Akademie Bílí Tygři Liberec

Je to pro nás veliká výzva, říká o účasti Bílých Tygrů v European Trophy GM Ctibor Jech

Date of publication Author Petr Schultz; foto: Martin Bergman

P r a h a – Bílé Tygry čeká hodně perné léto. Jen co spolykají tvrdou letní přípravu od trenérů, musí se kvalitně připravit na turnaj European Trophy, ve kterém vyzvou kluby z Německa, Finska, Švédska a Česka. „Hokej potřebuje konfrontaci v rámci Evropy a českému hokeji to prospěje. Bude to pro všechny veliká výzva, jak pro hráče, tak pro celý klub,“ míní generální manažer Bílých Tygrů Ctibor Jech.

Jak vnímáte vstup Liberce do European Trophy?
Je to pro nás samozřejmě příjemná věc. Liberec je v extralize desátou sezónu a bereme to tedy trošku jako bonus. Vidíme v tom možnost hokej dál posunout, nejen v rámci Česka ale i Liberce. Českému hokeji konfrontace s ostatními týmy z Evropy jen prospěje. Díky této soutěži se vytvoří na klubové úrovni plno vzájemných kontaktů, kvalitních zápasů, jak našich týmů venku, tak i u evropských u nás. Jsme v téhle soutěži nováčci, ale máme dva zápasy doma s českými týmy. Ostatní cizí mančafty máme venku, ale já pevně věřím, že se soutěž bude rozvíjet a klubů bude přibývat. Rádi bychom pak v Liberci přivítali více cizích klubů a tím představíme zahraniční hokej také u nás. Takových střetů a konfrontací je velice málo a my jsme za nimi vyjížděli na každoroční soustředění do Švýcarska, už jen z toho důvodu, že tato utkání se hrají v úplně jiném duchu než přípravná utkání proti extraligovým celkům. Teď, když se z toho stal takový turnaj a my jsme dostali nabídku, tak by byla chyba, ji nepřijmout.

Nepřinese European Trophy určité problémy do letní přípravy na extraligu?
Určitě to přinese určité problémy do přípravy, proto jsme to konzultovali s trenéry. Musíme se s tím nějakým způsobem poprat, ale já pevně věřím, že je jen otázka času dát dohromady program, abychom zvládli obě soutěže. Je to příležitost se dostat do evropského hokeje a byla by škoda u toho nebýt.

 
 
"Jsme rádi, že můžeme hrát takovou soutěž jakou je European Trophy," říká generální manažer Ctibor Jech.
 
 
Liberec se utká s českými, finskými, německými a švédskými týmy. Kdo je podle Vás favoritem skupiny?
Těžko odhadovat. Už jen pro to, že sílu jednotlivých klubů neznáme. Víme, že to jsou týmy ze švédské, finské a německé ligy a úroveň jednotlivých klubů je na výborné úrovně. Rozhodně to nebude jednoduché a favorita bych nechtěl tipovat. Rádi bychom bojovali o nejvyšší příčky a do finále se podívali, protože už loni byl závěrečný turnaj velice povedený a předpokládá se, že letos to nebude jiné. My zkusíme potrápit všechny kluby, se kterými budeme hrát.

Uvítal byste, kdyby se European Trophy rozšířila na takovou platformu jako je Champions League, aby se z ní stala prestižní celoevropská soutěž?
O takových projektech se tu už dlouho mluví, aby vznikla nějaká celoevropská soutěž, a tahle cesta k tomu spěje. Kdyby tento projekt nevznikl, tak časem by určitě něco podobného přišlo, třeba s podporou KHL, která má také zájem se rozrůstat. Hokej potřebuje konfrontaci v rámci Evropy, protože izolace byla dlouhodobá. Bylo to buď díky finančním prostředkům, nebo chyběla vůle. Dnes vůle je a jdeme určitě správnou cestou, takže doufám, že se to bude rozvíjet dál.

Je to obrovská výzva i pro trenéry, pro které bude shánění informací ohledně soupeřů určitě těžké?
Rozhodně, ale to se týká činnosti celého klubu. Je to výzva pro marketing, protože náš klub bude vidět v Evropě, pro trenéry, protože budou hrát s týmy, které mají určitou charakteristiku hry. Poté to taky bude výzva pro hráče, kteří budou mít možnost se představit v rámci Evropy a může jít i o jejich angažmá v zahraničních klubech. Má to také význam pro národní tým, protože hráči budou mít možnost se s mezinárodním hokejem potkat už na klubové úrovni a mohou poměřit své síly. Klub si také rozšíří své obzory a bude moci třeba získat nějakého kvalitního hráče do Liberce z kterékoliv země, jenž tuto soutěž bude hrát.

Letní přípravy nebyly pro fanoušky příliš atraktivní z pohledu soupeřů. Vnímáte to i jako určité zpestření pro diváky?
Samozřejmě. Trošku mě mrzí, že doma přivítáme Brno a Pardubice, ale to jsou zrovna kluby, které jsou velice atraktivní. Je snahou, aby doma hráči hráli s cizími kluby, takže letos máme švédský, německý a finský tým. My uděláme vše pro to, abychom diváky na utkání nalákali, aby si udělali čas a i oni vzali turnaj jako obrovskou šanci vidět jiný hokej, zahraniční hráče a i třeba v horkém letním počasí si cestu do arény našli.

Na které týmy se Vy osobně těšíte nejvíce?
Osobně se těším nejvíc na švédské a finské týmy, protože konfrontaci s těmito kluby máme prakticky nulovou.

Pane Jechu, děkuji za rozhovor.

Foto: Deník/Martin Bergman

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Staň se Tygrem či Tygřicí! Týden hokeje 28. září znovu v Liberci

Na nováčkovských kempech NHL působí pětice Tygrů!

Deváťákům se v Pardubicích nedařilo

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení