Akademie Bílí Tygři Liberec

Nezapomenutelné okamžiky: Tygři přerušili domácí neporazitelnost Slavie, bojovnost vynesla semifinále

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Hokej přináší mnoho emocí, radostných i neveselých okamžiků a, i když je to stále jen hra, často se nám mnohé chvíle vryly nesmazatelně do paměti. V následující rubrice vám přineseme několik nezapomenutelných zápasů, sérií či rekordů. Začneme rokem, ve kterém Tygři vybojovali úplně první účast ve vyřazovacích bojích. Páté místo po základní části přisoudilo šelmám odvěkého rivala - pražskou Slavii.

Sezóna 2004/2005 však není známá pouze kvůli tuhému boji dvou rivalů, ale i kvůli výluce NHL. Do české extraligy totiž zavítali velmi kvalitní hráči, kteří doplnili soupisky svých rodných klubů. Liberec nebyl výjimkou a ukořistil hned pětici hokejistů: Jiřího Fischera, Radima Vrbatu, Václava Nedorosta, Aleše Kotalíka a zkušeného beka Jaroslava Modrého. Celé sestavě navíc kryl záda zkušený Milan Hnilička, který s celkem z města pod Ještědem podepsal tříletou smlouvu.

Milan Hnilička byl v celé sérii jedním z rozhodujících prvků

Pražané ale také nebyli při vybírání hráčů z nejlepší hokejové ligy světa skromní, podepsali Jozefa Stümpela, Žigmunda Pálffyho, Josefa Vašíčka a Jaroslava Špačka, čímž doplnili předchozí posily, tou nejvýraznější byl návrat odchovance Tomáše Vlasáka.

Po náročné základní sezóně, kdy šelmy poměrně pravidelně střídaly výhry s porážkami, narazily ve čtvrtfinále na Slavii. Ta byla po 52 zápasech na 4. pozici, čímž si vysloužila výhodu domácího prostředí pro sedmý zápas, jak se však později ukázalo pro svěřence Vladimíra Růžičky to zase taková výhoda nebyla.

Série začala dvojutkáním v hlavním městě, Pražané využívali přesilové hry, hráli klidně a s rozvahou, čímž ukořistili rychlé výhry 2:5 a 1:3. Na severu Čech naopak dominovali Tygři, čímž po výsledcích 3:2 a 4:1 vyrovnali klání. Pátý, vždy ošemetný duel o výhodu vedení v zápolení, ovládli sešívaní až překvapivě snadno. Hráčům v modro-bílých dresech nasázeli 7 branek, naopak celek ze stotisícové metropole zacílil přesně pouze dvakrát, rozhodující byly opět přesilové hry, Pražané využili hned čtyři z dvanácti trestů Liberečanů.

Kapitán Václav Novák si připsal v šestém duelu dvě branky

A tak se série za klíčového stavu vracela do Svijanské Arény. Šelmy zásluhou Nováka a Rataje vedly po první třetině 2:0, a jelikož hosté dokázali odpovědět pouze na jednu libereckou branku a to ještě v samotném závěru, svítilo na světelné kostce po druhém gólu Nováka ze 47. minuty skóre 3:1. Bylo jasné, že k rozhodnutí zápolení bude potřeba ještě jeden zápas.

Jelikož si oba celky držely domácí neporazitelnost, většina fanoušků by vsadila na jednoznačnou výhru červeno-bílých, nicméně opak byl pravdou. Severočeši na svého soupeře doslova vlétli a v úvodní třetině udeřili čtyřikrát. V šesté minutě překvapil chytajícího Fraňka střelou z úhlu Leoš Čermák, čímž rozpoutal peklo v obraně sešívaných - 1:0.

O dalších pár okamžiků později vypálil od modré čáry Kotalík, slavistický gólman nedokázal puk zkrotit a vyrazil ho pouze k dojíždějícímu Stanislavu Procházkovi, jenž se nemýlil - 2:0. O další dvě minuty později v početní nevýhodě ujela dvojice Kotalík-Vrbata, první jmenovaný vystřelil, puk se od tyčky odrazil až k Radimu Vrbatovi a Tygři slavili potřetí - 3:0.

Třetí gól byl příliš na Petra Fraňka, který přenechal místo Zdeňku Šmídovi, ani ten však nedokázal zabránit další liberecké brance tři vteřiny před koncem úvodní třetiny, po krásné souhře se prosadil bekhendovým pokusem Igor Rataj - 4:0. Druhou periodu šelmy začaly přesně tak, jak skončily. Pátý úspěch přidal tvrdou ranou z pravé strany Radim Vrbata, který Šmídovi nedal sebemenší šanci - 5:0.

Skvěle chytající Hnilička kapituloval až dvě minuty před koncem, devětatřicátou střelu Pražanů zužitkoval Tomáš Vlasák, který dopsal poslední kapitolu slavistického působení v play-off, to i přes zkušenosti a výchozí lepší postavení, ukončil sebevědomý celek ze severu Čech, který tak ve své premiérové účasti ve vyřazovacích bojích dosáhl až na brány semifinále.

Odkaz na report z utkání: SLA-LIB

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

FOTO: Květnový development program v Home Credit Areně

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení