Akademie Bílí Tygři Liberec

Hráč NHL v 1. lize aneb zapomenutý hattrick Petra Nedvěda

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Legenda nejen libereckého, ale celkově českého hokeje, Petr Nedvěd, se do Evropy ze zámoří vrátil v sezóně 2007/08, kdy přestoupil do pražské Sparty. Od následujícího ročníku už ale oblékal dres Tygrů. Během své kariéry si nicméně několikrát z NHL do Česka „odskočil“ a jak bylo jeho zvykem, předváděl divy. Pojďme si nyní povědět krátký příběh o jednom střetnutí, z nějž bohužel neexistuje obrazový záznam.

Jako jeden z posledních hokejových emigrantů se Petr Nedvěd v roce 1989 vydal z Litvínova (kam odešel z libereckého dorostu) do zámoří a o rok později již debutoval v NHL. V nejlepší hokejové lize světa působil až do sezóny 2006/07. Za tu dobu se však hned třikrát na krátký čas vrátil do Evropy.

Poprvé se tak stalo v ročníku 1997/98, kdy odehrál pět zápasů v české nejvyšší soutěži za Spartu, dva za Liberec v 1. lize a sedm duelů za Nový Jičín dokonce ve 2. lize! Podruhé si do Česka „odskočil“ v roce 2001 a absolvoval jedno utkání pod Ještědem. Během výluky NHL o tři roky později Nedvěd nastupoval za pražskou Spartu.

My se konkrétně zaměříme na druhý zmíněný případ. Psalo se září roku 2001 a Petr Nedvěd měl v té době za sebou úspěšné sezóny v klubu New York Rangers, s kterými rokoval o nové smlouvě. Jednání se však protáhla až do podzimu a objevila se možnost, že by se český forvard zatím „rozehrál“ ve své rodné zemi. V úvahu připadala extraligová Sparta, nicméně Nedvěd nakonec odehrál pouze jedno střetnutí za Bílé Tygry v 1. lize.

15. září 2001 naskočil do úvodního kola naší druhé nejvyšší soutěže a třem a půl tisícům diváků ve Svijanské aréně předvedl pořádnou show. Na přelomu druhé a třetí periody totiž během jedenácti minut zaznamenal čistý hattrick a výrazně se tak podílel na výhře 8:1 nad Prostějovem. Historicky to tak byl Nedvědův první třígólový večer v libereckém „áčku“, jenž tak trochu zůstal zapomenut v dějinách (po svém návratu do Liberce v roce 2008 vstřelil Nedvěd hattrick ještě dvakrát, pozn. red.)

Vzápětí se hráč s číslem 93 konečně dohodl s New Yorkem Rangers na podmínkách nového čtyřletého kontraktu a odletěl za velkou louži hájit barvy Jezdců. Malým dílkem v podobě hattricku v jednom utkání ale Petr Nedvěd přispěl k postupu do extraligy, který následně Severočeši vybojovali na konci sezóny v baráži s Kladnem!

Petr Nedvěd během své poslední sezóny

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

FOTO: Květnový development program v Home Credit Areně

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení