Akademie Bílí Tygři Liberec

Šťastný David Štich: O mé nominaci jsem se dozvěděl od Vošvece

Date of publication Author Petr Schultz

Obránce David Štich nezažil nejlepší sezónu. Prodělal dvě zranění, které vyřešily dvě operace. S týmem musel spolknout hořkou pilulku, když Liberec nestačil v sedmém zápase na Slávii. Teď má ale úplně jiné myšlenky. Je v kempu na MS a proti Norsku si s největší pravděpodobností připíše i svůj první start za „A“-tým České republiky. „Soustředím se na každý den a na každý trénink,“ hlásí „sběrač“ puků v národním týmu.

Davide, gratuluji k pozvánce do reprezentace. Ty sis prošel sezónou několika zraněními. Doufal jsi, že se nakonec objevíš v reprezentaci?
Děkuji. Vůbec jsem to nečekal a ani jsem v to nedoufal. V základní části jsem stihnul dvanáct zápasů za áčko v extralize a jen čtyři zápasy ze sedmi v play-off.

 
 
David Štich nastupoval v tréninkách se svým spoluhráčem z Liberce Lukášem Dernerem. Natoupí spolu i proti Norsku?
 
 
Jak hodnotíš sezónu, ve které ses ocitl v reprezentaci?
Sezóna se mi nehodnotí moc kladně. Když to vezmu z osobní stránky, tak jsem byl dvakrát zraněný a musel jsem podstoupit dvě operace. To nebylo úplně dobré. Týmově jsme měli dobrý úspěch v základní části, kde jsme skončili na druhém místě. Hlavní část pro nás skončila brzo, když jsme vypadli ve čtvrtfinále. Měli jsme dobrý tým a ambice jít daleko dál. Byla to taková hořká tečka za celou sezónou. Teď se pokouším na to všechno zapomenout v reprezentaci.

Jak vidíš své další šance v reprezentaci? Myslíš, že by sis mohl zahrát na turnaji v Brně nebo popřípadě na MS na Slovensku?
Abych řekl pravdu, tak si ani žádné šance nedávám. Přijedou sem hráči úplně jiných kvalit, než jsem já. Hráči z NHL a jiní mají odehráno na mezinárodní scéně hodně zápasů a já ještě nemám žádný. Já jsem tady rád za každý den, co mohu se spoluhráči strávit na ledě. Teď se koukám na každý den a trénink, co je přede mnou.

Ty jsi reprezentoval Českou republiku i na šampionátu juniorů. Jak vnímáš ten rozdíl mezi áčkem a juniory?
Je to úplně něco jiného, protože tady už jsou vyspělí hokejisté. V juniorkách to bylo tak, že jsme byli ve stejných soutěžích a hráli jsme hodně proti sobě a věk byl taky stejný. Tady je to hodně rozdílné, protože každý hráč hraje jinou soutěž a má jiné zkušenosti.

Jsi tedy jako nováček „sběračem“ puků v nároďáku?
Jsem. (Smích). I v Liberci jsem mladý zobák, takže už mám zkušenosti z domova. Tady jsem svou roli jen oprášil a pokračuji v ní dále.

Pro Tebe to nebyla dlouhá sezóna. Nejsi přesto unavený a najdou se síly na reprezentaci?
Určitě se síly najdou. Půl roku jsem byl zraněný, takže jsem asi tři nebo čtyři týdny odpočíval, protože jsem nemohl nic dělat. Pak jsem nastoupil na poloviční suchou přípravu, takže já unavený nejsem. Připravoval jsem se na play-off, abych po zranění byl zase fit. Řekl bych, že jsem docela natrénoval. Z tohoto pohledu jsem na tom dobře.

Co si od Tebe trenér Hadamczik slibuje v nároďáku?
My jsme spolu ještě na tohle téma nemluvili. Povídali jsme si jen v Kravařích, kde mi říkal, že mi vyšlo play-off a že jsem hrál dobře a zkusí mě v reprezentaci. Uvidíme, co nám řekne před zápasy v Norsku. Jestli bude chtít hrát na čtyři lajny nebo točit tři lajny a čtvrtá se tam podívá jen někdy.

Liší se něčím reprezentační tréninky od extraligových?
Určitě. Měl jsem trochu vykulené oči už v Kravařích. Je to všechno trochu rychlejší a má to úplně jiné tempo. Máme tu delší tréninky.

Koho v reprezentaci kromě spoluhráčů z Liberce znáš?
Pár kluků tu znám. S Kubou Kovářem jsem byl na osmnáctkách, Mertla znám z dvacítek z Ruska. Dnes přijel Kuba Nakládal a Pepu Straku znám zase z Plzně. Nepřišel jsem úplně do neznáma.

 
 
David Štich: "Proti Norsku musíme hrát stejně jako proti Kanadě nebo Americe."
 
 
V tréninkách jsi nastupoval ve dvojici s Lukášem Dernerem. Znamená to, že s ním nastoupíš i do zápasu?
Zatím to tak vypadá. Jsme dva beci z Liberce a v sezóně jsme spolu pár střídání odehráli. Hned od prvního tréninku trénujeme spolu a i dnes jsme tak trénovali.

Co očekáváš od norského výběru, se kterým česká reprezentace na MS v Německu prohrála?
Na mezinárodní scéně už se nemůže říkat, jestli hrajeme s Norskem, Kanadou nebo Amerikou. V téhle době jsou týmy vyrovnaný a proti všem musíte jít na sto procent. Jdu do toho, že to nebude lehký zápas a budeme muset podat výkon, jako kdybychom hráli s Kanadou nebo s Amerikou.

Než jsi dostal pozvánku do reprezentace, měl jsi naplánovanou dovolenou?
Naplánovanou jsem jí neměl, protože bych stejně ani nikam nejel. Seděl jsem s klukama na obědě a přemýšleli jsme, co budeme dělat. Najednou mi Tomáš Vošvrda říká, že jedu na reprezentaci. Já jsem říkal, ať si nedělá srandu. Pak mi to ukázal na internetu a bylo to pro mě překvapení. Nic jsem neplánoval. Spíš odpočinek a vyčištění hlavy.

Play-off je stále v plném proudu. Slavia trápí dalšího favorita. Kdo je podle Tebe žhavým kandidátem na titul?
Já si myslím, že Třinec, který srovnal sérii na 3:3. V sedmém zápase je všechno možné. Třinec je pro mě takovým budoucím mistrem.

Davide, děkuji za rozhovor a hodně štěstí v reprezentačním dresu.

Poznámka redakce: Rozhovor vznikal ve středu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Tygři U14 za sebou mají špičkový turnaj ve Švédsku! V těžké konkurenci byli čtvrtí

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení