Akademie Bílí Tygři Liberec

Bílí Tygři Liberec odvolali trenéra

Date of publication Author Radek Šenk

To, co se vznášelo již delší dobu ve vzduchu, se nakonec stává skutečností. Trenér týmu HC Bílí Tygři Liberec Josef Jandač (viz. foto) byl odvolán z funkce. Zisk pouhých třinácti bodů po sedmnácti odehraných kolech je opravdu málo, a tak se klubové vedení rozhodlo dát týmu nový podnět změnou u trenérského kormidla. Jméno nového kouče bude známo během zítřejšího dopoledne, odpolední utkání proti Rabatu Kladno tak bude jeho premiérou.

Mgr. Josef Jandač, který tým přivedl mezi extraligovou smetánku v roce 2002, tak již další ovoce s Bílými Tygry sklízet nebude. Ambiciózní trenér se od samého začátku sezóny na cestě s názvem Tipsport extraliga 2003/04 potýkal s řadou problémů.

V přípravě byl tým oslaben o řadu zraněných hráčů. Souhra jednotlivých formací tak byla narušena ještě před vstupem do extraligy. Přesto nevypadalo úvodní utkání vůbec špatně, ve Vítkovicích chybělo jen štěstí a zodpovědnost největší z nových posil, Jaroslava Nedvěda. V domácím duelu se Slavií pak tým předvedl bojovného ducha a štěstěna se tentokrát přiklonila na stranu Tygrů. Vzápětí však přišla nešťastná událost, která dolehla na celý tým. Odložené utkání ve Znojmě si Liberec musel zopakovat v náhradním termínu o týden později. Během něj sehráli Tygři další dvě utkání, se Zlínem notně tlačil hosty rozhodčí Svoboda, a tak další jednobranková porážka byla na světě. Pak přišel výprask v Kladně a již zmiňované utkání s Orly, které Jandačovi svěřenci prohráli v prodloužení.

Vybřednout z neúspěchů a stínu posledních dnů, měli Liberečtí v domácím utkání s Karlovými Vary. Zde se možná lámal chléb mezi úspěchem a neúspěchem, podobně jako v následujícím zápase v Plzni. Že statistiky jsou pouhým cárem papíru, dokázala Energie ve Svijanské aréně hned v první třetině, kdy de facto rozhodla o svém vítězství třemi brankami. Urputná defenzíva pak slavila úspěch, Liberec dokázal skórovat pouze jednou a prohrál 1:3. O dva dny později naopak Tygři tahali za delší konec na západě Čech. Šance měli na dva zápasy, přesto skončilo utkání remízou 2:2.

Tým se po sedmi odehraných utkáních krčil na předposledním, třináctém místě a předsezónní ambice se začaly pomalu rozplývat.

Další utkání proti Spartě a Pardubicím jen potvrdila střelecké trápení, naopak soupeř dokázal všechny chyby tvrdě potrestat. To byl také jeden z hlavních důvodů neúspěchů.

Klíčoví borci se trápili, Kropáč byl odejit do Slavie, Straka hraje až ve třetím útoku. Předsezónní posily mají do optimální formy daleko. Svoboda si neodpustí laciný gól v tu nejnevhodnější chvíli. Nedvěd na sparťanskou formu jen vzpomíná, v Holešovicích se navíc jeho nedostatky ztratily v osobnostmi nabité kabině. Luboš Korhoň se trápí, dvě vstřelené branky na jeho kontě jsou velmi malou náplastí na rozbolavělé tygří tlapy, které přestaly být pro soupeře nebezpečné.

Jediným nákupem, který se vydařil a nakonec možná předčil očekávání, je slovenský útočník Rudolf Verčík. Levé křídlo prvního - Kašpaříkova útoku se dokázalo v šestnácti odehraných utkáních pětkrát zapsat do listiny střelců.

Utkání ve Vsetíně Bílí Tygři sice dokázali vyhrát, poslední České Budějovice si odvezly ranec v podobě sedmi gólů, ten ale dostal Liberec hned v následujícím utkání v Litvínově. Přitom proti „chemikům,“ kteří se potýkali s početnou marodkou, chtěl Liberec uspět, hráči však nevysvětlitelně selhali... A to se jednalo o souboj týmů na pomezí elitní osmičky! Ta by se Libereckým přiblížila na rozdíl tří bodů, leč opak byl pravdou.

Do druhé čtvrtiny vstoupili Bílí Tygři dvěma remízami s Vítkovicemi a na Slavii, následující dvě utkání ale již definitivně zpečetila osud mladého trenéra. Ten, ač byl svými názory a pohledem na hokej libereckému vedení velmi sympatický, ve městě pod Ještědem dokraloval. Liberecký management byl k tomuto kroku donucen i situací na hráčském trhu. Z avizovaných výměn se povedl pouze Čermák ze Slavie, ostatní výměny, o něž Liberec usiloval ztroskotaly na neadekvátních hráčských požadavcích. "Měnit hráče první či druhé pětky za někoho ze čtvrté řady, to si opravdu nemůžeme dovolit. Některým týmům chybí soudnost při trejdech," řekl manažer Jech.

"Klub si velmi váží práce, kterou pro nás Josef Jandač vykonal. Nabídli jsme mu proto možnost další spolupráce na jiném postu," dodal generální manažer Bílých Tygrů. Nový trenér bude znám během zítřejšího dopoledne.

  • Štědrý den - nejlepší rozhodnutí pro začátek kariéry
  • Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

    Sdílet

    Nejnovější video

    Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

    Nejnovější články

    VIDEO: Vyrazte na nákup jako naši dorostenci. Akce Puky pomáhají stále trvá

    Zápas juniorky s Přerovem má svůj náhradní termín

    Deváťáci skolili houževnatý Tábor, rozhodovalo se v závěru

    Klubové oblečení

    TRÉNINK
    povinné vybavení

    ZÁPAS
    povinné vybavení

    TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
    doporučené vybavení