Akademie Bílí Tygři Liberec

Milan Plodek hodnotí sezónu dorostu: Tým odvedl skvělou práci

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Dorostenci Bílých Tygrů za sebou mají povedený rok. Po základní části jim v tabulce patřilo skvělé první místo, v osmifinále vyřadili Olomouc, ve čtvrtfinále nicméně nestačili na Spartu. Ročník 2022/23 hodnotí z pohledu U17 hlavní trenér Milan Plodek.

Výborná základní část, v play-off ale bohužel konec ve čtvrtfinále. Jak na sezónu nahlížíš?
Jsme v Liberci, cíle tady máme vysoké. Tušili jsme však, že je mančaft trošku jinak poskládaný než loni, měli jsme méně starších hráčů. Mile nás překvapilo, jak se základní část vyvíjela. Dokázali jsme ji dokonce vyhrát, bylo to super. Věřili jsme, že bychom se mohli dostat daleko. Naše vypadnutí se Spartou už vyústilo z nějakých věcí, které se objevily. Celkově si každopádně myslím, že sezóna byla velice povedená.

Mohl bys čtvrtfinálové okolnosti konkretizovat?
Když jsem o tom s odstupem času přemýšlel, uvědomil jsem si, že loni pro nás nebyl problém nasadit sedm osm starších útočníků, to jsme letos neměli. Menší zkušenosti se pak možná projevily ve finální fázi a v zakončení. Šancí jsme měli mraky, proměňovat jsme je nedokázali. Důležitým faktorem mohla být i aktuální forma brankářů, což rozhodně nemířím jako kritiku na naše gólmany, ale spíš jako poklonu sparťanskému. Zároveň nás zradily vlastní individuální chyby, které jsme v průběhu sezóny zdaleka v takové míře nedělali. Spojilo se to všechno dohromady.

"Obrana byla celkově kvalitní, beci byli velcí a silní"


Mrzí vypadnutí o to víc s přihlédnutím k tomu, že jste Spartu ve všech utkáních výrazně přestříleli?

Přesně tak. Střely na branku sice neberu jako nějaký významný ukazatel, soustředím se spíš na reálné šance. A těch jsme si vypracovali opravdu hodně, výrazně víc než Sparta. Nutno ale dodat – a hráčům jsme to říkali také – že zakončení sparťanských útočníků bylo důraznější a kvalitnější.

Vypadnutím se prohloubila negativní bilance, kterou jako akademie se Spartou v play-off poslední sezóny máme. Je v tom nějaká spojitost?
Asi bych v těch sériích nic společného nehledal. Co si vybavuji, série byly vždycky vyrovnané. Před několika lety jsme měli potíže s bráněním Lukáše Rouska, kterému teď gratuluji k prvnímu gólu v NHL. (úsměv) Letos i loni nás v play-off dorostu proti Spartě zkrátka zradila koncovka.

Jak jsi ale říkal, sezóna byla rozhodně povedená. Co tě potěšilo nejvíce?
Jsem rád za to, jak hráli mladší kluci. Věřím, že příští rok budeme ještě lepší, protože už budou na soutěž zvyklí. Výborně nám zahráli také noví obránci Vojta Pilíšek nebo Honza Jarabko. Oba byli v play-off hodně cítit. Obrana byla celkově kvalitní, beci byli velcí a silní, do toho měl parádní sezónu Pavel Průšek. Zároveň nám výborně hrála první lajna, Vasyl Špilka, Dan Pekař i David Rozsíval měli velmi dobrý rok. Samozřejmě byla trošku škoda, že se v produktivitě víc nepřidaly další útoky. Celkově ale tým za celý rok odvedl skvělou práci.

"Chyby nemáme hráčům za zlé, chceme tvořivé hokejisty"


Je nějaký hráč, který tě za sezónu nejvíce nadchl ve stylu, že třeba výrazně přerostl původní očekávání?

Letos asi nikoho takového úplně nemáme, hráči plnili to, co jsme o nich věděli. Pokud bych ale v tomhle směru přece jenom měl někoho vypíchnout, tak řeknu Vojtu Pilíška. Přišel z Havířova a svým nadšením a pracovitostí udělal velký pokrok. Vážil si toho, že dostal prostor v takovém klubu. Myslím si, že může být příští rok hodně platným hráčem i v juniorce.

Sami hráči zmiňovali, že jste chtěli hrát atraktivní hokej, bavit diváky.
Pro nás v Liberci je tohle hodně důležité, někdy i trošku na úkor výsledku. Ty chyby, které jsme speciálně ve čtvrtfinále udělali, a sparťané je využili, pramenily i z toho, že nechceme odhazovat puky a chceme vždycky hrát a tvořit. Máme rádi hráče, kteří se takového hokeje nebojí. Samozřejmě – ve zlomových momentech sezóny by kluci měli být schopni rozpoznat tíhu okamžiku a v určitých chvílích už volit jednodušší řešení, což letos někteří hráči úplně neodhadli. Nemáme jim to ale za zlé, chceme tvořivé hokejisty.

Jak jsi byl spokojený s přístupem hráčů?
Dorost je trošku specifický, je to takový přelom v kariérách. Hráči ještě tolik nepřemýšlejí nad tím, kam se jejich kariéry budou dál ubírat. Hrají zkrátka za Liberec a dávají do toho opravdu hodně. Proto si téhle práce vážím. Kluci si naše pokyny brali, snažili se je aplikovat do hry i v průběhu zápasů. V tomhle je dorost od juniorky určitě trošku jiný.

"Kluci už mají něco odehráno a vědí, že jejich kariéry stále teprve začínají"


O to větší škoda, že jste letos nedosáhli na některou z medailí...

Je to velká škoda. Kluci už ale mají něco odehráno a vědí, že jejich kariéry stále teprve začínají. Loni se nám medaile podařila, tento rok skončíme pátí... To je z 24 týmů taky pěkné. Jak už jsem ale zmiňoval, jsme Liberec a ambice máme nejvyšší.

Co říkáš na trenérskou spolupráci s Václavem Kočím?
S Vencou se známe už od třetí třídy základky, kdy jsme spolu začali chodit do školy. Už tehdy jsme byli velcí kamarádi, což platí dodneška. Sedíme si jak lidsky, tak trenérsky. Občas se samozřejmě na něčem úplně neshodneme, to je normální. Naše vzájemná spolupráce byla z mého pohledu po celý rok perfektní. Na hráče má výborný vliv, jako obránce získal dva extraligové tituly. Pro kluky to musí být výborné. Zmínil bych ale také práci kondičního kouče Tomáše Krámského, který naše hráče výborně připravuje. Bylo to vidět i v zápasech, nestrádali jsme, souboje jsme uhrávali po celých šedesát minut.


Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Také v květnu se můžete těšit na bohatý development program!

Šejc, Kučera, Tureček, Sanejstr i trenér Fiala. Český výběr U15 míří na turnaj do Salzburgu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení