Akademie Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři chtějí hrát opět o nejvyšší příčky

Date of publication Author Jan Švanda

L i b e r e c - Bílí Tygři vstupují do své páté extraligové sezóny. Do tiskového centra Tipsport areny svolali v úterý dopoledne oficiální tiskovou konferenci. Na ní informoval o plánech mužstva do nové sezóny prezident klubu Petr Syrovátko a hlavní trenér Josef Paleček. První muž libereckého hokejového klubu zdůraznil, že se cíle od loňské sezóny příliš neliší.

Úvodem si vzal slovo prezident klubu Petr Syrovátko, který přivítal přítomné novináře a částečně se ještě vrátil k uplynulé sezóně. "Chtěl bych úvodem vzpomenout na loňskou báječnou sezónu. Ta skončila pro nás již po pěti zápasech ve čtvrtfinále, což pro nás bylo obrovským zklamáním. V hlavách nám to i nadále zůstává, ale my se tím již nemůžeme zabývat. Takový je sportovní život, jednou jste nahoře, jednou dole. Musíme se z toho poučit a přenést tuto zkušenost do následující sezóny," poznamenal na začátek první muž libereckého hokejového klubu.

Liberečtí už vzhlíží plně k nové sezóně. Petr Syrovátko všechny novináře jednoznačně ubezpečil o tom, že Bílí Tygři chtějí odčinit loňské vyřazení ve čtvrtfinále s Českými Budějovicemi. "Je před námi nová sezóna a my bychom chtěli, aby naše výkony byly vyrovnanější a naše zkušenosti jsme dokázali využít na cestě k našemu cíli. Letošní sezónu začínáme s vidinou, podívat se až na ten post nejvyšší. Z historie víme, že i po velkém neúspěchu může tým udělat dobrý výsledek. Máme velké touhy a přání, snažíme se pro to v managementu udělat maximum," tvrdí prezident klubu, který dal hráčům jasný cíl. "Chceme, aby šli hráči od zápasu k zápasu a dostali se tak bezpečně do play off. Dnes již víme, že vyřazovací část je naprosto samostatnou soutěží a že je mnohdy jedno, zda-li do něj jdete z prvního či osmého místa. Ve vyřazovacích bojích totiž rozhoduje momentální forma a pro tu chceme vytvořit v týmu pohodu a klid, ale nechceme, aby byl tým bez jiskry. To je náš cíl do nové sezóny."

Petr Syrovátko věří, že se Bílí Tygři poučí z chyb z minulé sezóny. "Snažili jsme se naše chyby identifikovat a došli jsme k tomu, že mimo zranění několika klíčových hráčů byla hlavní příčinou neuvěřitelná nekázeň při hře a špatně organizovaná obranná hra. Nedokázali jsme reagovat na to, že na jedné straně stál odhodlaný soupeř a na druhé my, jako profesoři, kteří si mysleli, že to půjde samo. Hráči si mysleli, že doma nemohou prohrát, že nedobytná tvrz zůstane nedobytnou. To byly hlavní příčiny loňského neúspěchu. Z těchto skutečností se musíme pro letošní sezónu poučit a to od hráčů až po realizační tým."

Prezident libereckého klubu připomněl, že i letos bude tým spoléhat na podporu vynikajícíh fanoušků. "Před pěti lety se nastartovala systematičtější práce, jejímž cílem bylo přivézt do hlediště celé rodiny. Vyvrcholením této cesty byla loňská sezóna, kdy nová multifunkční aréna poskytla divákům komfortní prostředí a služby. Nejen na toto zázamí, ale i na komunikaci s klubem, jsou fanoušci velmi citliví a vnímaví. Loňská sezóna byla takovým vzorem, jak s diváky pracovat i dál. Jsem moc rád, že do arény si najdou cestu všechny věkové kategorie, což nás moc těší. Věřím, že diváci, kteří nás hnali dopředu celou základní část a věřili ve splnění těch nejvyšších cílů, nás stejně budou hnát i letos. Ohlasy na fandění a také na bezpečné prostředí v Tipsport areně jsou velmi pozitivní. V loňské sezóně jsme se vůči fanouškům dopustili chyb, které už nechceme opakovat, protože o diváky moc stojíme. Mám na mysli např. prodej setů. Velmi si podpory a přízně našich fanoušků vážíme," řekl Petr Syrovátko, který je velmi spokojený s libereckým fanclubem.

"Na náš Fanclub jsme velice pyšní a budeme na něj také hodně spoléhat. Chtěl bych vyzvednout komunikaci našeho Fanklubu s ostatními. Naši "fanklubáci" se stali hnacím motorem pro spolupráci fanoušků mezi kluby, za což bych jim chtěl moc poděkovat. Zejména na stadionech soupeřů je velmi příjemné slyšet jejich povzbuzování a aplaudování nejen našemu týmu, ale i mužstvu soupeře. Fanklub zdraví před utkáním fanoušky soupeře jak při zápasech doma, tak venku. Dokáže navodit atmosféru sportovnímu utkání, fandit svému týmu a zůstat přitom člověkem."

Petr Syrovátko se pozastavil i nad změnami v kádru. "Mužstvo jsme posílili pro letošní sezónu o čtyři obránce. Posílení zadních řad bude velmi důležité pro play off. Jedná se hlavně o výškový faktor hráčů i o jejich zkušenosti. To platí zejména o Lukáši Zíbovi, který by mohl patřit k nejlepším obráncům v celé soutěži. O Čuttu jsme dlouho usilovali, protože patří mezi naše odchovance. U Borise Žabky patří již zmiňovaný výškový faktor a jeho defenzivní způsob hry. Václav Kočí se o své místo v sestavě určitě popere. Na dobře organizované obraně musíme pečlivě pracovat, neboť je základem úspěchu. Útočná síla týmu je dobrá, věříme, že se v letošní sezóně výrazněji prosadí mladí hráči, kterým chceme dát větší příležitost."

Petr Syrovátko přesto připustil, že by jedno místo na soupisce do útočné fáze mohlo přibýt. "Jsme v jednání o příchodu mladého útočníka Ondřeje Hrušky ze Vsetína. Jedná se o devatenáctiletého, talentovaného útočníka, o kterého máme zájem," potvrdil prezident libereckého klubu.

"Chtěli bychom dosáhnout vyrovnaných výkonů, tedy dobrých výkonů doma i na hřištích soupeřů, což se vloni nedařilo podle představ. Chceme v páté extraligové sezóně uspět a o splnění cíle se poprat," dodal na závěr Petr Syrovátko.


V podobném duchu mluvil na tiskové konferenci i liberecký lodivod Josef Paleček, který rezolutně potvrdil, že Liberečtí chtějí napravit loňský čtvrtfinálový neúspěch v play off. "Změnili jsme koncept přípravy, byli jsme oproti loňsku v Bedřichově. Měli jsme tam být dva týdny po sobě, nicméně z technických důvodů jsme museli týden strávit v Liberci. Absolvovali jsme velmi dobré soustředění ve Švýcarsku, kde jsme odehráli čtyři utkání v pěti dnech, z nichž tři zápasy byly hned po sobě. Utkali jsme se v nich s kvalitními soupeři, mj. s jedním z nejlepších evropských týmů Davosem či loňským mistrem Švýcarska Luganem. S oběma jsme uhráli remízu. Tyto zápasy hodně ověřily fyzickou schopnost našich hráčů," pochvaloval si hlavní kouč libereckých Bílých Tygrů.

"Rádi bychom vyhrávali nejen doma, ale i venku. Do mužstva přišly čtyři nové tváře. Obránce Lukáš Zíb je pravák s dobrou střelou, měl by v přesilovkách nahradit Martina Richtera. Boris Žabka je silový hráč, který si dokáže udělat pořádek před vlastní brankou. Václav Kočí mě hodně překvapil a razantně si řekl o místo v sestavě. Jakub Čutta pak zatím splňuje to, za jakým účelem jsme ho získali."

Po odchodu zkušeného Pavla Falty řešil klub otázku brankářské dvojky. "Po zkušenostech z minulé sezóny, jsme potřebovali zkušenou brankářskou dvojku, proto jsme si vytipovali Filipa Šindeláře z Mladé Boleslavi, kterého jsme sledovali delší dobu. Tento brankář bude v Liberci působit v podobě střídavého startu, dvojkou bude Jiří Stejskal. Je tu i velmi nadějný a talentovaný gólman Michal Nedvídek, který si myslím, že by měl dostat také šanci," uvedl na závěr Josef Paleček.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Devítka si z Říčan přivezla vysoké vítězství, sedmkrát bodoval Železný

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení