Akademie Bílí Tygři Liberec

Výhra v European Trophy bránou k úspěchu. Je to dobrá příprava, říká o turnaji GM Berlína Peter John Lee

Date of publication Author Petr Schultz

P r a h a – Jedním ze soupeřů, které Bílí Tygři v rámci letní přípravy v Tipsport areně přivítají, jsou i Eisbären Berlin, kteří dokázali v jedné sezóně získat European Trophy a následně vyhráli i německou DEL. „Loni měl turnaj výbornou kvalitu a sehráli jsme několik pěkných utkání. Myslím, že nás čeká i s Libercem velice zajímavý duel,“ usuzuje generální manažer Ledních medvědů Peter John Lee.

Váš tým získal loni titul v European Trophy. Jak se Vám zamlouvá letošní turnaj?
Jsem opravdu šťastný, že můžeme hrát proti tolika kvalitním klubům. Bylo pěkné, že jsme vyhráli loňský turnaj. Eisbären Berlín se vždycky snažili hrát na mezinárodní scéně a je dobré, že vznikla taková soutěž. Hráli jsme se švýcarským, švédským mistrem a turnaj je opravdu výborný a navíc je to dobré pro fanoušky. Je radost na takovém turnaji hrát.

Co říkáte na systém turnaje, kdy se hraje každý s každým jednou, ale půlku týmů přivítáte doma a půlku zápasu odehrajete venku?
Díky tomu máme možnost mít ve skupinách tolik týmů a každý zápas je o něčem jiném. Myslím si, že tato forma konfrontace jednotlivých týmů je velice zajímavá.

 
 
"Vy máte Nedvěda, my zase Pedersona," žertoval zástupce Ledních medvědů Peter John Lee
 
 
Dá se zde vůbec mluvit ještě o letních přípravných zápasech nebo se už jedná spíše o ligu, ve které nebude chtít nikdo prohrát?
Náš prvořadý cíl je být německým mistrem, ale co bude za pět let opravdu nevím. Doufám, že v budoucnosti se bude odehrávat nějaká liga, kdy v sezóně můžeme poměřit síly s kluby z jiných zemí. Bylo by to samozřejmě zajímavé jak pro diváky, tak i pro hráče.

Ve skupině nemáte žádný český tým, přesto díky nalosování nastoupíte proti Liberci. Už jste si zjišťovali informace?
Berlín samozřejmě není tak daleko od Česka, takže víme jakou kvalitu má český hokej a tamní liga. Hráli jsme už několikrát proti Spartě, takže určité zkušenosti máme a něco víme. V Berlíně jsme měli i několik českých hráčů. Liberec patří k nejlepším českým mužstvům a já očekávám, že nás čeká velice těžký a pěkný zápas.

Znáte nějaké hráče z Liberce?
Hráčský kádr jsem ještě neviděl, protože rozlosování a plán jsme dohodli až v posledních pár týdnech.

Říká Vám třeba něco jméno Petr Nedvěd, který hrál roky v NHL?
No musím říci, že mi to jméno něco říká. (Smích). My máme ale u nás taky pár dobrých hráčů, kteří hráli v NHL. Třeba Denis Pederson, kterému je osmatřicet. Pro mladé hráče to je vždy dobré, když mohou vyrůstat vedle hráčů, kteří mají zkušenosti z NHL a vidí, co je potřeba k tomu, se dostat do nejlepší ligy světa. Každý mladý hráč má sen si tam zahrát a tohle je jedna z cest, která tam vede. Měli jsme u nás také Jeffa Friesena, který vyhrál Stanley Cup.

V čem se česká mužstva od německých liší?
Každé mužstvo hraje jiným stylem a to je právě na tomto turnaji to zajímavé. Ligy se od sebe liší, jak ta švédská od české, tak i německá od ostatních. Těžko teď usuzovat. Já jsem hrozně rád ohledně našich fanoušků, kteří tam s námi mohou jet a osobně se přesvědčit, jak hrají i jiné týmy v Evropě.

 
 
Peter John Lee o European Trophy: "Na této soutěži je pěkné, že zde uvidíme různé hern styly."
 
 

Když se podíváme ale celkově na český hokej. Jak je v Německu vnímán?
Myslím, že za to hovoří počet českých hráčů, kteří odcházejí a hrají v NHL. Tam není vůbec o čem debatovat, že český hokej je kvalitní. Myslím, že německý hokej šel v posledních letech nahoru a s ním i německá liga, která byla vždy považována za druhořadou ligu v Evropě. Myslím, že teď máme kvalitní ligu a můžeme s těmi nejlepšími v Evropě držet krok. Všichni u nás vědí, že česká liga patří k top soutěžím v Evropě.

Vy jste vyhráli turnaj European Trophy a následně i německou DEL. Je to tedy ten správný odrazový můstek do sezóny?
Byla to pro nás opravdu fantastická sezóna, protože jsme získali hned dva poháry, ale museli jsme i celou sezónu pořád makat. Je to pro nás důkaz toho, že můžeme držet krok i s ostatními evropskými celky.

Na koho by si liberečtí hráči z kádru Berlína měli dát největší pozor?
Složení kádru je vždy těžké před sezónou, ale každý tým má dva takové obávané střelce, ale to platí hlavně v rámci německé ligy. Proti jiným týmům může být vše jiné, protože česká liga se hraje úplně jiným stylem. Bude zajímavé především sledovat, jak jednotlivé týmy zvládnou takticky zápasy a to je právě na tom to krásné. Trenéry čeká hodně zajímavá práce.

Víte o tom, že v Liberci Vás přivítá početná skupina německých fanoušků, kteří ale budou držet trochu netypicky palce Bílým Tygrům? Na každý zápas jich dorazí třeba několik stovek.
Opravdu?

Ano. Co na to říkáte?
Tak já doufám, že přijedou i k nám do Berlína fandit. Musím Vám říci, že fanoušek hokeje je fanoušek nás všech. My to vidíme u nás. Fanoušky Eisbären Berlín najdete v západním Německu, ve Švýcarsku. Je zajímavé sledovat, kolik fanoušků máme různě po Německu a to nejen v Berlíně. Doufám, že když u vás vyhrajeme, tak nám také začnou fandit. (Smích).

Děkuji Vám za rozhovor a šťastný návrat domů.

* rozhovor vznikl v květnu 2011

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Staň se Tygrem či Tygřicí! Týden hokeje 28. září znovu v Liberci

Na nováčkovských kempech NHL působí pětice Tygrů!

Deváťákům se v Pardubicích nedařilo

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení