Akademie Bílí Tygři Liberec

Přestávka se chýlí ke konci, Bílé Tygry čeká pohár v Mladé Boleslavi

Date of publication Author Radek Vokál

První ostrý zápas po deseti dnech pauzy čeká v úterý vpodvečer Bílé Tygry. Zápas prvního kola Tipsport Cupu na ledě prvoligové Mladé Boleslavi bude také první zkouškou nové sestavy, oslabené o šest hráčů základního kádru. "Z juniorů vyzkoušíme útočníky Ctibora Jecha, Marka Pabišku a Tomáše Klimentu a na střídavý start budeme využívat útočníka Petra Horčičku a obránce Richarda Jareše," přiblížil nové tváře v prvním libereckém týmu trenér Josef Jandač. Dalším juniorem v sestavě bude účastník juniorského MS Jan Holub, který je už ale stálou součástí Jandačova týmu. Pro Horčičku a Jareše nebude setkání s Mladou Boleslaví ničím novým, oba již proti ní nastupovali v první lize v dresu Berouna, resp. Písku.

Mladá Boleslav je v první lize nováčkem, rozhodně v ní ale nehraje druhé housle. Celou sezónu podává kvalitní výkony a jedno kolo před koncem základní části je na čtvrté pozici. Management klubu zatoužil v sezóně 2000/01 po postupu do první ligy, výrazně posílil kádr nejlepšími útočníky z druhé ligy (Lukáš Král z Nymburka nebo dlouholetý kolínský kapitán Jiří Kadlec) a také hokejisty s extraligovými zkušenostmi. Do play-off druhé ligy pak vedení klubu povolalo i tři juniory z Kladna včetně Tomáše Plekance, postup se ale v následné baráži o 1. ligu nepovedl. V další sezóně už v Boleslavi neponechali nic náhodě a postup do druhé nejvyšší soutěže si už nenechali ujít.

Aktuálně v kádru Mladé Boleslavi najdeme jména jako Pavel Metlička (Karlovy Vary), Marián Meňhart, Martin Nosek, Michal Oliverius (dříve Litvínov), Roman Prošek (střídavý start z Karlových Varů), Zdeněk Toužimský nebo Josef Slanec (oba dříve Sparta). Základním kamenem obrany a hrajícím asistentem trenéra je devětatřicetiletý bývalý kapitán Sparty a ex-reprezentant Jiří Kročák. Za Kladno si ještě jako junior zahrál extraligu obránce Tomáš Vyskočil. Odchovanci středočeského klubu jsou jen Jaroslav Kristek a David Vrbata, jehož bratr Radim nyní dělá díru do hokejového světa v Coloradu Avalanche. Z klubu pochází i nynější útočník Třince Václav Pletka.

V brance je velkou oporou třiadvacetiletý Filip Šindelář, kterého si Boleslav vytáhla z druholigového Jindřichova Hradce. Mužstvo vede již několik let bývalý trenér Sparty a národního týmu Josef Horešovský. Klub zažívá velký vzestup a netají se tím, že by se v horizontu několika let rád pokusil o postup do extraligy.

Sílu pohárového soupeře si uvědomuje i trenér Liberce Josef Jandač: "Rozhodně to nebude snadné. Jedeme na led soupeře, který celou sezónu předvádí stabilní výkony. Navíc se mohou spolehnout na výborného gólmana." To potvrzují i čísla - Boleslav má po Kladnu druhý nejnižší počet obdržených branek v soutěži.

V předkole poháru si Mladá Boleslav bez problémů poradila s Jičínem, který na jeho ledě porazila 7:0. Přípravou na úterní pohárový zápas s loňským vítězem první ligy Libercem byly pro Boleslav prvoligové zápasy s týmy z čela tabulky. Na ledě třetího Chomutova prohrála 2:3 v prodloužení, pak doma přehrála druhou Jihlavu 3:1 a v sobotu prohráli Středočeši s Kladnem 2:3. V tomto zápase nastoupila Mladá Boleslav v následující sestavě:
Šindelář – Toužimský, Vyskočil, Meňhart, Pazdera, Prošek, Kročák, Nosek, Zeman – Metlička, Oliverius, Postl – Kadlec, Král, Slanec – Kristek, vrbata, Žák – Jágr, Weiss, Hnát. Nejproduktivnějším hráčem týmu je centr druhého útoku Lukáš Král, v rámci celé první ligy na 17. místě.

O tom, že jeden pohárový zápas na ledě prvoligového mužstva není žádný med, se přesvědčily už v pondělí Karlovy Vary, které prohrály v Chomutově, a Havířov, který nestačil na domácí Opavu. Pokud by se Liberci podařilo přes Boleslav přejít, čekalo by jej v srpnu šest zápasů v jedné ze čtyř pohárových skupin. Loni se Liberec utkal se Slavií, Pardubicemi a pozdějším vítězem celého poháru Litvínovem.

Jak již bylo zmíněno, Liberec pocestuje do Mladé Boleslavi s pěti novými hráči. Junioři Jech, Pabiška a Klimenta nebudou jediní, se kterými Josef Jandač pro zbytek sezóny počítá: "Určitě dostanou šanci i další hráči juniorky, chceme jich otestovat víc." Trenéra Jandače jsme se zeptali i na to, jak tým trávil reprezentační přestávku. "Nikde venku jsme nebyli, trénovali jsme jednofázově v kombinaci s posilovnou." Torzo mužstva je v pořádku, problémy má jen mladý útočník Jan Plodek, kterého trápí třísla. "Plodek zkoušel bruslit, ale ještě to nejde. Doktoři mu doporučili deset dní bez pohybu," přiblížil Josef Jandač. Kdy se Jan Plodek do sestavy vrátí, to nelze nyní přesně určit.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

VIDEO: Vyrazte na nákup jako naši dorostenci. Akce Puky pomáhají stále trvá

Zápas juniorky s Přerovem má svůj náhradní termín

Deváťáci skolili houževnatý Tábor, rozhodovalo se v závěru

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení