Akademie Bílí Tygři Liberec

Pěvecký sbor Cum decore: O vystoupení na Halloweena jsme neváhali

Date of publication Author Jan Čermák

Liberec - Nabitého programu pátečního Halloweenského utkání s Vítkovicemi se mimo jiné zúčastnil i liberecký pěvecký sbor Cum decore, který před zápasem zazpíval českou státní hymnu. O první přestávce pak fanoušky potěšil dvěma písněmi ze svého repertoáru. Sbormistr Čeněk Svoboda zpíval po boku Richarda Slouky a německého kolegy z Drážďan Markuse Kloseho.

Zvažoval jste dlouho, jestli zazpíváte na Halloweenském utkání?
Č. S.: Já jsem velký fanoušek Tygrů a k místnímu hokeji mě pojí dlouhá léta fandění. Vzhledem k tomu, že jsem měl volno, tak jsme neváhali ani minutu a vytvořili partu, se kterou jsme tu zazpívali.

A co jste říkali na speciální doprovodný program?
Č. S.: Myslím, že to bylo pěkně pojaté. Rakev, ze které vystoupil moderátor, to bylo skvěle vymyšlené. Líbilo se mi to a diváci to kvitovali s povděkem. Je samozřejmě otázkou, jak moc lidé tady vnímají halloween. Ty znaky ale byly na místě. Myslím, že je dobře, že byla soutěž o dres, děti oblékly masky. I když to není náš svátek, tak k našemu svátku zemřelých to navázané je.

Markusi, vy pocházíte z Drážďan. Jak jste se k libereckému sboru dostal?
M. K.: Já jsem Čendův dobrý přítel a spolu tvoříme hodně muziky. Neváhal jsem ani chvilku, když jsem dostal nabídku k zazpívání české hymny, která je moc pěkná. Bylo příjemné oficiálně zazpívat jinou státní hymnu.

Jak se vám zpívala?
M. K.: Je to náročné, zejména kvůli výslovnosti. Máte slova, která my nepoužíváme, je to ale srdečná skladba, tudíž mě to bavilo. Melodie těžká není, ale text je samozřejmě velice obtížný.

A máte nějakou jinou oblíbenou českou písničku?
M. K.: Při Čeňkovo svatebním obřadu jsme zpívali píseň Nebeští kavalérové od Adama Michny. Také jsem zpíval hudbu od Antonína Dvořáka, který je známy po celém světě.

Co vůbec hudba a sport, jde to podle vás dohromady?
Č. S.: V České filharmonii jsme o tom zrovna diskutovali. Znělka z Champions Hockey League třeba vychází z Dvořákovy Novosvětské. Hymna fotbalové Champions League je zase Zadok the Priest od Handela. Vazby tady jsou. Pro naše dnešní vnímání je sport hodně oddělený, což je škoda. Jak je vidět, tak se i vážná hudba dostane do znělky hokejové Ligy mistrů.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

FOTO: Květnový development program v Home Credit Areně

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení