Akademie Bílí Tygři Liberec

Ambice pro play-off máte ty nejvyšší, říká trenér dorostenců Jan Šťastný

Date of publication Author Martin Zíta

Liberecké mládežnické kategorie prožívají další úspěšný rok. Mladší dorost, starší dorost i junioři zvládli základní část a nyní se těší na boje v play-off. O ambicích dorosteneckých kategorií, ale nejen o tom, jsme hovořili s trenérem Janem Šťastným.

Pane Šťastný, vy vedete z pozice trenéra starší i mladší dorostence. Obě kategorie za sebou mají základní část, která v obou případech dopadla dobře. Jak ji hodnotíte?
Nejprve bych lehce nastínil proč figuruji u obou kategorií. Nám se tento systém v minulosti osvědčil, jelikož hráči se postupně posouvají kategoriemi vzhůru a je pro ně lepší, pokud je jak v mladším, tak starším dorostu vede trenér se stejnou filosofií. Samozřejmě je to pro mě časově náročné, ale liberecká mládež je moje srdeční záležitost, takže mi to vůbec nevadí. Naopak bych řekl, že výsledky z posledních let ukazují, že je to správná cesta. Co se týče sezony, tak byly z naší strany trochu obavy. Loni se nám podařilo dojít hodně daleko a víme, že po úspěšných sezonách často následuje útlum. Tudíž jsme nechtěli nic zaspat a tým pro příští sezonu jsme promýšleli už během play-off a letní přípravu jsme také podřídili tomu, aby se výsledek opakoval. Základní část proběhla v obou kategoriích velmi dobře a už se těšíme na vyřazovací boje.

Prvním soupeřem staršího dorostu bude Litvínov. S jakým cílem do tohoto těžkého souboje jdete?
Jdeme do toho s tím, že chceme dojít co nejdál. Zároveň známe kvalitu Litvínova a v mládežnickém hokeji to je vždy velmi vyrovnané. Bude záležet na momentálním rozpoložení týmu, na disciplíně a na tom, kdo bude dodržovat taktiku. Nepříjemností pro nás určitě bude, že tři kluci, kteří tým táhli budou v play-off nastupovat za juniorku, takže to musíme zvládnout i bez nich. Ale uvidíme, jak to celé dopadne. Loni jsme chtěli projít do nadstavbové části sezony a nakonec jsme vybojovali bronzové medaile. Naopak u mladšího dorostu byly očekávání nejvyšší a třetí místo z toho bylo s odřenýma ušima.

Mladší dorost na vrchol své sezony, finálový turnaj v Chomutově, zatím čeká. V týmu se ale sešly dva ročníky, které dokázaly dvakrát v řadě ovládnout soutěž osmých tříd, tudíž v tomto případě budou ambice asi ty úplně nejvyšší.
Vzhledem k tomu, že jeden z hráčů ročníku 1997, Pavel Zacha, nám táhne juniorku a do turnaje může zasáhnout, o čemž se nyní rozhoduje, jsou ambice skutečně vysoké. Jeho ročník hraje finálový turnaj třetí sezonu v řadě, ročník 1998 dokázal navázat na loňskou sezonu, takže kvalita týmu určitě je. Zároveň víme, že ne vždy ovládne turnaj špičkové mužstvo. Můj názor ale je, že patříme mezi šest nejlepších týmů, mezi kterými se nakonec rozhodne.

Po očku určitě sledujete i výkony libereckých juniorů. Ti dotáhli svou jízdu ze závěru základní části až do play-off, které si zahrají po hodně dlouhé době. Co říkáte na jejich výkony?
Jestli se nepletu, tak do play-off se dostali po čtyřech, možná pěti, letech. Začátek pro ně nebyl vůbec jednoduchý. Tým byl hodně mladý, navíc je brzdila zranění. Kolem Vánoc se ale viditelně semkli a herně zvedli. Výsledkem toho je super výsledek, tedy čtvrtfinále extraligy juniorů, kde je čeká Třinec. Osobně si myslím, že kvalita juniorského play-off si nezadá s 1. ligou. K vidění jsou skvělé zápasy a hráči jdou, jak se říká, na krev. Výsledky kategorií pod hlavičkou akademie jsou snad dostatečnou odpovědí, že jsme se vydali správnou cestou.

Teď jste mi trochu nahrál. Za poslední dvě sezony nastřádala tygří mládež dva mistrovské tituly, dvě bronzové medaile a letos jsou medaile znovu ve hře. Kdežto z dřívějších let vidíme jednu bronzovou medaili juniorů. Znamená to, že liberecký hokej čeká světlá budoucnost?
Budu se trochu opakovat. Když jsem před šesti lety do Liberce přišel a měl jsem vypracovat plán, co bych chtěl zlepšit, první bylo vytvoření „továrny“ na talenty a zkvalitnění přípravy. A po těch šesti letech si myslím, že zásluhou nás všech trenérů od žáčků po juniory, se to daří a jdeme dobrým směrem. Každým rokem je samozřejmě těžší navazovat na předešlé úspěchy, ale zatím se to celkem daří. Slýchávám, že naší prací, u dorostu a juniorů, je hlavně vychovat hráče pro áčko a na výsledcích třeba už tolik nezáleží. Mým snem ale je vychovávat hráče, které budeme učit vítězit a být nejlepší. Pokud se tohle bude dařit, budeme organizací, kterou respektuje celá republika.

Děkuji za rozhovor a hodně štěstí ve vyřazovacích bojích.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Staň se Tygrem či Tygřicí! Týden hokeje 28. září znovu v Liberci

Na nováčkovských kempech NHL působí pětice Tygrů!

Deváťákům se v Pardubicích nedařilo

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení