Akademie Bílí Tygři Liberec

Tygrům se drží palce i za hranicemi

Date of publication Author Petr Schultz

Jonsdorf – Bílí Tygři mají v Libereckém kraji několik tisíc fanoušků. A který kraj by mohl být na druhém místě? Zřejmě to bude Sasko, neboli jestli chcete německy tak Sachsen. V pohraničí najdeme určitě stovky německých nadšenců, kteří navštěvují prakticky každý zápas Tygrů. Jedno takové místo, odkud němečtí fanoušci razí za libereckým hokejem, se nachází kousek od Žitavy a my jsme se tam vypravili.

Když se porozhlédneme v hledišti při zápasech Bílých Tygrů a nastavíme naše uši pořádně libereckému obecenstvu, uslyšíme kromě českého jazyka taky ten německý. Z blízkého Saska navštěvuje zápasy Bílých Tygrů několik desítek, možná i stovek německých fanoušků. Nejezdí povzbuzovat liberecké šelmy jen do Tipsport areny, ale vydají se za svým milovaným modrobílým mančaftem třeba i na druhou stranu republiky. Třinec, Brno, Zlín? Dálka pro ně není žádný problém a zřídka si nechají ujít nějaký přátelský, načež už soutěžní zápas. Všichni jsou vyzbrojeni v klubových barvách a drží s týmem v časech dobrých i zlých. Za osm let Liberce v extralize už vytvořili s českými fanoušky v hledišti jeden tým.

Do jednoho takového malého hokejového městečka jsem se vydal, abych navštívil místního starostu a popovídal si s ním nejen o libereckém hokeji. Sedám tedy u Tipsport areny do auta a po nějakých pětadvaceti kilometrech se ocitám v Žitavě. Teď už jenom zvolit správný směr do žitavských kopců, kde se nalézá zhruba dvoutisícové městečko Jonsdorf. V této malé vesničce uprostřed pěkné krajiny naleznete třeba motýlí dům, venkovní divadlo, ale hlavně, co nás hokejové fandy nejvíce zajímá, tak je hokejová hala. Zamířil jsem tedy na místní „radničku“, kde jsem měl domluvený rozhovor s místním panem starostou Zimmermanem.


Nacházíme se v Německu, přesto i tady najdeme stopy Bílých Tygrů. Kolik fanoušků má zhruba Jonsdorf?
Těžko se to odhaduje, ale okolo padesáti fanoušků jezdí ke každému zápasu určitě.

Jak dlouho fandí už Bílým Tygrům?
Určitě to bude už pět až šest let. Já jsem tu starosta od roku 2005, takže co bylo před tím, moc nevím. Od této doby tedy vím, že vlastně není žádný problém si koupit vstupenky na jednotlivé zápasy. Když ale v Liberci hrají špičkové české mančafty, tak to je těžší. Spousta fanoušků má ale už permanentku, což jim dost ulehčuje práci se sháněním lístků.

Jaká je věková skupina německých fanoušků?
Co já tak vím, tak to začíná v nějakých pětadvaceti a končí na šedesáti letech. Bílí Tygři mají fanoušky teda vlastně ve všech věkových kategoriích. Spousta známých také bere své děti a vnoučata.

A které pohlaví je víc zastoupené?
Jak je to u tohoto sportu běžné, tak na hokej jezdí víc mužů než žen.

Jaký hráč Bílých Tygrů je mezi německými fanoušky nejoblíbenější?
Před pár roky to byl brankář, myslím, že se jmenoval Hnilička. Teď ale nevím, o kterém hráči se nejvíce mluví. Musím se ale přiznat, že za poslední rok jsem nenavštívil ani jeden zápas.

Jak oslavují fanoušci z Jonsdorfu vítězství Tygrů?
Občas, když Bílí Tygři hrají venku a zápas přenáší česká televize, tak sedí tady v jedné hospůdce.

A co vy a hokej?
Určitě jsem sportovní nadšenec, ale nesoustřeďuji se jen na hokej. Když je ale možnost se jít podívat na kvalitní hokej do Liberce, tak se jedu hrozně rád podívat. Bohužel díky pracovnímu vytížení, kdy v úterý pracuji až do šesti, zápasy nestíhám. O víkendu je zase na řadě rodina. Dcera bydlí v Drážďanech a syn v Rakousku, takže se snažíme navštěvovat. Vzpomínám si ale, když bylo Mistrovství světa 85´v Praze, tak tam jsme se jeli podívat. Hrálo tam západní proti východnímu Německu.

Takže takové derby?
Správně. Poté jsme viděli ještě zápas Finska s USA a Československa se Švédskem. Byl to obrovský hokejový zážitek.

Jak se dopravují fanoušci z Jonsdorfu do Liberce?
Většina z nich jezdí vlastním autem, ale v Jonsdorfu je taxikář, který má takový malý mikrobus, do kterého se vejde osm lidí.

Kupuje si většina fanoušků permanentky nebo si kupují lístky na jednotlivé zápasy?
Většina fanoušků má pernamentku, takže jezdí do Liberce pravidelně. Fanouškům se to vyplatí hlavně z pohledu play-off, kdy mají předkupní právo na své místo.

Jak spolu vychází čeští a němečtí fanoušci?
Náš obrovský problém je řeč. Kdyby každý tak dobře mluvil německy jako Vy nebo my tak dobře mluvili česky, tak by to samozřejmě nebyl žádný problém. Je to takový náš handicap. Můj osobně také, ale zjistil jsem, že spousta Čechů, hlavně tedy mladí u vás, umí dobře anglicky.

Jakým způsobem se snaží tedy bojovat proti jazykové bariéře?
Někteří z Jonsdorfu chodí do Krompachu k učiteli, pak v kostele u faráře probíhal taky německo-český kurz. Jestli ale díky tomu zmizela jazyková bariéra, tak to Vám opravdu říci nedokážu. V Čechách je dobré, že většina lidí ovládá náš jazyk.

Říká se o českém pivu, že je nejlepší na světě. Ovšem i Němci jsou národ pivařů a také jsou hrdí na své pivo. Které ale u libereckého hokeje chutná lépe?
Bohužel při českém hokeji nemohu pít žádné pivo, protože v Čechách se alkohol za volantem netoleruje. Já osobně ale nikdy před jízdou nepiji. Spousta fanoušků ale říká, že při českém hokeji chutná nejlépe české pivo.

Co říkáte na moderní liberecký stánek?
Slyšel jsem, že Bílí Tygři dříve hráli ve staré hale, a že tahle je mnohem lepší. Dokážu si tu starou živě představit. Tato hala splňuje všechny mezinárodní parametry a pro Liberec je jen dobře, že tam něco takového stojí. Nejen pro hokej, basketbal, ale vzpomínám si, že ji Liberec využil i při Mistrovství světa v klasickém lyžování. V Německu to berou jako veliké plus, že tam něco takového stojí.

Jonsdorf je takové malé hokejové městečko, zřejmě proto je zde tolik hokejových fandů. Co zde působí za tým?
Naše hokejové mužstvo se jmenuje EHC Jonsdorfer Falken (česky: EHC Jonsdorfští Sokoli). Ještě zde v regionu hrají jiné týmy jako je Weisswasser nebo Niesky. Pro náš žitavský region to jsou ale vlastně jen Niesky a pro tak malou obec jako jsme my, která má sotva dva tisíce obyvatel, je dost náročné udržet hokejový tým. Falken ale hrají s několika mladými hráči s Weisswasseru, kteří nehrají za A-tým.

Kdo je tedy největší soupeř Jonsdorfu tady?
Pro nás je takové malé derby proti Nieskám. To je stadion vždy slušně zaplněn.

Působí zde i nějaký Češi?
Hraje zde Jan Havlík, jeho táta pracuje tuším v liberecké hale. Ten hraje, musím říci, velice dobře. On si udělal před několika roky něco s kolenem, pak byl chvilku hrajícím trenérem, teď ale už jen hraje. Pak zde hraje Michal Pešek a další.

Několikrát zde hráli i Bílí Tygři. To byla pro takové městečko určitě vždy veliká událost.
Ano, takový zápas je opravdu magnet pro diváky. Kdyby se to zase někdy v přípravě podařilo, abychom s Bílými Tygry sehráli přátelský zápas, bylo by to určitě pěkné.

Není trochu škoda z pohledu německých fanoušků, že za Bílé Tygry nehraje žádný německý hokejista?
Je to škoda, ale úroveň libereckého hokeje je hodně vysoká. Samozřejmě by to ale bylo pro německé fanoušky zajímavé, kdyby tam působil nějaký německý hráč.

Na kterého soupeře Bílých Tygrů jezdí němečtí fanoušci nejraději?
Vždy to jsou obě pražská mužstva a Pardubice. Letos byla ale Plzeň hodně vysoko, a tak byl zájem chodit i na tento zápas.

Pane starosto, děkuji Vám za rozhovor a někdy na Bílých Tygrech naviděnou.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Staň se Tygrem či Tygřicí! Týden hokeje 28. září znovu v Liberci

Na nováčkovských kempech NHL působí pětice Tygrů!

Deváťákům se v Pardubicích nedařilo

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení