Akademie Bílí Tygři Liberec

Prezident klubu Petr Syrovátko v rozhovoru o odchodu Milana Hniličky

Date of publication Author Jan Rachota

Na dnešní tiskové konferenci bylo oznámeno hostování dosavadní brankářské jedničky Milana Hniličky do týmu Salavat Julajev Ufa. Zároveň byl potvrzen i příchod gólmana Marka Pince z Vítkovic. Jelikož Milan Hnilička byl obrovskou osobností libereckého týmu, požádali jsme o rozhovor muže nejpovolanějšího - prezidenta klubu Petra Syrovátka.

Jak vůbec probíhal vývoj jednání o hostování Milana Hniličky?

Úvodem bych řekl jeden fakt - v létě, před podpisem smlouvy s Milanem Hniličkou, jsme se dohodli, že pokud Milan dostane atraktivní nabídku z ciziny, sedneme si a domluvíme se, zda je odchod možný. První šance na Milanův odchod se objevila na konci srpna, kdy o něho projevil zájem New York Rangers. Podmínky, které nabízeli, však nebyly zajímavé ani pro Milana, ani pro klub. Dali jsme proto Rangers zamítavé stanovisko.

Z Ufy dostal Milan Hnilička přes svého agenta nabídku zhruba před deseti dny. Tehdy o tom promluvil pouze s trenérem gólmanů panem Kapounem a následně ho požádal o naprostou diskrétnost. Poté informaci Milan oznámil vedení klubu. Rozhodli jsme se Milanovi nebránit a odchod posvětit. Ihned nato do celého jednání vstoupil za naši stranu generální manažer pan Jech. Spojil se s agentem Henyšem, který řešil celou věc přes spolupracovníka Vladimíra Vůjtka, aby upřesnil naše požadavky. Během pondělí a úterý byly celé kroky precizovány. A vzhledem k tomu, že nikde nenastal vážný problém, připravily se smlouvy a ve čtvrtek došlo k podpisu.

Proč jste celou věc drželi pod pokličkou až do dnešního dne?

Svou roli hrál fakt, že Milan byl s reprezentací ve Finsku. My si toho, že hráči Liberce jsou v reprezentaci, vážíme. Je to určité ocenění klubu. Chtěli jsme proto, aby měl absolutní klid pro reprezentaci ČR, protože jsme věděli, že zpráva o jeho odchodu zahýbe tiskem a médii celkem. A to by nebylo v tu chvíli vhodné. Věříme, že díky tomuto postupu Milan největšímu zájmu unikl, protože i on odkazoval prosby o rozhovory na dnešní tiskovou konferenci.

Zároveň jsme potřebovali absolutní mediální klid i při hledání nové jedničky. Ten nám přislíbil jak hráč, tak agenti. To se nám povedlo.

A za třetí? Od začátku jsme chtěli tuto zprávu veřejnosti sdělit za účasti Milana Hniličky. Od svého příchodu je to totiž natolik výjimečný hráč, že si zaslouží, aby byl u toho, když se prezentuje jeho odchod. Postupovali jsme proto stejně, jako když Milan přicházel. Tehdy jsme za ním létali do Bostonu, ladili kontrakt, a až když byl uzavřen, oznámili jsme to společně na tiskové konferenci. Proto jsme čekali na společnou prezentaci i tentokrát. Hnilička není junior, u kterého pouze můžeme říci, že byl prodán tam a tam.

Přidám ještě jeden důvod proč jsme Milana Hniličku pustili. V Rusku od příští sezóny zavádí zákaz chytání gólmanů s cizí státní příslušností. Pro Milana je to poslední šance, jak si ruskou ligu vyzkoušet, navíc jak sám přiznal, i velká motivace.

Zveřejníte částku, kterou libereckému klubu hostování Milana Hniličky přineslo?

Tato informace patří k interním záležitostem klubu, proto se k ní nebudu vyjadřovat.

Je možné, že by Hnilička i po skončení hostování v zahraničí zůstal?

V tuto chvíli je jasně dané, že od 1. 5. 2008 je opět naším hráčem. Milan Hnilička dnes zároveň podepsal dodatek o prodloužení smlouvy do roku 2010. Tento bod byl součástí dohody o jeho uvolnění do zahraničí.

Nejsou odchodem Milana Hniličky trochu oslabeny ambice týmu?

V neděli jsme společně s generálním managerem hovořili s týmem v kabině. Chtěli jsme hráčům celou situaci objasnit. O jedné reprezentační přestávce došlo totiž v týmu, který je v současnosti na druhém místě tabulky a tváří se velice konsolidovaně, k výrazným změnám.

Přišli dva zcela noví hráči, dotáhl se přestup brankáře Fikrta a navíc byl vytrejdován bývalý kapitán Václav Novák. To je citelný zásah do týmu, ale jsem přesvědčen, že hráči situaci chápou.

Jedinou zcela neplánovanou změnou je tak odchod Milana Hniličky. Tým si bude muset zvyknout, že tam již toho „Hnildu“ nemá. Na toto téma jsme v kabině zaznamenali činorodou diskusi. Uvidíme, co to s hráči udělá. V konečném důsledku by to mohlo i pomoci, když tým tak trochu „odhniličkujeme“.

Má tato změna tedy pomoci k lepšímu výsledku v play-off?

Je možné, že tato změna nám v konečné fázi pomůže. Před třemi lety jsme významně posílili kádr, čímž jsme se vydali na určitou cestu, která vyvrcholila loňským play-off. V cíli cesty jsme měli dvě bronzové medaile a dvě vítězství v základní části.

Před letošní sezónou začala nová etapa. Prezentovali jsme, že se chceme pokusit o změnu herního systému, stylu hry. Přišel nový trenér, několik hráčů, zapracoval se odchovanec Vantuch. Chtěli jsme tým ve stejném duchu posílit ještě o dva hráče, na hráčském trhu však v tu dobu nebyl nikdo vhodný. Pracovali jsme na tom dále, generální manažer jednal s osmi jmény. Nakonec se nám povedlo získat Blatného a Bartoviče, kteří by měli zapadnout do naší koncepce. Chceme-li udělat krok dopředu, a že ho udělat chceme, museli jsme pustit do týmu trochu čerstvé krve. Tím však nechci říci, že změny jsou definitivní, mužstvo je živý organismus a stále se vyvíjí.

I přesto, neobáváte se například hněvu fanoušků? Milan Hnilička byl ikonou klubu, lidé si s Bílými Tygry ztotožnovali především jeho.

Na Milanu Hniličkovi se postavil před třemi lety kompletní marketing a také systém hry. Pokud má jít náš klub dopředu, musí si představit fungování i bez Milana. Ten není nesmrtelný, nastane doba, kdy skončí s hokejem. Tomu prostě nikdo nezabrání.

Chceme vidět, jak tým obstojí bez Milana Hniličky v zádech. Tím, že jsme angažovali Pince, si nemyslím, že bychom týmu výrazně ublížili. Věříme, že mančaft i diváci si zvyknou na vítězství i v tomto složení.

Děkuji za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení