Akademie Bílí Tygři Liberec

Pod Ještěd míří Valaši

Date of publication Author Radek Šenk

Liberecký tým se bude snažit překonat neúspěšné období, když již sedm kol čeká na vítězství. Naposledy se Bílí Tygři radovali proti Vítkovicím, od té doby však uplynul přesně jeden měsíc. Úterním soupeřem bude Libereckým aktuálně jedenáctý celek Tipsport extraligy Vsetín. Oba soupeře od sebe dělí tři body. Tygři se musí obejít bez Petra Vampoly (viz. foto), který je dlouhodobě zraněn a Rudolfa Verčíka, v brance nastoupí s Pavlem Faltou. Prvně jmenovaný přišel pod Ještěd právě z valašského týmu.

Na led Svijanské arény přijíždí aktuálně jedenáctý celek Vsetín. Valašský tým prošel od začátku sezóny výraznými změnami. Jako u každého extraligového účastníka, došlo u něj k velkému pohybu kádru, nejvýraznějším počinem klubového vedení však byla změna na postu generálního partnera. Šestinásobný mistr České republiky bude nyní spojován s Českou spořitelnou a tradiční žlutou a zelenou vystřídají barvy modrá a bílá. Příznivci vsetínského hokeje se tak nemusejí bát, že by se hokej z jejich města musel stěhovat někam jinam.

Díky vstupu strategického partnera a zejména návratu kouče Jana Neliby, který neuspěl na své jihočeské štaci, se tak tým může prát o postup do elitní osmičky, zajišťující play-off. První čtvrtinu Tipsport extraligy odehráli Valaši pouze s jedním bodem navíc než Liberec a podobně jako dnešní domácí tým na tom nebyli nijak zvlášť dobře. Zisk dvanácti bodů znamenal stejnou příčku, v dalších dvou čtvrtinách se ale dokázali zlepšit a shodně si na své konto připsali šestnáct bodů, čímž oživili naděje na play-off. Důležitá utkání s týmy bezprostředně na hranici postupové osmičky dokázali zvládnout, když v domácím prostředí porazili postupně Liberec, Plzeň i Kladno. Týmu se navíc daří proti silným soupeřům, což dokázali v utkáních se Spartou, Slavií a nakonec i proti Pardubicím.

Právě poslední duel Na Lapači byl však pro mnohé překvapivým a stal se terčem spekulací, což navíc nevyvrátily ani klubové stránky, které obránce po utkání vyzpovídaly. Cena za hostování obránce Patrika Lužy, který přišel na východ Čech na hostování do konce sezóny, byla stanovena zapůjčením útočníka Razingara na Valašsko a ziskem tří bodů ve vzájemném duelu…

Tipsport extraliga je v letošním roce, jak praví jeden z jejích nosných sloganů, opravdu „sázkou na jedinečnost“!

Vsetín načal závěrečnou čtvrtinu ve velkém stylu, když ve třech utkáních odešel z ledu jako vítěz a připsal si důležitých osm bodů. Důležitý počin, vzdálení se posledním Českým Budějovicím, poté ale nedokázali Valaši potvrdit v souboji s týmy ze stejného konce tabulky a proti Energii, resp. Litvínovu vyšli naprázdno. Tyto body by je v konečném účtování mohly mrzet, neboť s Třincem se rozešli smírně. I další duel na jihu Čech měli velmi slibně rozehraný, ve dvaadvacáté minutě vedli dokonce 4:0, přesto nedokázali odolat závěrečnému tlaku Českých Budějovic a po vlastních chybách se rozešli smírně za stavu 4:4. Poslední, již zmiňovaný duel s lídrem z Pardubic, skončil vítězstvím Vsetína 2:0.

Prapor a šance valašského klubu na účast v play-off drží v rukou zejména brankář Radovan Biegl, který vévodí celé Tipsport extralize v počtu odchytaných minut, celkově mu patří šestá příčka, co do úspěšnosti zásahů. Více než pěti odchytanými nulami se pak může pochlubit pouze zlínský Igor Murín.

Se ziskem pětadvaceti bodů bychom nalezli nejlepšího vsetínského hráče v kanadském bodování na čtyřicáté příčce a není jím nikdo jiný než veterán a držitel pěti mistrovských titulů Roman Stantien. Také od příchodu Josefa Štrauba si Vsetínští velmi slibovali. Ostřílený harcovník, který prošel kabinami např. Zlína, Třince, Slavie a naposledy Českých Budějovic, však laboroval s poraněným kolenem a téměř čtyři měsíce byl mimo hru. Právě na jihu Čech se do sestavy vrátil, dokonce přidal i pátou branku bílo-modrých, která však nebyla nepochopitelně uznána pro offside. Po této trefě došla trenérům trpělivost a Mezina vystřídal Chábera.

V barvách Vsetína se letos daří také další nové akvizici, Slováku Michalu Hudcovi. Technický útočník si připsal již čtyřiadvacet bodů, což je na levé křídlo slušná porce. V posledních utkáních nastupuje na křídle Štraubova útoku, vpravo pak nastupuje Zdeněk Sedlák, jenž na Valašsko zamířil z Plzně, resp. ze Sparty, v jejímž nabitém kádru se nedokázal více prosadit.

Letošní vzájemná utkání

Vsetínská hokejová a.s. - HC Bílí Tygři Liberec 1:4 (0:0, 0:1, 1:3)
Branky: 60. Selingr (J. Polák) - 22. S. Procházka (Plodek, Rozsíval), 53. Kropáč (Moravec), 54. Kašpařík (V. Novák), 58. Jareš (Kašpařík).
Rozhodčí: Venglář - Dědek, Chytil. Vyloučení: 5:6, navíc Luža, Jaškin (oba Vsetín) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 2570.

HC Bílí Tygři Liberec - Vsetínská hokejová a.s. 2:3 pp (0:1, 2:1, 0:0 - 0:1)
Branky: 31. Jiruš (Kašpařík, Novák), 36. Rozsíval (Vampola) - 20. Selingr, 37. Mareš (Selingr), 64. Stantien (Kuboš).
Rozhodčí: Minář - Kalivoda, Charvát. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Oslabení: 0:1. Diváků: 2912.

Vsetínská hokejová a.s. - HC Bílí Tygři Liberec 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)
Branky: 8. Demel (Pavliš), 17. Pavliš (Hudec, Selingr), 25. Dubec (Demel, Pavliš) - 10. Plodek (S. Procházka), 54. Čermák (Jiruš).
Rozhodčí: Bolina - Pouzar, Rozlílek. Vyloučení: 4:7, navíc Kašpařík (Liberec) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3682.

Vsetín: Biegl - Jaškin, Frolo, Hrabal, Polák, Kuboš, Vyrůbalík - Dubec, Pavliš, Demel - Hudec, Stantien, Selingr - Ambruz, Sochorek, Šebesta

Liberec: Svoboda - Čakajík, Moravec, Jiruš, Jareš, Ťupa, Nedvěd - Hašek, Plodek, Čermák - Procházka S., Kašpařík, Novák - Rozsíval, Vampola, Korhoň - Hájek, Straka, Verčík

Změny ve vsetínském kádru:

PŘIŠLI: Libor Pavliš (hostování Karlovy Vary) Petr Chytka (Anchorage, WCHL) Pavel Kowalczyk (hostování Vítkovice) Martin Vyrůbalík (hostování Opava) Juraj Prokop (junioři) Zdeněk Sedlák (host. Sparta, dříve Plzeň)

ODEŠLI: Petr Vampola (Liberec) Robin Kovář (AHL) Michal Horák, Jiří Kučný, Lukáš Valko, Zbyněk Spitzer, Lukáš Duba (všichni hostování Třebíč) Petr Chytka (Znojmo) Petr Kuboš (hostování Sparta) Patrik Luža (hostování Pardubice) Jan Sochor (hostování Prostějov)

V KÁDRU SE TAKÉ OBJEVILI: Jiří Hašek (Liberec, nyní opět Třinec) Radek Procházka (hostování Prostějov) Jaroslav Mareš (hostování Znojmo) Dalibor Sochorek, Pavel Šebesta, David Mikšan (všichni hostování Opava) Tomaz Razingar (hostování Pardubice)

PRODUKTIVITA DOMÁCÍCH

 Jméno                      Z  G   A   B  +/-  TM
1 Kašpařík Pavel útočník   47 10  14  24   -3  81 
2 Tvrdík Michal útočník    46  8  14  22    3  18 
3 Novák Václav útočník     46  8  13  21   -3  86 
4 Vampola Petr  útočník    38  3  17  20   -4  66 
5 Jiruš Valdemar obránce   43  8  11  19   -8  28 

PRODUKTIVITA HOSTŮ

Jméno                       Z  G   A   B  +/-  TM
1 Stantien Roman útočník   44  7  18  25   -1  56 
2 Hudec Michal útočník     45  9  15  24   -6  46 
3 Selingr Pavel útočník    45  9  13  22   -4  14 
4 Vak Tomáš útočník        41  6  16  22   -6  56 
5 Demel Tomáš útočník      37  8  13  21    4  54

SESTAVY V POSLEDNÍM UTKÁNÍ

Bílí Tygři: O. Svoboda (26. Falta) - Jiří Hanzlík, Podhradský, Jiruš, Moravec, Ťupa, Čakajík, od 41. min. navíc Ovčačík, L. Šmíd - M. Hájek, Kašpařík, V. Novák - Korhoň, Čermák, Rozsíval - Tvrdík, Rolínek, Víšek - Klimenta, Plodek, Jech.

Vsetínská hokejová a.s.: Biegl - Jaškin, Frolo, Polák, Kowalczyk, Němec, Vyrůbalík, Horák - Dubec, Vak, Demel - Prokop, Stantien, Selingr - Hudec, Štraub, Sedlák - Ambruz, Hruška, Valko.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Tygři U14 za sebou mají špičkový turnaj ve Švédsku! V těžké konkurenci byli čtvrtí

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení