímu buly se postavili Petr Nedvěd a David Krejčí. Zápas započal. Ve třetí minutě se k první ostřejší ráně propracoval Tomáš Vak, ale s jeho pokusem neměl Tim Thomas nakonec žádné větší potíže. O několik chvil později si první zásah připsal i Marek Pinc.

Liberečané se rozhodně v první periodě neostýchali. Pálili ze všech možných pozic a zkušený americký brankář střežící svatyni černo-žlutých se musel ohánět. I přesto jako první skórovali hosté. Nathan Horton protančil trochu lehkovážně obranou šelem a našel mezeru mezi výstrojí gólmana severočeského celku a tyčí.

1:2! Tim Thomas byl na dvojici Podkonický - Nedvěd krátký

Během první přestávky tedy zažili poklidnější oddych hosté, kteří vedli 1:0. Ihned ze začátku druhého dějství navíc Vak pochybil a hvězda Patrice Bergeron již následně vymíchala v samostatném úniku Pince. Nepříznivý stav šelmy od snahy neodradil, ba naopak. Očekávaný a kýžený moment přišel záhy. Nedvěd z levé strany naznačil střelu a v přečíslení poslal kotouč přesně na hokejku Andreje Podkonického. Ten propálil Thomase a rozjásal celou halu. Euforie to byla obrovská.

Krásná kombinace se ještě dlouho poté přehrávala v televizních novinách a sportovních sestřizích. V polovině periody mohl zvýšit vedení Bostonu Wheeler, jehož vyslal do velké šance Krejčí. Liberecký gólman ale nájezd šikovného útočníka, v průběhu sezóny vytrejdovaného do Atlanty, ustál.

Za několik chvil později už se hosté nemýlili. Potrestali nepřesnou rozehrávku při přesilovce a ostrou ranou propálil Pince Jordan Caron. Medvědi převzali iniciativu hry, nicméně do konce druhého dějství neudeřili. Své umění naplno projevili až v tom třetím. Marka Pince nahradil Tomáš Vošvrda, avšak dlouho odolávat nedokázal, konkrétněji pouze 76 vteřin. Poté Patrice Bergeron ošálil strážce liberecké svatyně stejně jako v prostřední třetině Pince a zvýšil na 4:1 pro celek z hlavního města státu Massachusetts.

Pohled z ptačí perspektivy

Dále se prosadila i další obrovská vycházející hvězda. Tehdy osmnáctiletý mladíček Tyler Seguin, který příklepem nedal Vošvrdovi šanci. Další gól přidal baseballovým úderem ze vzduchu Greg Campbell.

Sedmou brankou pokořil Liberečany ještě Blake Wheeler, jemuž stačilo do pasu Bergerona vložit pouze hokejku. V druhé polovině závěrečné periody se hnal sám na Thomase Bárta, nicméně bekhendovým pokusem i kvůli dojíždějícímu obránci neuspěl.

Zápas již výsledkem 1:7 skončil, i přestože domácí Tygři utrpěli vysokou porážku, fanoušci v hale tleskali ve stoje. První zápas českého celku s týmem z nejlepší hokejové ligy světa. Zápas Bílých Tygrů Liberec proti pozdějšímu vítězi Stanleyova poháru. Zápas Liberce proti kádru, který byl v roce 2011 nejlepším týmem světa.

Thomas kryl i dorážku Klimenty

Tim Thomes byl mimo jiné následně nominován na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře ročníku NHL a také jí získal.

Kompletní sestava Bílých Tygrů Liberec: Pinc (od 41. Vošvrda) - Výtisk, Hunkes, Čakajík, Derner, Rýgl, Trončinský, Holub, Moravec - Podkonický, Nedvěd, Dušek - Kudrna, Vak, Hořava - Klimenta, Plodek, Víšek - Špaček, Urban, Bárta.

Kompletní sestava Bostonu Bruins: Thomas - Chára, Boychuk, Ference, Seidenberg, Stuart, Hunwick - Lucic, Krejčí, Horton, Cambell, Seguin, Paille, Thornton, Wheeler, Recchi, Bergeron, Caron, McQuaid, Marchand, Ryder.

Kompletní statistiky utkání: Branky a nahrávky: 29. Podkonický (Nedvěd) - 19. Horton (Chára, Krejčí), 23. Bergeron, 31. Caron (Bergeron), 42. Bergeron (Hunwick), 47. Seguin (Boychuk, Bergeron), 48. Campbell (Thornton, Paille), 50. Wheeler (Bergeron, Chára). Rozhodčí: Hribik, Leggo - Sharrers, Blümel. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 7 500. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:7.

Rozsáhlou reportáž včetně ohlasů trenérů si můžete přečíst zde.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Tygři U14 za sebou mají špičkový turnaj ve Švédsku! V těžké konkurenci byli čtvrtí

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení