Akademie Bílí Tygři Liberec

Petr Syrovátko: Půjdeme po každém bodu!

Date of publication Author Martin Kadlec

Bílí Tygři předvedli napínavou stíhací jízdu extraligovou tabulkou. Pod vedením nového trenéra Pavla Hynka dokázali vymazat až třináctibodový náskok Karlových Varů a totéž se jim povedlo i v zápasech play-out, kdy se dokonce dokázali dostat o jeden bod před Energii na kýženou 12. příčku. Strhující finiš našeho týmu se nakonec zadrhnul až „v posledních metrech cílové rovinky“ a Tygři tak budou poprvé ve své extraligové historii bojovat v baráži o příslušnost v nejvyšší hokejové soutěži. O nadcházejících důležitých zápasech jsme hovořili s prezidentem klubu Petrem Syrovátkem.

Na Bílé Tygry čeká baráž, a to i přesto, že se tým v poslední části extraligy herně i výsledkově zvednul…
Přesně tímhle bychom teď měli všichni začít. Zlepšenými výkony v poslední čtvrtině základní části, myslím, že to můžeme nazvat „éra od příchodu Pavla Hynka“, od té chvíle je zřetelně vidět vzestup výkonů, sebedůvěry i pozitivní změna obrazu hry. V tuto chvíli je před námi posledních dvanáct zápasů sezony. Samozřejmě vůbec jsme v takovéto fázi nechtěli být, ale na druhu stranu ten „strašák“ baráže už tu nějakou chvíli je, podvědomě jsme se připravovali i na to, že se baráži nemusíme vyhnout a že sezona bude takhle dlouhá.

Pavel Hynek na střídačce Tygrů
Dejme teď na chvíli stranou nepovedený vstup do soutěže a naopak se zaměřme na to, jak se náš tým prezentoval v těch 17 zápasech pod vedením Pavla Hynka?
V každém případě zřetelně vidím vzestup výkonu, vidím schopnost týmu být lepší a odehrát kvalitní utkání. Víme, že během poslední čtvrtiny v základní části jsme v jedenácti zápasech uhráli slušnou porci 19 bodů. Bylo to v té nejtěžší části extraligy, nejen po fyzické, ale i psychické stránce. V play-out přišly další kvalitní zápasy. Do poslední chvíle se bojovalo. Vyhráli jsme 4 zápasy ze 6 zápasů. Prezentovali jsme se dobře odvedenou hrou. Ovšem přišla i zakolísání, která nakonec stála za naší účastí v baráži. Teď se musíme připravit na poslední bitvu. Zřetelně ale vidím, že kvalitu máme, dokázali jsme to v závěru základní části i v play-out.

Bilance Bílých Tygrů pod vedením Pavla Hynka

ZVVpPpPSkóreB
17822554:4830
Jak je tým na baráž připraven?
Je to mobilizace. Mobilizace všech hráčů, realizačního týmu, lidí v klubu i fanoušků. Musíme udělat vše proto, abychom extraligu v Liberci udrželi pro další sezony. Teď už nejde jen o to, abychom odvedli výkon, který stojí za to shlédnout, ale abychom šli účelově zápas po zápase, bod po bodu, až do posledního finiše, který nás čeká.
Samozřejmě bude to i o štěstí, bude to o hlavách a bude to o starších hráčích, kteří budou určovat kvalitu projevu a výkonu. Mladí se k těm zkušeným snáz přidají, pokud v nich budou mít vzor. Takže tímto apeluji na všechny, abychom nehledali a nevrtali se ve věcech, proč a jak jsme se dostali tam, kde jsme, ale abychom se zaměřili na posledních pár kvalitně odehraných utkání. Víme, kde chceme zůstat. Musíme odvést tu nejlepší práci, navázat na prvky, které sem přinesl Pavel Hynek a bude to vidět i na výsledcích.

O baráži se často říká, že je to soutěž nevyzpytatelná a není v ní nouze o překvapivé výsledky…
Oproti minulým rokům je tu rozdíl. Už to není typická baráž o čtyřech, pěti nebo sedmi zápasech. Je to dlouhodobější soutěž, kde každý z týmů odehraje dvanáct utkání. To znamená, že by se tu měla potvrdit jistá systémová a dlouhodobější kvalita týmu. I kdyby v počátečních utkáních nějaký manšaft zakolísal, tak, má-li na to, měl by to v těch dalších utkání potvrdit a napravit. Pro nás bude velmi důležitý právě vstup do této části, pak už jdou utkání rychle za sebou, tak jak jsme zvyklí v celé sezoně. Přáli bychom si vyhnout se nervákům a přemýšlení o tom, jak se povede druhým týmům. Budeme se soustředit jen na sebe, na svůj kvalitní výkon a bodový zisk, abychom se v co nejkratší době dostali z téhle šlamastiky a udrželi v Liberci extraligu do další sezóny.

Je pro Vás složení barážové skupiny překvapením?
Nemyslím si. V první lize se jasně vykrystalizoval jasný favorit, který vloni opustil extraligu, což je Mladá Boleslav. O dalším místě se rozhodovalo mezi Ústeckými Lvy a Olomoucí. Semifinále zvládla lépe Olomouc, je tady a my začínáme právě s nimi. Nesmíme myslet na to, jestli to je Olomouc, Ústí nebo Chomutov, či jiný extraligový manšaft, úkol je jen jediný a věřím tomu, že všichni, kteří nás v posledních těžkých zápasech podporovali, nás budou podporovat nadále.

Prezident klubu Petr Syrovátko
V domácích zápasech play-out hnala náš tým plná Tipsport arena. Bylo by určitě skvělé, kdyby se něco podobného podařilo i v baráži…
Hledáme každé tygří srdce! Musíme se semknout, protože fanouškovský prvek a víra ve vítězství, nám pomáhá jít úspěšně od zápasu k zápasu. Věřím tomu, že nás fanoušci neopustí, i když se nám nedaří. My se budeme snažit vytvořit nějaké další fanouškovské bonusy, aby bylo příjemné přijít se podívat i na tuto záchrannou část. Součinnost a podpora je nezbytná nejen v době, kdy se vyhrává a vše jde jako po másle, ale i v této fázi. Čekají nás jenom bitvy, žádná hokejová krása, a pokud chceme ty bitvy vyhrát, tak musíme být jednolití. Jen jako „jeden tým“ se přeneseme přes tyto obtížné chvíle. Jen ten, kdo za štěstím půjde úporně, koho to bude víc bolet, tak má šanci vyhrát. Přál bych si, abychom do toho šli naplno. To budu vyžadovat od hráčů, celého managementu i realizačního týmu; bylo by skvělé, kdybychom se mohli znovu opřít o naše fanoušky. Přál bych si, abychom i v dobách, které nejsou lehké, byli jednolití a aby všechna Tygří srdce bila naráz. Čeká nás posledních dvanáct zápasů a jdeme do nich s cílem vyhrát, udržet se a na konci se zaradovat a zůstat v extralize.

Děkuji za rozhovor

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení