Akademie Bílí Tygři Liberec

Ladislav Šmíd v letním rozhovoru

Date of publication Author Jan Rachota

Patří mezi největší naděje českého hokeje. Má za sebou další úspěšnou sezónu v české nejvyšší hokejové soutěži, ve které pomohl Bílým Tygrům svými výkony ke konečnému třetímu místu. Tradičně patřil k oporám zadních řad a to nejen v mateřském klubu, ale i v reprezentačním celku „20“. Zahrál si i v reprezentačním dresu dospělých, když ho kouč Růžička pozval na Švédské hry, kde rozhodně nepropadl. Řeč je o talentovaném obránci Ladislavovi Šmídovi.

Krátce se ještě vrátíme k loňské sezóně – jak bys ji ohodnotil?

Se začátkem sezóny jsem zrovna moc spokojený nebyl. Přivodil jsem si otřes mozku a po návratu jsem se těžko dostával do formy. Postupně jsem se rozehrával, v tom mi hodně pomohla „20“. Pak přišla pozvánka od pana Růžičky do nároďáku. To bylo pro mě jako sen, začalo mi to jít. Více jsem si věřil a dal jsem se do kupy i psychicky. Play off jsme hráli docela dobře jako tým, dotáhli jsme to docela daleko.

V současné době probíhá závěr přípravy, zbývá ještě po tak náročném tréninku vůbec čas a chuť na nějaké osobní aktivity?

Moc ne, ráno odtrénujeme, pak jdu většinou na oběd. Jdu domů, tam většinou spim nebo ležím. Poté jdu na druhou fázi. Pak možná večer si jdu občas někam sednout, ale to je hrozně málokdy a když už, tak jenom někam na večeři. Na víc není čas.

Už brzy se dočkáte zasloužené dovolené – co plánuješ?

Ve středu odlétám do Egypta na 11 dní, pak budu 5 dní doma a zase letím do Kalifornie do Anaheimu na kemp. Takže to prázdniny moc nebudou.

Byl jsi vysoko draftován Anaheimem, jak to v současné době vypadá s tvým odchodem do zámoří?

> Teď mi z Anaheimu volali, 17. července tam mám jet na kemp. Záleží hrozně moc na tom, jestli NHL začne, nebo ne. Kdyby začala, tak by možná začali nejenom se mnou, ale i s ostatními hráči vyjednávat o nových smlouvách. Uvidíme, já tomu nechávám volný průběh… I když teď mi to tak trochu vrtá hlavou, bude to asi těžké rozhodování. První tým mi nemůžou garantovat, mladý hráč dostává vždy dvoucestnou smlouvu. Ale určitě bych se o to jednou chtěl porvat.

V minulé sezóně jsi poprvé nakoukl do reprezentačního „A“. Věříš, že bys mohl v následující sezóně nějaké starty za reprezentaci přidat? Může ti případně pomoci to, že reprezentaci trénuje pan Hadamczik, který tě dobře zná?

Nevím, jestli mi to může pomoci, každý hráč si musí do reprezentace pomoci sám svými výkony. Já teď nebudu říkat, jestli si věřím nebo ne, uvidíme, jak mi to půjde v příští sezóně. Taky bude záležet na tom, jestli odejdu, nebo ne… Mezinárodní hokej jsem si vyzkoušel, je v něm vyšší tempo, jsou tam super hráči. Hrozně mi pomohlo, že ti kluci mě mezi sebe dobře přijali. Snažil jsem se odehrát to své, nedělat moc chyb, rychle rozehrávat, docela to šlo.

Pokud zůstaneš v Liberci, budeš i ty od nové sezóny naskakovat na led nové Tipsport arény? Jak se ti líbí?

Je to super. Už dlouho jsem takovou halu neviděl.

Minulý týden jsi se zúčastnil reprezentačního soustředění „20“ ve Slaném. Proč vás trenér Rulík svolal takhle v letních měsících, jaký jste vůbec měli program?

Pan Rulík nás chtěl vidět pod těžkou zátěží, takže tomu přizpůsobil i program.V 7 ráno jsme vstávali, následovala taková „běhavá“ rozcvička. Dělali jsme i dost kliků, cviky na břicho a nohy, běhali jsme… Pak jsme šli na snídani, po ní šla půlka do posilovny a druhá na led, pak se obě skupiny vyměnili. Následoval oběd, odpoledne tři hodiny odpočinku. Znovu běhání, tentokrát na hřišti. Hráli jsme nějaké hry. Večer pak byl ještě hodinu a půl trénink, kdy jsme hráli proti sobě. Na závěr byl bazén.

Pana Rulíka předchází pověst trenéra „rasa“. Jak jsi ho poznal ty?

Je pravda, že v tréninku nic neodpustí, ale takoví jsou všichni trenéři. Ale myslím si, že je to hodně dobrý trenér. V trenérské činnosti už něco dokázal, má dvě zlata s „20“ jako asistent pana Holíka.

V rozhovoru pro hokej.cz pan Rulík řekl, že vám každému po skončení kempu poradil, na čem zapracovat. Co jsi se dozvěděl?

On zas toho tak moc neříkal. Říkal mi, jaké bych měl dělat cviky v posilovně, radil mi techniku cviků. Věděl, že je červen a na ledě jsme logicky nerozehraní, takže z toho nemohl moc soudit. Spíš si tedy jenom ověřoval, jak kdo maká.

V kempu jsi byl z Liberce sám?

Ne. Byli tam ještě Tonda Dušek a Daniel Špaček.

Hokejový agent Henyš oznámil, že letos v létě opět uspořádá soustředění pro své klienty. Mezi účastníky s tebou také počítá. Co od toho očekáváš?

Je to hezké, mělo by to být tady v Liberci. Jestli přijdou lidi kouknout se na hráče z NHL, tak by to mohlo být fajn. Bylo by hezké, kdyby mě pozval a já si s nimi mohl zahrát.

Zatím mezi účastníky figuruješ. Ale ony s tím nejsou spojené jen hokejové, ale i společenské akce. Už víš, kde jinde se ukážeš?

Zatím mezi účastníky jsem, to je pravda. K těm ostatním akcím zatím jen to, že uvidím, až mi pošlou ten program a podle toho si vyberu. Mně hlavně záleží na tom ledě, co bude kolem, to uvidíme.

Jak vidíš příští rok svoji účast v mládežnických reprezentačních výběrech?

Určitě bych v nich chtěl setrvat, budu pro to dělat všechno. Nikdo nemá v „20“ nic jisté a každý si to musí vybojovat. Takže budu dělat vše proto, abych se na MS mohl podívat.

Díky za rozhovor a ať se daří!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Přehled víkendu: Žáci ani jednou neprohráli!

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Devítka si z Říčan přivezla vysoké vítězství, sedmkrát bodoval Železný

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení