Akademie Bílí Tygři Liberec

V generálce na extraligu budou Bílí Tygři krotit Lužické Lišky

Date of publication Author Petr Schultz

V neděli od 17:00 se utkají Bílí Tygři ve Weißwasseru s Lužickými Liškami, které aktuálně hrají druhou německou ligu. Pro Liberecké to bude vůbec poslední test před blížícím se extraligovým ročníkem.

EHC Lausitzer Füchse Weißwasser

Bílí Tygři to budou mít na nedělní přípravný zápas do Německa zhruba dvě hodiny cesty a najedou tam a zpět zhruba 250 kilometrů. Soupeřem jim bude tým z druhé nejvyšší německé soutěže Weißwasser. Město ležící v místě zvané Horní Lužice a čítající kolem devatenácti tisíc obyvatel, hraje hokej od roku 1932. Tým od té doby slavil celkem pětadvacetkrát titulů v tehdejší DDR. Naposledy tomu bylo v roce 1990.

Od převratu hrál klub nejvyšší německou soutěž, ale pohyboval se až na chvostu tabulky a vždy jen shodou okolností nespadl. Co se mělo stát, stalo se v roce 1993, kdy Weißwasser sestoupil do druhé ligy. Rok poté se vrátil zpět do DEL, ale finanční problémy ho nakonec poslali až do krajské soutěže. Klub se tak stabilizoval až v roce 2002. Zde také vznikl současný název EHC Lausitzer Füchse Weißwasser (česky Lužické Lišky).

V klubu působí veliké množství cizinců. Převážně to jsou Kanaďané, ale najdeme tu i Švéda nebo Dána. V minulosti zde hrávali i Češi. Za klub Lišek nastupovalo přesně čtrnáct borců, kteří měli český pas. Asi nejznámější byl Marek Posmyk, jenž zde odehrál v předloňské sezóně čtyři duely.

Hráči ve Weißwasseru se mohou vždy spolehnout na své fanoušky. Domácí příznivci dokážou vytvořit vždy bouřlivé prostředí v tamní hale, která pojme přesně 2750 diváků a její stavební kámen byl položen v roce 1973. Nyní ale roste v Horní Lužici nová hala, která spoliká 60 miliónů euro a pojme do svých ochozů tři tisíce diváků.

Základní informace o soupeři

Rok založení: 1932
Mistr své země: 25 krát (DDR)
Klubové barvy: modrá a žlutá
Webové stránky: lausitzer-fuechse.de
Stadion: Fuchsbau Weißwasser (2750)

Realizační tým

Hlavní trenér: Dirk Rohrbach
Sportovní ředitel: Ralf Handschke
Vedoucí mužstva: Pierre Pfarsky

Přípravné zápasy

Hannover Indians vs. Lausitzer Füchse   6:1
HC Verva Litvínov vs. Lausitzer Füchse  4:1
Most vs. Lausitzer Füchse               2:4
Lausitzer Füchse vs. Waterloo Warriors  7:1
ERC Selb vs. Lausitzer Füchse           2:7
 

Bílí Tygři Liberec

Fanoušci v Německu už vyhlíží Petra Nedvěda. Představí se jim kapitán Tygrů?
Pro Weißwasser je utkání s Libercem veliká událost. Na oficiálních webových stránkách začíná upoutávací článek: „Legenda z NHL Petr Nedvěd bude hrát v liščím doupěti“. Původně měli hrát Lužické Lišky s Kodaní, ta jim ale duel odřekla. „Jsme rádi, že se nám tak rychle podařilo získat tak kvalitního soupeře. Spousta našich fanoušků jezdí na zápasy Liberce, pro které to bude takový malý svátek. Měli jsme teď ve čtyřech dnech tři zápasy a Liberec je na závěr taková třešnička na dortu,“ vyjádřil se pro oficiální stránky Weißwasseru trenér Dirk Rohrbach.

Bílí Tygři mají s týmem z Horní Lužice vyrovnanou bilanci 1:1. V roce 2006 ho porazili jasným rozdílem 7:1. O dva roky později ale museli skousnout porážku. V Jonsdorfu, který leží nedaleko českých hranic, prohráli po bojovném výkonu těsně 1:2.

Severočeši si v posledních duelech zvedli sebevědomí na aktuálním českém mistrovi z Pardubic. Nejdříve ho na ledě v České Třebové porazili 3:0 a v domácím prostřední pak 4:3. Díky těmto dvěma výhrám mají Bílí Tygři v European Trophy pozitivní bilanci, ale postup už je bohužel ztracen. Ani při svém druhém vystoupení v evropském letním poháru se nepředstaví na finále v Rakousku a Slovensku.

Do Horní Lužice by měl odcestovat dle zákulisních informací kompletní tým včetně Petra Nedvěda. Jaká bude ale opravdová situace, bude jasné až v neděli od 17:00. Na odpoledne jsme pro Vás připravili živý online přenos.

Výsledky European Trophy 2012

1. kolo: Liberec vs. Fribourg         5:3
2. kolo: TPS vs. Liberec              5:2
3. kolo: Tappara vs. Liberec          7:2
4. kolo: Liberec vs. Djurgårdens IF   6:2
5. kolo: Liberec vs. Brynäs IF        1:2
6. kolo: Pardubice vs. Liberec        0:3
7. kolo: Liberec vs. Pardubice        4:3


Vzájemné duely

Bílí Tygři Liberec vs. EHC Lausitzer Füchse Weißwasser
  • Bilance: 1 – 0 – 0 - 1
  • Zápasy: 2
  • Skoré: 8:3
  • Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

    Sdílet

    Nejnovější video

    Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

    Nejnovější články

    Staň se Tygrem či Tygřicí! Týden hokeje 28. září znovu v Liberci

    Na nováčkovských kempech NHL působí pětice Tygrů!

    Deváťákům se v Pardubicích nedařilo

    Klubové oblečení

    TRÉNINK
    povinné vybavení

    ZÁPAS
    povinné vybavení

    TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
    doporučené vybavení