Akademie Bílí Tygři Liberec

Hlavně být zdravý, říká navrátilec Procházka, kterého čeká operace menisku

Date of publication Author Radek Šenk

Do města pod Ještědem se vrací útočník Stanislav Procházka. Loňská posila týmu musela po 23. kole, kdy se tým dostal do krize, odejít na hostování do Českých Budějovic v rámci výměny za obránce Petra Gřegořka. Po skončení uplynulé sezóny se tvrdé levé křídlo vrací zpět do města pod Ještědem, aby se pokusilo týmu pomoci na cestě do play-off.

Jak došlo k odchodu z Pardubic? Přeci jen tam byly vyšší cíle než v Liberci… Letos se tým navíc probojoval až do finále play-off, nemrzí vás to?
Jelikož jsem byl již dvakrát ve finále vždy druhý, tak mě to příliš nemrzelo. Něco jiného by bylo, kdyby titul Pardubice vyhrály, pak by mně to asi líto bylo. Finále jsem viděl a klukům fandil, i když se musím přiznat, že za stavu 1:3 jsem jim už nevěřil a považoval sérii za ukončenou.

Ambice Liberce v první sezóně určitě nesměřovaly k play-off, nebyl to příliš velký ústup?
Nebyl, vstup do extraligy z nižší soutěže je obecně velmi těžký, ty vyhlídky tu v prvním roce nesměřovaly k play-off, to musel každý rozumně uvažující člověk chápat. Tým tvořili kluci, kteří vybojovali extraligu a tak jsem i já bral první rok v Liberci za důležité se v klidu udržet, což se podařilo.

Proč došlo k odchodu a zvažoval jste také jiné nabídky než tu libereckou?
Nedohodli jsme se na podmínkách nové smlouvy, proto jsem se rozhodl z Pardubic odejít. Měl jsem nějaké nabídky z Ruska, jmenovitě Novosibirsk, ozval se také Liberec a jelikož zde mám spoustu známých a jednání probíhala k oboustranné spokojenosti, dohodli jsme se, že budu hájit barvy Bílých Tygrů.

Utkání s Pardubicemi se pomalu stávají jakýmsi derby. Liberec plánuje společná utkání, také přestupové vztahy jsou na velmi vysoké úrovni… Jak vnímáte tato utkání vy, jako rodilý pardubák?
Neberu to nějak zvlášť vyhecovaně. Proti Pardubicím se mi hraje poměrně dobře, kluky znám, což je pro mě určitě výhoda. Že bychom se hecovali nějak přehnaně, to určitě ne. A vztahy co vím jsou opravdu na dobré úrovni.

Vraťme se k uplynulé sezóně. Tým po dobrém vstupu do soutěže si prošel určitou krizí, která vyvrcholila změnami v kádru. Jak jste to vnímal ze své pozice, kdy jste právě vy byl vytrejdován do Českých Budějovic?
Já jsem to nevnímal jako krizi. Měli jsme poměrně dobré rozlosování, hlavně 1. a 3. čtvrtinu. Proto i rozjezd byl nad očekávání výborný. Pak přišlo jakési ukolébání, kdy se nám v druhé čtvrtině nedařilo, což vyvrcholilo v můj trejd.

Jak jste vzal výměnu, která vás postihla vůbec poprvé v kariéře?
Hokej už je prostě takový, s tím se nedá nic dělat. Mně to tam nepadalo jako dřív, zvykal jsem si na nové prostředí a to je vždy pro každého sportovce těžké. V té době Liberec potřeboval obránce, Budějovice naopak útočníka a tak mě příliš nepřekvapilo, že se obě strany dohodly. Samozřejmě že mě to trochu mrzelo, ale s tím musí dnes každý hráč počítat.

Jak a s kým se Vám na jihu Čech nejlépe hrálo? Hrál jste s mladými nadějemi - centry Michálkem a Vondrkou…
Hrál jsem ve třetí formaci, možná nejstarší, se Standou Jasečkem, kluci byli všichni kolem dvaceti let. Sezóna nebyla špatná, určitě jsem mohl dát více branek, ale to se mi nedařilo od samého začátku. Mohlo to být samozřejmě lepší, jelikož jsme ale nedostávali moc branek, nehodnotím ji jako vyloženě nepovedenou.

Ze strany Českých Budějovic byl o vás velký zájem i po ukončení hostování. Nechtěl jste zůstat na jihu Čech, kde vás trenér Pouzar poměrně vysoce hodnotil?
Já jsem se chtěl vrátit, mám zde platnou smlouvu na 1+1 rok a tak jsme se s manažerem Jechem dohodli na návratu. Také vzdálenost hrála velmi důležitou roli, neboť mám určité rodinné závazky a do Liberce to je z Pardubic přece jen blíž. Byl jsem rád, že tu zájem ze strany Budějovic byl, to vždy potěší, návrat pod Ještěd byl však prioritou.

Dojíždění byl i jeden z důvodů, které zmiňovali trenér Jandač s manažerem Jechem při vašem nuceném odchodu na jih Čech. Byla to i jedna z podmínek vašeho návratu zpět pod Ještěd?
Já si myslím, že to nemělo vliv na mé výkony, i když v této souvislosti byl pohled na věc z jejich strany asi trošku odlišný. Myslím si, že jsem dost starý na to, abych věděl, zda se dokážu připravit na utkání a odvést pro tým maximální výkon nebo ne. Co se týká nějakého jednání, zatím nic neproběhlo, ale myslím, že k němu zřejmě dojde.

Liberec se posílil o řadu hokejistů. Jaké máte dojmy z nově příchozích hráčů?
Můj názor je, že Liberec udělal určitě dobrý obchod. Kluky pořádně ještě neznám, ale určitě to jsou dobří hokejisté a šance posunout se v tabulce výš, nakouknout do play-off se tím zvýšila. Důležité bude, jak se poskládají jednotlivé formace a jak to bude šlapat jako tým.

Jak hodnotíte současnou přípravu týmu?
Určitě zatím pozitivně, problém je však v tom, že jsem se v průběhu minulého týdne zranil a čeká mě operace menisku. Přípravu jsem musel tedy přerušit, což mě velmi mrzí neboť jsem si od ní hodně sliboval.

Znamená to, že je váš start do nové sezóny ohrožen?
Doufám, že ne. Letní příprava nebude taková jak jsem věřil, bohužel. Je to vlastně mé první větší zranění. Nikdy jsem moc nemarodil a tato zkušenost je pro mě zcela nová. Doufám, že se zranění nebude příliš prodlužovat a budu moci naskočit do přípravy co nejdříve.

Který styl vám více vyhovuje, ten který praktikoval v loňské sezóně Liberec nebo spíše hra Českých Budějovic?
Myslím si, že dokážu hrát vše, ale přeci jen mi více vyhovovala hra praktikovaná na jihu Čech. Liberec to zatahoval již na útočné modré, kdežto Budějovice hrály s levým křídlem uprostřed útočného pásma, hráč více bruslí, což bylo pro mě určitě příjemnější, než sbírání puků a postávání u mantinelu.

V souvislosti s novými tvářemi v mužstvu dá se očekávat jiná hra?
To by mě také zajímalo, nedokážu odpovědět… To by jste se museli zeptat trenéra Jandače, který nosí plány hry na příští rok v hlavě. Každopádně kvalita se zvýšila a jiný styl je mužstvo určitě schopno hrát. Neměl by to být větší problém.

Kvalita na brankářském postu se ještě zvýšila příchodem zkušeného Svobody. Teď má tým tři gólmany s ambicemi chytat extraligu. Nehrozí zde nějaký konflikt a jak se časté změny projeví na týmu?
Týmu to je de facto jedno, kdo za ním stojí. Když je brankář kvalitní, tak se hraje týmu stejně ať je tam kdokoliv. Otázka je však, jak se cítí brankáři. Jelikož je to velmi specifický post, mají brankáři i zcela jiné požadavky. Já chápu, že jsou radši, když ví den dopředu, že v následujícím utkání nastoupí. Musí se k nim přistupovat jinak, jsou součástí kolektivu, ale i příprava je zcela odlišná.

Jaké jsou vaše plány a přání do příští sezóny?
Hlavně bych chtěl být zdravý. Po návratu do Liberce jako by se na mě lepila smůla. Pořád s něčím laboruji a teď to vyvrcholilo zraněným meniskem. Hrál jsem 12 let skoro bez problémů… Rád bych, aby se týmu dařilo, aby se mě dařilo na ledě, dal hned na začátku pár gólů a hrálo se v klidu. Psychická pohoda je pro hokejistu velmi důležitá a hráč může být pro tým mnohem větším přínosem, hraje-li v klidu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Devítka si z Říčan přivezla vysoké vítězství, sedmkrát bodoval Železný

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení