Akademie Bílí Tygři Liberec

Liberecké první extraligové léto zvolna končí

Date of publication Author David Schlegel

Liberečtí Bílí Tygři postoupili poprvé v historii do extraligy. Na cestě přípravou k prvnímu extraligovému utkání je provázela dvojice trenérů Josef Jandač - Jaroslav Nedvěd. "Na suchu jsme trénovali devět týdnů. Celou dobu jsme strávili v Liberci a jeho okolí a počasí nám velmi přálo," říká hlavní trenér Josef Jandač.

Hokejisté chodili utužovat svaly do místní posilovny, hojně využívali atletický stadion, v Babylonu chodili na kondiční aerobik a každý pátek regenerovali na plaveckém stadionu. "Příprava probíhala dobře. Od začátku se jí účastnily posily Kubinčák s Čakajíkem. O čtrnáct dní prosloužené volno měl Kropáč, který měl kvůli reprezentačním povinnostem prodlouženou sezónu. O něco později se do přípravy zapojili Stanislav Procházka se Zdeňkem Šmídem," vypočítává Jandač. Václav Novák absolvoval přípravu se Spartou a v Liberci přišel rovnou na led.

Příprava probíhala v podobném duchu jako o rok dříve. Nic na tom nezměnil ani postup do extraligy. "Hráči jsou tady velmi dobře trénovaní a vědí, jak se tvrdě připravovat. Motivace dobře se připravit na sezónu zůstává každý rok stejná. Jedinou změnou bylo zvýšení tréninkového objemu - zátěže i délky tréninku," popisuje.

Po suchém tréninku následovaly tři týdny dovolené. "Někteří hráči, kteří o to požádali nebo jsme my usoudili, že je to vhodné, dostali individuální tréninkové plány," naznačil Jandač, že dovolená nemusí u hokejistů znamenat jen vylehávání na pláži.

Od pondělí 22. července pak Bílí Tygři vyjeli poprvé na led. Dopledne se hráči rozdělili na dvě skupiny. Jedna cvičila v posilovně, druhá absolvovala trénink zaměřený na fyzickou kondici. Po hodině si obě party vyměnily role. Odpoledne probíhaly simulované zápasy. "Hráče jsme rozdělili do pětek a zkoušíme, jak se k sobě hodí jednotliví hráči. Po hře následovalo kondiční bruslení a po 75 minutách na ledě trénink skončil a došlo na protažení, vyklusávání a eventuálně výjezd na trenažéru," popisuje Jandač.

Ve čtvrtek 25. července pak čekal Liberec první přípravný zápas v Chomutově. "Hrálo se na čtyři třetiny. První dvě třetiny hrály dvě pětky, které doplňovala jedna další. Druhou polovinu zápasu hrály další dvě formace, které doplnila jedna, která hrála první část zápasu a my jsme ji chtěli nejvíce vidět. O výsledek zápasu vůbec nešlo," říká trenér, který přivedl Liberec do extraligy.

V týmu jsou ještě na zkoušce dvě nové tváře. Jde o mladého útočníka Patrika Moskala a slovenského centra Lukáše Pavla, jenž loni hrál slovenskou extraligu za MHC Martin. "Oba dostanou šanci na ledě, uvidíme, jak se jí chopí," dodává Josef Jandač.

Liberecké Bílé Tygry letos na startu určitě neposílí hvězda první velikosti Petr Nedvěd, jenž se loni blýskl v jednom ze zápasů hattrickem. "Petr podepsal loni smlouvu na čtyři roky a musel by složitě žádat o povolení, které by stejně s největší pravděpodobností nedostal, když si uvědomíte, že v době začátku extraligy již mužstva NHL trénují na ledě," ukončil rázně spekulace asistent trenéra Jaroslav Nedvěd.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

VIDEO: Vyrazte na nákup jako naši dorostenci. Akce Puky pomáhají stále trvá

Zápas juniorky s Přerovem má svůj náhradní termín

Deváťáci skolili houževnatý Tábor, rozhodovalo se v závěru

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení