Akademie Bílí Tygři Liberec

Důležitá jsou fakta, ta stála proti nám

Date of publication Author Radek Šenk

Bílí Tygři Liberec začali psát novou kapitolu své historie. Ta již nadále nebude spjata s osobou Josefa Jandače jakožto hlavního trenéra týmu. Ambiciózní kouč po dvou a půlleté práci minulý týden opustil trenérské křeslo stejně ambiciózního týmu. Klubové vedení hodlá dostát svým cílům v podobě play-off, což by měl zajistit nový král – Josef Paleček.

"Před sezónou jsme si vytkli určité cíle, do týmu přišli noví hráči a my bychom všem prohlášením chtěli dostát. Nic z toho se nemění. Celý dosavadní průběh extraligy nás ale přivedl k zamyšlení, co pro úspěch udělat dál. Život není tak jednoduchý, aby si každý mohl něco předsevzít a splnit to lusknutím prstu.

Před sedmi koly jsme avizovali jisté změny, o které klubový management usiloval. Bohužel situace na hráčském trhu, jak již bylo několikrát řečeno, není zrovna optimální pro uskutečnění dobrých transakcí. My jsme, vyjma příchodu Čermáka, adekvátní náhradu za naše hokejisty nedokázali najít. Proto zatím k dalším trejdům nedošlo. Možnosti, jež se zde nabízely, nebyly adekvátní náhradou za naše hokejisty. Hráči, kteří nám byli nabízeni, neměli podobné smlouvy, co se týká délky kontraktu, jako ti naši. Tlak agentů v takovýchto případech dokáže cenu vyhnat neúměrně vysoko.

Celých sedmnáct kol se nám nepodařilo najít pravou tvář. Bylo zde pár utkání, v nichž tým prokázal hokejové umění tak, že jsme se tím mohli chlubit. Z ostatního si musíme vzít ponaučení a jít dál. Jsme na začátku cesty, jejímž cílem je play-off, chceme dát další impuls hráčům, fanouškům i sponzorům, zkrátka všem, kteří nám fandí či jsou s klubem nějak spjati.

V současné chvíli je situace opravdu taková, že nebylo možné udělat jiné změny, abychom byli přesvědčeni, že to týmu neublíží, ale naopak bude prospěšné. Pracovali jsme v takovém trojúhelníku s manažerem Jechem a trenérem Jandačem. O daných věcech jsme spolu pravidelně debatovali někdy i řadu hodin. Musím říci, že jsme všichni pracovali v názorovém souznění. Pořád jsme přesvědčeni, že hokejové umění v hráčích je. Momentální psychická deka se však projevuje na herních výpadcích stále víc.

Situace vyvrcholila v domácím utkání s Orly, v němž se tým prezentoval velmi chabě. Do té doby jsem naprosto striktně odmítal změnu na trenérském křesle. V jistých chvílích však i trenér dospěje k tomu, že se určité věci, jimiž burcuje svůj tým, začínají opakovat a přestávají mít patřičný efekt. Když si i kouč na konci utkání uvědomí tuto prázdnotu, pak je třeba dál neotálet. Přesně to se stalo v utkání proti Znojmu. Po prvních osmi minutách se náš celek začal z ledu postupně vytrácet. Ve Zlíně to bylo pro změnu naprosto odlišné. Ve druhé třetině byl zápas vyloženě pod naší kontrolou. Ať nakonec rozhodlo cokoliv, důležitá jsou fakta, a ta stála proti nám. Proto jsme se rozhodli přistoupit k odvolání trenéra Jandače.

Nyní, v těch třech utkáních před reprezentační přestávkou, jsme se chtěli pokusit dát hráčům určitý prostor, aby se s novým trenérem mohli poznat. Po přestávce se musíme odlepit do vyšších pater. Věříme v pozitivní dopad této změny. Víte, někdy stačí jen lusknutí prstu a vše jde samo, jindy je to třeba otázka půlročního úsilí. My doufáme, že navážeme na práci, jež zde Josef Jandač po dva a půl roku vykonával a za níž mu jsme velmi vděčni. Josef Jandač byl trenér, který přivedl Liberec do extraligy a navždy se tak zapsal do paměti všech fanoušků a celého klubu. Za jeho práci pro Bílé Tygry mu proto patří velký dík.

Když na to dnes vzpomínám, také jsme před tým postavili určité cíle, za kterými se trpělivě šlo a na konci sezóny z toho byl obrovský úspěch. Letos tomu je naprosto opačně. Celou dobu nás provázely nějaké potíže, ty ale ke sportovnímu prostředí neodmyslitelně patří. Tlak na vládce laviček je neúprosný, takový je ale život nejen tohoto povolání. Byli jsme s Josefem Jandačem spokojeni, a proto od nás obdržel nabídku pro další spolupráci v klubovém managementu. Deset let v kuse u trenérského kormidla je dost. Nyní dostal prostor si odpočinout, pak bychom ho tu rádi přivítali v jiné pozici. Musím také připomenout, že jsem se nikdy netajil svou důvěrou ve schopnosti a práci tohoto kouče. Nyní jsem ale cítil, že pomoci situaci může jen změna na vedoucím postu. Zda se naše rozhodnutí ukáže jako správné, na to nám odpoví až příští týdny. Moje zodpovědnost za peníze sponzorů, které do klubu nemalou měrou vkládají a zodpovědnost vůči fanouškům, si vynutila další reakci na vzniklou situaci.

Závěrem bych rád ještě jednou trenérovi Jandačovi poděkoval nejen jménem klubového vedení a lidí, kteří se za ta léta v libereckém hokeji vystřídali, ale také za všechny příznivce Bílých Tygrů Liberec. Věřím, že nový trenér dokáže podobným způsobem obohatit náš klub a vše začne fungovat podle našich představ."

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

VIDEO: Vyrazte na nákup jako naši dorostenci. Akce Puky pomáhají stále trvá

Zápas juniorky s Přerovem má svůj náhradní termín

Deváťáci skolili houževnatý Tábor, rozhodovalo se v závěru

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení