Akademie Bílí Tygři Liberec

Petr Nedvěd podepíše Chartu fair play

Date of publication Author Tisková zpráva

Heslo „Fair play patří k hokeji“ je ústřední myšlenkou kampaně, kterou 1. prosince odstartoval projekt Charty fair play v extralize ledního hokeje. Česká pojišťovna, tradiční partner nejvyšší domácí soutěže, chce v kampani zaměřené na hráče i fanoušky podpořit základní pilíře sportovního a férového chování. Za tímto účelem kapitáni extraligových celků podepíší tzv. Chartu deklarující devět zásad fair play. Petr Nedvěd svůj podpis připojí 9. prosince před utkáním s Plzní.

Hlavním pilířem celého projektu je Charta fair play. Ta v devíti bodech shrnuje základní aspekty sportovního chování směrem k soupeřům, hokejovým autoritám včetně rozhodčích a fanouškům. Zároveň odkazuje na slavnou historii českého hokeje. Svůj podpis k Chartě fair play symbolicky připojí všech čtrnáct kapitánů extraligových klubů, dokument bude vyvěšen v hráčských šatnách na stadionech.

„Hru ve stylu fair play chceme všemi prostředky z titulu partnera hokeje podpořit. Hokej se stal společenským fenoménem, sportem, který stojí na vrcholu žebříčku popularity, produkuje vzory pro malé i větší sportovce, slouží k pěstování patriotismu. Právě z těchto důvodů je důležité, aby na ledové ploše i v ochozech „férovost“ vítězila,“ říká Pavel Řehák, výkonný ředitel České pojišťovny. „Charta fair play sesbírá první podpisy zástupců hráčů a předpokládáme, že další stovky a tisíce získá i od opravdových fanoušků,“ dodává Pavel Řehák.

V celém projektu je klíčové úzké zapojení jednotlivých týmů, Asociace profesionálních klubů a také rozhodčích. Právě posledně jmenovaní jsou strážci pořádku přímo na ledě a mají k hráčům při zápase nejblíže. Z bezprostřední blízkosti tak sledují jejich chování.

„Fair play je důležitá v každém sportu a všichni by ji měli ctít za každé situace,“ říká Ondřej Fraňo, předseda komise rozhodčích ČSLH a dodává: „Hráč by měl v sobě najít dostatek odvahy přiznat omyl či jednání, které, byť jej rozhodčí nezaznamenal, by vedlo k výhodě druhé strany. Je to důležitá sebereflexe, morální princip. Myslím, že si to v české extralize uvědomuje většina hráčů. Jsem rád, že vznikl projekt, který fair play podpoří.“

Za liberecké hráče podepíše Chartu Fair Play kapitán Petr Nedvěd před domácím zápasem s Plzní 9. prosince.

Charta fair play se netýká jen samotných hráčů, kteří plní roli vzorů pro mladé talenty. K jejím myšlenkám se mohou na webových stránkách www.fairhokej.cz přihlásit i fanoušci. S projektem se navíc potkají i v ulicích extraligových měst, kde mohou vidět rozhodčí, kteří je vyzkouší ze znalosti základních herních pokynů.

Zde si přečtěte Chartu

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení