Akademie Bílí Tygři Liberec

Je potřeba, aby se kluci neuspokojili a pracovali dál

Date of publication Author Jan Rachota

O uplynulém víkendu dosáhl s 8. třídou jednoho z největších úspěchů libereckého mládežnického hokeje v historii, když v Pardubicích na Mládežnickém mistrovství ČR získali zlaté medaile. Právě o tomto úspěchu jsme si v následujícím rozhovoru povídali s trenérem 8. třídy a vedoucím sportovních tříd Janem Šťastným.

Co si myslíte, že rozhodlo o výborných výsledcích 8. třídy, které vyvrcholily na MMČR v Pardubicích ziskem titulu?

Možná někoho překvapím, ale byla to síla kolektivu. Kluci byli hladoví po úspěchu, chtěli se o něj poprat. Měli jsme signály již v průběhu sezóny, že tento tým, pokud je pohromadě, je silný jak fyzicky, tak i psychicky. Šli jsme zde do rizika, že klíčoví hráči ročníku 1997 nastupovali pravidelně o kategorii výš – někteří až o dvě, a nastupovali tak proti soupeřům o dva roky starším. Zde je větší riziko zranění, protože hokej je tam silovější, ale jestliže tito hráči na to mají hokejově, dokážou si s tím poradit a získat cenné zkušenosti. Ti nejlepší tak naskakovali v B dorostu a v mladším dorostu. Risk se vyplatil, pouze Matouš Bělohorský prožil utrápenou sezónu, dvakrát se zranil a prakticky celý rok promarodil. Zůstal ale s týmem a o tuhle pardubickou jízdu nepřišel.

Pojďme do Pardubic. Bylo samotným úspěchem, že jste se na MMČR nominovali, ale ty výsledky tam doslova předčily očekávání. Soupeře jste porazili rozdílem třídy. Co rozhodlo o tom, že Vaším nejhorším výsledkem byla výhra „pouze“ 5:1?

Asi právě ty zkušenosti a pak také to, že každý tým na turnaji měl jednoho – dva klíčové hráče a náš tým měl lídrů šest. Začněme u brankáře – Aleš Stezka získal cenu pro nejlepšího gólmana, letos chytal pravidelně o kategorii výše a dostal šanci v jednom zápase i v extraligovém mladším dorostu, tedy o dva roky výše. Nejlepším obráncem byl Filip Pyrochta, na tom bylo letos vidět, jak hrozně roste, získal cenu pro nejlepšího beka na MČR krajů a i tady aspiroval na ocenění. A to si troufám říci, že hrál na 70% svých možností. Kvalitu předvedl i Michal Klinger, v útoku poté Dominik Lakatoš a Radek Šír. Samostatnou kapitolou je Pavel Zacha, kterého šéftrenér svazu Lener nazval českým Crosbym.

Pokud se nepletu, tak Pavel dostal cenu pro neužitečnějšího hráče turnaje.

Ano a plně si ji zasloužil. Je to jeden z nejtalentovanějších hráčů v republice, věkově patří do 8. třídy, ale už je lídrem mladšího dorostu a šanci dostal v několika duelech starého dorostu, tzn. proti hráčům o tři roky starším! Navíc je schopný na stejné kvalitě plnit ofenzivní i defenzivní úkoly, ve finále jsem ho využil právě v obraně, kdy hrál na nejlepšího hráče soupeře.

Na dveře „A“ týmu by tak za nějakých pět let mohla klepat slušná skupinka kvalitních hráčů…

Já nechci, aby se mluvilo o této skupince, tenhle úspěch je úspěch týmu. Nicméně je třeba respektovat kvality těchto hráčů, nikdo neříká, že je nepřeskočí nikdo z jejich současných spoluhráčů. Je třeba, aby se kluci neuspokojili mistrovským titulem v 8. třídě, aby měli chuť dále vítězit. Pokud nepřestanou pracovat, může se stát, že si jich všimnou trenéři „A“ týmu nebo Benátek už dříve.

Je tento úspěch náznakem, že by i v budoucnu mohlo být o liberecké mládeži slyšet?

Pevně v to věřím. Je důležité, že je tedy chuť pracovat a věnovat klukům čas. Máme výborné zázemí, můžeme si dovolit speciální tréninky na suchu i na ledě, to vše je základ. Ctíme to, že do 7. třídy zde hrají hráči z Liberce, kteří zde udělali první krůčky na ledě. Ti to tvoří základ týmů, které, pokud se vhodně doplní jako tato 8. třída, mohou patřit k nejlepším v republice. Pokud sem má ale hráč přijít od jinud, musí být o úroveň výše, tak aby spoluhráče v týmu motivoval se mu vyrovnat a zlepšovat se!

Nejmladší oficiální reprezentační výběr je „16“. Do té mají zatím kluci daleko jak herně, tak i věkově, nicméně, kdo by mohl v budoucnu atakovat tuto kategorii.

Já bych neřekl, že do ní mají tak daleko. Pavel Zacha je již nyní ve svých 13 adeptem na to, aby přeskočil jednu kategorii, je nyní ve výběru do neoficiální 15. V budoucnu se do reprezentace může podívat celá ta šestice, kterou jsme jmenovali výše, navíc pak ještě Matouš Bělohorský, ten je ale dokonce ročník 1998. Gólman Stezka patří mezi tři nejlepší brankáře této kategorie v republice, Dominik Lakatoš je typově podobný Zachovi, ale k tomu, aby byl podobně úspěšný, si to musí ještě srovnat v hlavě.

MMČR skončila hokejová klubová sezóna, kam vyrazíte nyní?

Čeká mě práce s ročníkem 1997 na neoficiálním mistrovství světa WORLD SELECTS INVITATIONAL v Praze a na přelomu dubna května s ročníkem 1998 v Rize. A přiznávám, že se na to moc těším, je tam šance porovnat se s nejlepšími hráči z celého světa v těchto kategoriích. Mám radost, že se do výběru pro Prahu dostanou i někteří zmínění "mistři".

Děkuji za rozhovor a ještě jednou gratuluji k tomuto úspěchu.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Staň se Tygrem či Tygřicí! Týden hokeje 28. září znovu v Liberci

Na nováčkovských kempech NHL působí pětice Tygrů!

Deváťákům se v Pardubicích nedařilo

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení