Akademie Bílí Tygři Liberec

Zkušený trenér Gross: Filozofie liberecké organizace se mi moc líbí

Date of publication Author Jan Čermák, Vladimír Vykoukal

Liberec - Během léta přivítali Tygři na týden velmi speciálního hosta. Pod Ještěd totiž zavítal velezkušený trenér Pavel Gross, který už dlouhá léta patří k nejúspěšnějším koučům v německé nejvyšší soutěži. Co říká na libereckou organizaci a kde vidí nedostatky českého hokeje?

Co vás přivedlo do Liberce?
Po konci v Manheimu jsem se rozhodl svůj čas investovat sám do sebe. Chci se přiučit od ostatních trenérů, vyslechnout si jejich filozofii, co se hokeje a obecně sportu týče. Zajímají mě i tréninky kondice, které se v dnešní době hodně posouvají. V neposlední řadě se pak snažím zlepšovat i rétoriku a komunikaci s hráči. Patrik Augusta mě sem pozval, předtím jsem byl u fotbalového týmu, brzy se pojedu podívat do Švýcarska.

Jak na vás zdejší organizace působí?
Když jsem vyrůstal, tak byl Liberec brán spíš jako takový prvoligový klub. Teď jde ale o organizaci, která má v extralize poslední léta skvělé výsledky a zvučné jméno. Moc se mi líbí, jak je tu nastavena filozofie celé organizace. Filip Pešán tu před lety započal cestu, ve které teď Patrik Augusta pokračuje. Trenéři tu spolu výborně komunikují, funguje to opravdu na vysoké úrovni. Například bych chtěl vypíchnout, že se tu dbá na kratší tréninky, což v našem prostředí není úplně zvykem,

Myslíte si, že právě ta otevřenost a komunikace mezi zdejšími trenéry je jedním z faktorů zmíněných úspěšných výsledků?
Určitě. Já si toho, že tu můžu být, moc vážím. Nevím, jestli se to dá považovat za normální, ale já jsem se to v Německu také snažil dělat, každý rok ke mně někdo na pár dnů přijel. Je jasné, že nevymyslíme nic převratně nového, můžeme ale sdílet své poznatky a společně se zlepšovat. Pořád jsou trenéři, kteří si své metody nechávají výhradně pro sebe, podle mě však není důvod něco mezi sebou schovávat. Skvělým příkladem je třeba Švédsko.

V čem?
Tam se pravidelně setkávají kondiční trenéři ze všech klubů a sdělují si, co u nich funguje a nefunguje, aby společně posunuli celý švédský hokej. A nejde jen o kondici, to samé dělají i trenéři. Zástupci jednotlivých organizací se sejdou, aby posunuli hokej jako celek. O to tady přece jde, ne aby si nějaký tým něco schovával pod pokličkou.

„My Češi sami sebe podceňujeme"

Není tajemstvím, že jste odmítl nabídku na post hlavního trenéra české reprezentace. Bylo to hlavně proto, že stále preferujete celosezónní kontakt s týmem?
Ano, to byl hlavní důvod. Té nabídky si moc vážím, bylo to ale strašně rychlé, měl jsem málo času na rozhodnutí a pořád mě hodně láká ta každodenní práce s mančaftem.

Prakticky celou svou kariéru jste strávil v Německu, které teď jde hokejově nahoru. Myslíte, že už nás v něčem i předčili?
Podle mě se my Češi jako národ občas podceňujeme. Je jasné, že jsme neměli dlouho medaili, ale i tak jsem přesvědčen, že zdejší hokej je pořád na velmi dobré úrovni a pohybuje se v něm velké množství šikovných lidí. Jsme trochu namlsaní zlatou érou kolem Nagana, ale na takovéhle úrovni to jde udržet těžce. Ale jednu věc bych českému hokeji přece jen vytknul.

Jakou?
Otevřít se světu a novým věcem. Náš hokej má samozřejmě hodně kladných stránek, máme jasný rukopis, který je vidět na každém českém mužstvu. Inspirovat se od ostatních zemí by nám ale určitě prospělo. Vidíme to teď na reprezentaci, kam přišel Kari Jalonen, což je opravdu skvělý trenér. Málo českých klubů by si ale podle mě trouflo angažovat zahraničního kouče, což je podle mě škoda.

Máte velké zkušenosti s německou nejvyšší soutěží. Jak moc rozdílná je oproti české extralize?
Německá liga určitě prošla velkým vývojem. Dříve tam chodili zahraniční hráči, kteří se přišli spíše vymlátit, to už teď ale zmizelo. Teď má každý tým dva až tři velmi kvalitní cizince. To je vidět i na tabulce produktivity, v minulé sezóně byli mezi třiceti nejproduktivnějšími jen dva Němci. A to je právě rozdíl mezi českou a německou ligou, když porovnám ty nejlepší české a německé hráče, tak jsou ti naši jednoznačně lepší. Díky těm zahraničním hráčům ale německé a české kluby mohou hrát vyrovnaně.

Před letošní sezónou do evropských lig přišlo velké množství cizinců z KHL. Berete to jako kladnou změnu?
Myslím si, že to určitě bude mít pozitivní vliv. Nově příchozí kluci podle mě hlavně zlepší ty stálé hráče, kteří si budou muset popasovat s větší konkurencí. Máme se na co těšit.

Na závěr ještě zpátky k vám, jaké máte další plány?
Jak jsem říkal, hlavně chci investovat sám do sebe. Snažím se vyhýbat nějakému časovému tlaku, což se mi teď docela daří. Je to sice trochu divné, že teď na začátku sezóny po několika letech poprvé nemám angažmá, i to k tomu ale patří. Vůbec si z toho nedělám velkou hlavu, snažím se soustředit na sebe a uvidíme, co nastane.

FOTO: faz.net; ÚVODNÍ: hokej.cz


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

FOTO: Květnový development program v Home Credit Areně

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení