Akademie Bílí Tygři Liberec

Nezapomenutelné okamžiky: Napínavá semifinálová bitva s Pardubicemi, Hniličkovo zranění a nekonečné nájezdy

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Hokej přináší mnoho emocí, radostných i neveselých okamžiků a, i když je to stále jen hra, často se nám mnohé chvíle vryly nesmazatelně do paměti. V následující rubrice vám přineseme několik nezapomenutelných zápasů, sérií či rekordů. Jsme stále v roce 2005, po sedmizápasovém čtvrtfinálovém zápolení s pražskou Slavií, které jsme si připomněli v minulém vydaní, na Tygry čekal další záludný oříšek - pardubický Moeller, jemuž patřila po 52 odehraných zápasech třetí příčka, a na jehož soupisce figurovali tři nejproduktivnější hráči soutěže (Mikeska, Hejduk a Bulis).

Díky lepšímu výchozímu postavení Pardubic musela smečka odcestovat k prvním střetnutím série na východ Čech, zde i přes obrovské nasazení a vedení chvíli před vyprcháním šedesátiminutovky Tygři prohráli, duel značně ovlivnil i fakt, že se v závěru zranila gólmanská jednička Milan Hnilička, který sice před 9 300 fanoušky pokračoval i po osudné střele do nechráněné oblasti kolene, nicméně jeho částečná indisponovanost byla znatelná. Tři minuty stačili hokejistům z města pod Ještědem k získání prvního cenného bodu, bohužel byl po jedné z ošemetných situací u poskakujícího kotouče v předbrankovém prostoru nejrychleji zkušený matador Jiří Dopita, jenž si vynutil prodloužení. V tom by si hosté za normálních okolností věřili, vždyť doposud měli v nastaveném čase lepší bilanci, nicméně již zmiňované zranění maskovaného muže dodalo do modro-bílých řad nejistotu.

Milan Hnilička byl ústředním mužem celé série

Té bezezbytku využil Jan Snopek, který zpracoval pěknou přihrávku zpoza klece a prostřelil přízemní střelou strážce liberecké svatyně - 2:3, tak zněl konečný verdikt prvního duelu. Start toho druhého Pardubičtí zvládli, jak nejlépe mohli. Po čtyřech minutách se radoval Bulis, jehož pokus sice nejprve zblokoval Jiruš, další šanci však již produktivní hostující útočník neodmítl a zacílil přesně nad Hniličkovo rameno, touha libereckého brankáře pomoci týmu byla natolik velká, že i přes zmiňovanou bolest na led znovu nastoupil.

Domácí si v podstatě celé utkání udržovali jednogólové vedení, které v závěru potvrdil povedeným průnikem Dopita, bod za výhru tak již podruhé připadl do řad východočeských bojovníků, série však mířila pod Ještěd, konkrétně do vyprodané Svijanské Arény, která pojala neskutečných 5080 diváků. Oba týmy si byly vědomy důležitosti klání, ale psychické rozpoložení nakonec rozhodlo o výhře Tygrů, ti totiž ustáli na jedničku vstupy do všech třetin. Celkové vítězství 4:1 jednoznačně přidalo do žil všech severočeských fanoušků velkou dávku adrenalinu, ta bohužel vydržela pouhý den.

V soubojích byli k vidění některé zajímavé situace

V následujícím duelu totiž nepřipustil Moeller žádné pochyby o tom, kdo se bude vracet do Pardubic s výhodou, zvítězil čtyřbrankovým rozdílem a slovenský gólman Ján Lašák se mohl chlubit vychytanou nulou v semifinálových bojích. Bylo jasné, že páté utkání bude kritické, ze strany kočkovitých šelem půjde o vše.

Opravdové drama se vším všudy, asi tak by se dalo nejlépe popsat poslední střetnutí série. Liberečtí vstoupili do zápasu vlažněji, což snad jen zásluhou Hniličky nebylo potrestáno a diváci si tedy museli počkat na prvního úspěšného střelce až do čtyřiadvacáté minuty, gólový účet střetnutí otevřel Milan Hejduk, který vybruslil zpoza brány a nekompromisní střelou propálil maskovaného muže, jenž byl známý svojí modrou výstrojí a maskou s motivem tygra - 0:1. Vedení navíc po obrovském tlaku navýšil ve 28. minutě Petr Průcha, ten si vyvedeným blafákem u pravé tyče poradil s libereckým brankářem, který byl na jeho přesnou kličku zakončenou do horních pater zařízení krátký - 0:2.

I dvě Vaicovy branky nakonec k vítězství nestačily

Snížení na sebe ale nenechalo příliš dlouho čekat, Dubnovu střelu od modré čáry totiž za záda Lašáka umístil pohlednou tečí Ľubomír Vaic - 1:2. Od slovenského útočníka to však zdaleka nebylo vše, několik okamžiků před závěrečným hvizdem upozorňujícím hráče na odchod do kabin, dorazil za brankovou čáru vyraženou Nováku dělovku, a ze souboje s pardubickým gólmanem tak vyšel již podruhé úspěšně - 2:2.

Poslední perioda přinesla první vedení hostujících bojovníků v duelu, dvojice Václav Novák - Andrej Podkonický trestuhodně ujela obraně a první jmenovaný neměl sebemenší problém dopravit kotouč za bezmocného Lašáka - 3:2. Šest minut před zdánlivým koncem ale přišla nečekaná rána, Jan Bulis po nenápadné akci vyrovnal a o vítězi muselo rozhodnout prodloužení - 3:3.

Nastavený čas však hráčům ke skórování nestačil, rozuzlení přinesly až samostatné nájezdy, které celému utkání dodaly tečku, nikoliv však sladkou, jelikož Pardubičtí byli po strhujících šestnácti pokusech úspěšní, konkrétně Tomáš Blažek který si parádní kličkou položil Hniličku na led a zasunul kotouč do volného prostoru - 3:4.

Liberečtí byli v celé sérii rovnocenným soupeřem a dvakrát muselo rozhodnout až prodloužení. Série však nakonec nebyla diskutovaná ani tak kvůli vypjatosti duelů, ale hlavně kvůli pochybení rozhodčích, kteří v prvním utkání nesprávně uznali Bulisův gól, i přestože se pardubický ostrostřelec nacházel v půlmetrovém ofsajdu, nesprávně překazili radost Tygrům, i poté co Lašákova lapačka byla s kotoučem průkazně za brankovou čárou a v rozhodujícím duelů špatně rozsoudili nájezd Průchy, který by byl býval zřejmě rozhodl již v páté sérii, nicméně s prokazatelnými záběry přišla až druhý den Česká televize, jejíž video neměli sudí v daném momentu k dispozici.

I semifinálová prohra ale Tygrům vynesla jeden z největších dosavadních úspěchů klubu. Třetí místo se podještědskému klubu podařilo vybojovat doposud pouze dvakrát, podruhé v sezóně 2006/2007, kdy Severočechy stejným poměrem na zápasy vyřadil taktéž budoucí mistr pražská Sparta. Na konci příběhu je nutné podotknout, že Moeller nenašel konkurenci a ve finále přehrál jednoznačně Zlín po výsledcích 4:2, 4:1, 2:0 a 3:2 jednoznačně 4:0 na zapásy.

Čtvrtfinálový boj se Slavií
Odkaz na report z pátého utkání: PAR-LIB

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

FOTO: Květnový development program v Home Credit Areně

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení