Akademie Bílí Tygři Liberec

Kostky byly vrženy - dovede trenér Jandač tým do play-off?

Date of publication Author Radek Šenk

Přípravné období se chýlí ke konci. Pouhé dva týdny zbývají hokejistům Bílých Tygrů Liberec do začátku sezóny, která by se měla stát přelomovou v dosavadní historii klubu. Loňský nováček si tak jako každý člověk, který dosáhne úspěchu, nastavil laťku opět o stupínek výše. Kostky byly vrženy. Trenér Jandač, který tým přivedl mezi hokejovou elitu, musí tým dovést do play-off. Pojďmě s ním proto zhodnotit přípravu, stavební kámen na cestě mezi vytyčenou osmičku.

Jak hodnotíte dosavadní průběh přípravy?
Tréninky probíhaly dvou a třífázově. Do pondělí 18. srpna jsme pracovali hlavně na fyzické kondici. Pak jsme se více zaměřili na techniku, nácvik herních situací a skladbu jednotlivých formací. Spíše se však jednalo o souhru dvojic.

Výsledky týmu byly pro diváky určitým zklamáním. Co stojí za jejich příčinou?
Přípravná utkání se snažím hodnotit střízlivě vzhledem k absolvované zátěži. Je důležité si uvědomit, že vše jsme zaměřili na úspěch v extralize. Výsledky nebyly dobré, to si moc dobře uvědomujeme. Řadu utkání jsme měli velmi dobře rozehraných, bohužel nedisciplinovanost, ztráta koncentrace a nakonec i nedostatek sil stály za tím, že jsme je nedokázali dotáhnout do vítězného konce. Vezmeme-li jako příklad domácí utkání se Spartou, musím říci, že Pražané byli po všech stránkách lepší. My jsme v té době byli v maximální fyzické zátěži, hráči doslova šlapali vodu. Oproti ostatním týmům absolvovali všichni přípravu bez úlev, pomineme-li zraněné. V den utkání to bylo navíc s dopolední tréninkovou zátěží.

Vnímal jste tlak veřejnosti?
Z tohoto pohledu chápu určité zklamání či nervozitu. Diváci se přišli podívat na posílený tým, který nevyhrával a jeho projev nebyl nijak výjimečný. Taková je ale příprava. Rozhodně to nepovažuji za výmluvu, snažím se být kritický a hodnotit situaci z role trenéra, který týmu naordinoval určitou zátěž. Diváci nevědí v jaké fázi, resp. v jakém zápřahu hráči byli. Také zkoušení jednotlivých hokejistů hraje podstatnou roli za výsledky týmu.

Jak se neúspěchy podepsaly na psychice týmu? Nejen že se nevyhrávalo, ale i střelba byla žalostná…
Bylo vidět, že na nás sedla taková psychická deka. Proto proběhly i určité pohovory o vzniklé situaci mezi hráči. Tým se to nakonec snažil řešit sám.

Domácí utkání ve Svijanské aréně proti Karlovým Varům tým zvládl. Dá se očekávat, že to byl ten pověstný odrazový můstek na cestě vzhůru?
Určitě to vítězství nijak nepřeceňujeme, ale tým už potřeboval určitou psychickou vzpruhu. Je fakt, že Energie nás moc neprověřila, bylo to opět pouze jedno z přípravných utkání. My jsme ale chtěli moc vyhrát. I přes chyby bylo vidět, že to hráči chtějí zlomit a já doufám, že budeme pokračovat v tomto duchu i v dalších zápasech.

Marodka je nečekaně plná. Jak to s hráči vypadá? Stihnou se dát do začátku extraligy do pořádku?
V minulém týdnu jsme měli osm zraněných hráčů. Hlavně v obraně proto museli hrát mladí kluci spolu. Ti se ale ještě potřebují vyhrát a získat od někoho potřebné zkušenosti. Kádr se nám vykrystalizoval, bohužel, ti co patří mezi opory (Nedvěd, Kábrt, Kropáč, Verčík), jsou zranění. Tento fakt nám nabourává přípravu hlavně v nácviku herních situací. Proto tým nemá takový projev, jaký by měl mít. Vůči fanouškům mě to opravdu mrzí. Věřím však, že do extraligy budeme připravení a forma bude kulminovat. Máme na to ještě dva týdny.

Jak se tvářilo vedení na dosavadní výsledky? Pociťoval jste zvýšený tlak na svou osobu?
Zatím ho necítím, neboť jsme s managementem neustále v kontaktu. Všichni jsou velmi dobře informováni a situaci v týmu znají. Vedení hokeji rozumí a podle toho situaci vyhodnocuje. Tlak je zde hlavně ze strany sponzorů a fanoušků, to je pochopitelné. Cíle byly dány, pokud je nebudeme plnit, pak přijde tlak i z klubu. Takový je hokejový život. Já ale věřím své práci a svou kůži na trh bych nesl stejným způsobem, tak jako doposud.

Jeden z přípravných zápasů jste odehráli v Berouně, odkud jste k týmu Bílých Tygrů přišel. Byla z toho porážka 3:0…
Věřil jsem, že právě v Berouně si to vítězství uhrajeme. I přes působení u Medvědů jsem utkání nebral osobně. Bohužel se nám nedařilo a přes výborný výkon brankáře Falty jsme utrpěli další porážku. Jak jsem již zmiňoval, vyjma Aleše Vály, byli v obraně samí mladí kluci. Pozitivní je fakt, že jsme si tu kaši vylízali až do dna a Beroun nám to nijak neulehčil. Po utkání jsem byl velmi překvapen, že odezva u hráčů byla tak velká. Ukázala se vnitřní síla mužstva, neboť se hráči sami uzavřeli v kabině a vše si vyříkali. Myslím, že týmový duch je očištěn a vše bude lepší. Byl jsem svým způsobem rád, že se to stalo.

Kdo si v takovýchto situacích bere nejčastěji slovo?
V kabině jsem samozřejmě nabyl, to je věc hráčů. Cítím ale, že je to Olda Svoboda, který má velké zkušenosti a jeho slovo v kabině platí. Mezi dalšími hráči můžeme najít kapitána Straku, Jiruše a Nedvěda. Zkrátka kluci, co mají něco za sebou, což je normální projev v takovýchto situacích..

Jaká je spokojenost s brankářskou dvojicí?
Byla utkání, která se povedla, něco se nevydařilo. Chceme, aby spolupráce mezi oběma brankáři fungovala co nejlépe. Svoboda sem přišel i s cílem vychovat mladší kluky. Zatím je se spoluprací maximální spokojenost. Oceňuji, že nevydaří-li se utkání, je k sobě i takový ostřílený borec jako Olda vždy kritický.

Je již kádr konsolidován nebo se dají očekávat nějaké trejdy vzhledem k blížícímu se začátku sezóny?
Vždy na tuto otázku odpovídám, že pohyb hráčů je dnes prakticky neustálý. Nedaří-li se, musí přijít určité změny, to k hokeji prostě patří. Jestli pak myslíte příchod Jiřího Šlégra, nechci nic komentovat. Byl bych samozřejmě rád, kdyby tu byl, ale já musím pracovat s kádrem, který tu je. Jeho angažmá je především věc vedení a jeho samého.

Přes marodku jste uvolnili některé z mladých hokejistů na střídavý start do Berouna. Jaká je podoba této dohody? Koho se bude hostování týkat?
Po utkání s Berounem proběhla jednání o působení našich hráčů v týmu. Domluva zní na jednoho obránce a útočníka, kteří v týmu Medvědů budou působit. Na tyto posty máme celkem osm hráčů, ti se budou točit. Kdo to bude, je pouze v naší kompetenci. Jedná se o mladé hráče Jareše, Ovčačíka, Šmída a útočníky Pabišku, Jecha, Šulce, Víška a Klimentu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

VIDEO: Vyrazte na nákup jako naši dorostenci. Akce Puky pomáhají stále trvá

Zápas juniorky s Přerovem má svůj náhradní termín

Deváťáci skolili houževnatý Tábor, rozhodovalo se v závěru

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení