Akademie Bílí Tygři Liberec

Momenty z historie: Jak v prodloužení chyběly milimetry

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Bílí Tygři tuto sezónu oslavují dvacet let od postupu do nejvyšší české soutěže a toto kulaté a významné jubileum nelze nechat bez povšimnutí. V naší rubrice Momenty z historie se tak vydáváme po stopách za slavnými i zapomenutými okamžiky z dvaceti let mezi českou elitou! V tomto díle se v čase vrátíme do roku 2011, kdy Tygři po skvělé základní části zažili obrovské zklamání už ve čtvrtfinále.

V sezóně 2010/11 odehráli Tygři povedenou základní část, po níž šli do play-off z druhé příčky. V následném čtvrtfinále vyzvali pražskou Slavii, která se mezi nejlepší osmičku dostala až z předkola. V památné a velmi vyhrocené sérii vedli Pražané už 3:1 na zápasy, jenže Liberečtí si dvěma výhrami vynutili sedmý duel na domácím ledě.

V rozhodující bitvě vedli Severočeši ještě pět minut před koncem 3:1, tým vedený trenérem Vladimírem Růžičkou ovšem ve zbývajících minutách vyrovnal a o postupujícím tak muselo rozhodnout nekonečné prodloužení. To však trvalo jen lehce přes třináct minut. Tomáš Svoboda vstřelil vítěznou trefu a poslal Slavii dál, druhou asistenci na tento gól si mimochodem připsal současný člen našeho kádru, Petr Jelínek.

Trenér Jiří Kalous v roce 2011 po vyřazení
Rozhodující pro celou sérii byl způsob hry, který nám sice přinesl vedení v průběhu zápasů, ale nedařilo se nám ho udržet do konce. I v sedmém utkání jsme z něj ucukli a to byla naše zkáza.

Se slavícími hráči v sešívaných dresech silně kontrastovalo obrovské zklamání Tygrů i vyprodaného stadionu. Liberec byl přitom postupu hodně blízko. V nastaveném čase soupeř čelil jeho trvalému náporu, Pražané utkání rozhodli po takřka své vůbec první šanci. „Byli jsme odhodlaní a chtěli jsme postoupit. Myslím, že to bylo i vidět, na začátku prodloužení jsme měli velký tlak,“ komentoval tehdy vyřazení brankář Tomáš Vošvrda.

Smolný odraz

Smutným hrdinou sedmého čtvrtfinále se stal liberecký útočník Lukáš Vantuch, který měl vítězný gól doslova na hokejce. Už ve třetí minutě prodloužení brankář Kopřiva vyrazil jeho střelu od modré a vzápětí rybičkou vypíchl puk dorážejícímu Urbanovi. Jenže kotouč se odrazil přímo k dojíždějícímu Vantuchovi, kterému z hranice brankoviště stačilo trefit zcela odkrytou bránu a rozhodnout. Fanoušci už se začali radovat, jenže urostlý forvard smolně trefil špičku betonu ležícího Kopřivy, od které se puk odrazil nad břevno.

Lukáš Vantuch v roce 2011 o neproměněnné šanci

Puk se mi odrazil od břicha k nohám a pak přede mnou skákal, tak jsem se do něj snažil praštit a asi od brankářovy nohy se odrazilo nad bránu nebo do břevna.


Stojí za to dodat, že se jednalo o teprve druhý zápas v historii extraligového play-off, který rozhodlo nekonečné prodloužení. A i když pro Tygry neskončil vítězstvím, svým vývojem a okamžiky se nesmazatelně zapsal do historie klubu i české nejvyšší soutěže.

Na tento nezapomenutelný moment můžete zavzpomínat také na našich sociálních sítích, kde rubrika Momenty z historie rovněž probíhá!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení