Akademie Bílí Tygři Liberec

Je třeba potvrdit přivezené body

Date of publication Author eres

Na vynikající premiéru v extralize se budou v neděli snažit před vlastním publikem navázat hokejisté Bílých Tygrů. Na ledě Svijanské arény se v nejvyšší soutěži vůbec poprvé představí jeden z nejslavnějších klubů československého hokeje, Dukla Jihlava. Ta bude mít v nohou dohrávaný sobotní televizní duel proti Litvínovu. Pod Ještěd zavítá také loňský Tygr, jenž nyní hájí červenožluté barvy, Rudolf Verčík (viz. foto).

Historie:

Od roku 1956, kdy vzniklo hokejové mužstvo HC Dukla Jihlava, uběhlo mnoho let. Převážnou část z této doby patřil tým z Vysočiny mezi to nejlepší, co bylo ve světovém hokeji k vidění. Bývaly časy, kdy v reprezentačním výběru hráli nejdůležitější roli hráči, kteří oblékali jihlavské červenožluté dresy.

Velkou roli v celém příběhu sehrála armáda. Právě její zásluhou museli za Duklu nastupovat ti nejlepší z hokejových branců. S rokem 1989 však nastaly pro jihlavský tým jiné časy. Ještě v roce 1991 se přitom radoval z titulu mistra Československa, byla to však symbolická rozlučka s historickou etapou.

V následujících letech sestupoval jihlavský hokej každoročně do nižších a nižších pater. Jeden rok se v lize zachránil úspěšnou baráží, podruhé rozšířením ligy. V osudné sezóně 1998-99 však Duklu už nezachránilo nic, když mu extraligové vale dali v sedmizápasové bitvě Znojemští Orli.

Mistr Československa v letech: 1967, 1968, 1969, 1970, 1971, 1972, 1974, 1982, 1983, 1984, 1985 a 1991.

Vítěz Spenglerova poháru v letech: 1966, 1967, 1969, 1979 a 1983.

Nejlepší hráči historie: Jiří a Jaroslav Holíkovi, Šmíd, Augusta, Králík, Uvíra, Hořava, Benák, Válek, Vlk, Dolana, Liba, V. Lukač, Ihnačák, Ebermann, Kajkl, M. Dvořák, Šindel, Ujčík, Buzek.

O poslední titul Dukly se zasloužili hráči: Svoboda, Čechmánek, Novotný - Adam, Čech, Ščerban, R. Kaňkovský, Kolek, Kuchyňa, Kuntoš, Šmehlík, Vyhlídal - P.Augusta, Cihlář, Dolana, P. Kaňkovský, Vlk, Haut, Haman, Kastner, Mašek, Mejzlík, Polcar, Poukar, Kucharčík, Zadina, Ujčík, Dvořák, Chlubna, Pípa
Trenéři: Jaroslav Holík a Josef Augusta

Současnost

O den později než Bílí Tygři vstoupil nováček z Jihlavy do extraligové soutěže. V dohrávce třetího kola se postavil v domácím prostředí před televizními kamerami Chemopetrolu Litvínov (výsledek nebyl znám). V nedělním duelu se představí na ledě libereckých Bílých Tygrů, s nimiž po svém sestupu v roce 1999 válčil v 1. lize a dvakrát byl neúspěšný, včetně sezony 2001/02, v níž slavili Tygři postup mezi elitu.

Tým:

Nováček soutěže, přitom však nejslavnější ale také nejchudší klub české historie, se mezi hokejovou elitu vrací po pěti letech. Nedostatek peněz se v týmu z Vysočiny projevil skromným nákupem posil. Kádr tvoří hlavně hráči, kteří v jarní baráži vybojovali postup, věkový průměr týmu je 25 let.

Nejzvučnějším jménem v kádru trenérů Fialy a Vlka, je tak obránce Petr Buzek. Mistr světa z roku 2000 však kvůli otřesu mozku dlouho nehrál, navíc problémy s podobným zraněním jsou dobře známé v případě Kanaďana Lindrose. Jihlavští jednali ještě o příchodech hráčů z NHL Pavla Brendla a bratra libereckého útočníka Patrika Rozsívala - Michala.

V kádru se budou trenéři spoléhat zejména na zkušené a extraligou prověřené útočníky Jantovského, Bakuse či nově příchozího Aleše Padělka, v brance by se měl navíc objevit ex-slávistický Lukáš Hronek. Ten byl na Moravu uvolněn na roční hostování, v brance pražského týmu nyní totiž vládne Petr Franěk. V červenožlutém dresu se také objeví slovenský forvard Rudolf Verčík, jenž vloni nastupoval k extraligovým utkáním v barvách Liberce. Hráči vypršela pod Ještědem smlouva a vedení se rozhodlo neuplatnit další opci.

S jihlavským dresem se letos rozloučila jedna z jeho ikon, Petr Kaňkovský. Mladší z bratrské dvojice uzavřel své extraligové konto pod hranicí 550 utkáních.

Vzájemná utkání v play-off 1. ligy:


2000 – 2001 SF: Bílí Tygři Liberec - Dukla Jihlava 3:2 (2:4, 3:0, 2:0, 1:2 n, 4:2)

2001 – 2002 FIN: Bílí Tygři Liberec - Dukla Jihlava 3:1 (2:1, 2:3 p, 2:1, 3:2)

Příprava na letošní sezonu:


HC Dukla Jihlava - HC Bílí Tygři Liberec 0:6 (0:3, 0:2, 0:1)
Branky: Novák 2x, Hanzlík, Rataj, Moravec, Klimenta.
Vyloučení: 4:6 Využití: 0:1.

Jihlava: Suchan - Kuchyňa, Zajac, Punčochář, Duben, Devečka, Chmelíř, Lupač - Padělek, Bakus, Mošovský - Hlouch, Vala, Verčík - Lazorišák, Mareš, Altrichter - Čachotský, Havel, Říha

Liberec: Hnilička (31. Falta) - Moravec, Duben, Šmíd, Jiruš, Holub, Jareš, Hanzlík - Novák, Plodek, Procházka - Vaic, Rataj, Tomajko - Klimenta, Vampola, Jech - Podkonický, Rozsíval

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Tygři U14 za sebou mají špičkový turnaj ve Švédsku! V těžké konkurenci byli čtvrtí

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení