Akademie Bílí Tygři Liberec

Čtyři nové tváře absolvují první část suché přípravy

Date of publication Author Radek Šenk

Letní příprava Bílých Tygrů je již v plném proudu. Tým se čtyřmi novými tvářemi (Svoboda, Jiruš, Verčík, Korhoň) absolvuje první porci z tréninkové zátěže naordinované Mgr. Josefem Jandačem. Vše směřuje k jedinému cíli, který si hokejisté z Podještědí vytyčili - hrát play-off 2004. Na program suché přípravy a plány s novými posilami jsme se zeptali trenéra HC Bílí Tygři Liberec pana Jandače.

Naše čtenáře bude jistě zajímat plán přípravy Bílých Tygrů. Mohl byste nám jej přiblížit?
Letní přípravu jsme začali 22.dubna a budeme končit poslední týden v červnu. Celou suchou fázi budeme absolvovat tady v Liberci, neboť se nám to v minulých letech osvědčilo, takže tradice zůstane zachována. Celá příprava je vyjma pátku koncipována dvoufázově. Zatím jsme se věnovali spíše věcem vytrvalostního charakteru. Postupně budeme přecházet k obratnosti, síle, dále pak k výbušnosti a dynamice maximální síly. Poslední květnový týden budou hráči absolvovat takový mikrocyklus, který by měl být trochu volnější povahy. Ti, co absolvovali celou tuto fázi, dostanou volno na regeneraci. Kluci jako Čakajík s Rado Kropáčem a nové posily, kteří měli dlouhou sezonu a zapojí se do přípravy později, budou pokračovat v tréninkové fázi i během tohoto volna. Končíme 27.června, kdy proběhnou zátěžové funkční testy.

Kde příprava probíhá?
Využíváme atletický stadion, tzn. schody, dráhu, posilovny, tenis, vybíháme na nedaleký Ještěd, dvakrát do týdne vyjíždíme na kola. Část přípravy probíhá samozřejmě v hale, na gymnastiku pak využíváme malou tělocvičnu.

Připravují Bílí Tygři nějaké doprovodné akce, kde by vás fanoušci mohli vidět, jako tomu bylo např. v loňském roce?
Ano je to vlastně součást naší přípravy. Plánujeme fotbalové zápasy, které by se měli konat jednou do týdne. Samozřejmě vybíráme soupeře tak, aby to bylo zajímavé pro diváky a aby byly zápasy pokud možno vyrovnané. Budeme jezdit po celém Liberecku, tento čtvrtek, tj. 8.5 začínáme prvním utkáním, které se bude konat na Frýdlantsku (podrobný rozpis zveřejníme do konce týdne). Akce je propagačního charakteru, ale jelikož je také součástí přípravy, mají se fanoušci nač těšit, neboť kluci si nemohou dovolit tyto zápasy vypustit.

Z hostování se vrátili hráči s určitými zraněními. Jak probíhá jejich regenerace a kdy se zapojí do přípravy?
Máme tady poměrně dost kluků, kteří mají určité zdravotní potíže. Vezmeme-li to jmenovitě, pak Mojmír Musil se vrátil z Kladna s poraněnými kolenními vazy, těch prvních čtrnáct dní přípravy nešel naplno. Teď už by se ale měl normálně zapojit. Víťa Jankových má stále natažený prsní úpon, tzn. že horní polovina těla zatím nemůže být zatěžována. Věnuje se hlavně rotopedu a posilování dolních partií. Lukáš Pabiška se nám vrátil s nataženými vazy v kotníku, proto mu byla předepsána sádra, kterou sundal minulý pátek. Podobně byl na tom Šulc. Lubo Korhoň přišel po artroskopii a proto začíná pomalu tento týden. Olda Svoboda má zablokovaná záda, takže spíš jezdí po doktorech.

Ten výčet je opravdu hrozivý. Kolik hráčů máte nyní v přípravě?
Je to zhruba 35 hráčů, kteří absolvují letní přípravu, včetně kluků, co mají zmiňované potíže. Připravuje se s námi také Plíhal. Bývalý hráč Liberce hraje nyní juniorskou soutěž v Americe. Pak je tu ještě Jakub Čutta.

Jak jste spokojen s nynějším stavem? Přišli čtyři noví hráči, bude to stačit nebo se nějaké změny ještě dají očekávat?
Základní kámen byl položen, získali jsme na každý post jednoho kvalitního hráče. Tím ale tento proces neskončil. Máme vyhlídnuté další hráče o jejichž angažování se budeme snažit. Většinou se jedná o vyspělé hokejisty. O jménech je však předčasné hovořit, neboť je vše zatím ve fázích jednání. Co mohu prozradit je to, že by se mělo jednat o jednoho útočníka a obránce.

V této souvislosti mě napadá otázka gólmanů... Liberec má nyní tři brankáře s ambicemi pravidelně chytat extraligu. Jak se s touto situací budete vyrovnávat? Nehrozí tu nějaké nebezpečí rivality, které by mohlo ohrozit soudržnost týmu?
V současné době je situace taková, že Bílí Tygři mají čtyři brankáře. Přišel Olda Svoboda, který by měl přinést větší klid do kabiny, přeci jen je to již ostřílený hokejista. Slibujeme si od něho také kvalitní práci s gólmany, kterým se Olda věnuje. De facto má na starosti asi 60% přípravy brankářů, kteří tu tréninkovou fázi mají na rozdíl od ostatních speciálně upravenou. To byl také jeden z důvodů proč k nám Olda přišel. Zda bude Olda chytat a kolik, to záleží pouze na něm. Koťátko je na dobré cestě k prodloužení smlouvy, která mu letos vypršela. Co se týká určení pozic, na to je ještě brzy, ale dvojku bude pravděpodobně dělat Pavel Falta a Koťátkovi by byl umožněn střídavý start v první lize.

Oba brankáři odvedli v minulé sezoně solidní práci, Pavel měl od ledna problémy s tříselním úponem, což není pro brankáře nijak příjemné. I z těchto důvodů jsme se chtěli pro příští rok připravit lépe. Zranění jsou součástí každého sportu a my se je letos budeme snažit co nejvíce eliminovat. Proto máme tři kvalitní gólmany, kteří můžou do branky kdykoliv naskočit. Pak je tu ještě mladý Stejskal, který by měl naskočit do branky v barvách jabloneckých Vlků.

Kdy očekáváte, že se kádr ustálí?
Jestli se nám podaří doplnit mužstvo o ty hráče, o které usilujeme, tak budou s největší pravděpodobností mít místo v kádru jisté. Šířka kádru se bude snižovat v průběhu přípravy. Některé hráče, o něž na trhu je zájem, na základě toho uvolníme.

Koho se budou změny týkat a půjde o přestupy nebo zvolíte formu hostování, jako tomu bylo na konci letošní sezóny? Co trvalý zájem ze strany Kladna o služby Mojmíra Musila? Dá se očekávat jeho odchod?
Někteří z hráčů odejdou na hostování, střídavý start, někdo bude uvolněn trvale. O jménech bych v této chvíli nerad hovořil z důvodů jejich možné demotivace. K "Mošnovi" asi tolik. Mojmír je kvalitní hráč. Uplynulý ročník mu nevyšel tak, jak jsme si všichni přáli. Jedním z faktorů bylo jeho zranění, dalším z okolností bylo to, že Mojmír neměl tolik natrénováno. Vše se pak negativně projevilo na jeho hře. Tři zápasy v týdnu byly na něho moc, bylo vidět, jak tahá nohy a nemá šťávu. Zda bude pokračovat je pouze na něm, my jsme pro něj připravili speciální tréninkový plán a teď má svůj osud v rukou on sám. V hokeji stejně tak jako v jiném byznyse platí zákony tržní poptávky. A my se případným výhodným trejdům nebudeme bránit…

Přichází další slovenský útočník Rudolf Verčík, co nám o něm můžete říci? Můžeme se těšit na útok s Rado Kropáčem?
Loňskou sezónu odehrál po zranění v Popradu, kde jsme jej také sledovali a protože se nám líbil, snažili jsme se ho získat. Je to hráč, který zatím nemá jméno. My však doufáme, že vyletí nahoru podobným způsobem jako Rado. Pro klub to navíc bylo velmi výhodné řešení, protože hráči skončila smlouva a nemuseli jsme tak za něho platit. Věříme, že to bude takový černý kůň našeho útoku. Je to hráč typově zapadající do našeho týmu, proto jsme se rozhodli o jeho angažování.

Jak zapadli nově příchozí hráči? A co bude se Stanislavem Procházkou vracejícím se z Českých Budějovic?
Standa se vrátil, je to fajn kluk a měl by prokázat svou kvalitu, kvůli které jsme ho vloni kupovali. Valda Jiruš u nás hrál, to je takový tmelič a výborný obránce. Olda Svoboda už má něco za sebou, takže ví co ho u nás čeká. Ale o něm jsme již mluvili. Lubomír Korhoň s Verčíkem, ti všichni jsou hráči, se kterými nemáme žádné problémy v jejich zabudování. Kluci je vzali dobře, nevidím jediný náznak jakéhokoliv problému.

Přípravné hokejové zápasy HC Bílí Tygři Liberec

24.7. Pardubice (Trutnov)
28.7. Ústí nad Labem
30.7. Pardubice (Svijanská aréna)
1.8. Litvínov
5.8. Tipsport Cup Slavie (Svijanská aréna)

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

VIDEO: Vyrazte na nákup jako naši dorostenci. Akce Puky pomáhají stále trvá

Zápas juniorky s Přerovem má svůj náhradní termín

Deváťáci skolili houževnatý Tábor, rozhodovalo se v závěru

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení