Akademie Bílí Tygři Liberec

Seriál o historii Bílých Tygrů: Sezóna 2012/13; Základní část

Date of publication Author Jiří Pelc

Ve druhém dílu letního seriálu o bilancování uplynulé sezony připomeneme dvaapadesát kol dlouhodobé části. Ta začala 14. září 2012 a skončila v úterý 26. února 2013. Liberečtí se umístili na předposlední pozici, s náskokem pěti bodů na poslední Chomutov a putovali tak do baráže o extraligovou příslušnost. Nejproduktivnějším hráčem sezóny byl Petr Nedvěd s 53 body.

Ostrá sezona začala venkovním utkáním na Kladně. Severočeši se na výhru 2:1 po samostatných nájezdech celkem nadřeli. První gól sezony vstřelila posila Peter Galamboš a bonusový bod zajistil Tomáš Netík. Hned ve 2. kole hostil Liberec pražskou Spartu a Tipsport aréna viděla první domácí porážku v této sezóně. Po první třetině měli Severočeši těsný náskok, ovšem v dalším průběhu zápasu se již střelecky prosadit nedokázali a z ledu odešli poraženi. Liberec si následně připsal další porážky, nejprve venku v Českých Budějovicích a následně doma proti Chomutovu. V 5. kole modrobílí zabrali v plzeňské ČEZ aréně a vybojovali alespoň bod. Po prvních pěti kolech měli Bílí Tygři na svém kontě tři z patnácti možných bodů. Výsledkové zlepšení nepřineslo ani dalších pět mačů. Liberečtí sice nejprve přehráli Zlín v poměru 7:5, ale pak přišla série porážek od Třince, Slavie, Litvínova a Pardubic.

V 11. kole vyhráli Tygři na ledě Karlových Varů, na což navázali i v dalším kole, když si připsali další výhru tentokrát proti Vítkovicím. Od 14. do 19. kola (od 21. října do 4. listopadu) Tygři však čekali na tříbodovou výhru, která přišla až v devatenáctém kole proti Zlínu. Severočeši využili v zápase tři přesilovky a zdolali tento tým podruhé v sezóně. Ani tato výhra však nepřinesla potřebnou pohodu. V následujících šesti kolech si připsala smečka Bílých Tygrů tři vítězství (Karlovy Vary, Třinec, Vítkovice) a stejný počet porážek (Litvínov, Brno, Kladno).

Z dalších devíti utkání se Tygři ani jednou neradovali za tři body. V prosinci bodovali za dva body pouze proti Zlínu. Za zmínku však stojí zápas 31. kola, kdy liberečtí zamířili na led tehdy vedoucí Plzně. Libereckému celku soupeř brzy odskočil na rozdíl dvou branek, ale Severočeši v koncentraci nepolevili. Na půdě favorizovaného výběru nakonec získali bod, byť kapitán Nedvěd vyrovnal na 5:5 až třináct vteřin před koncem. V nájezdech se už Liberci nedařilo, protivník se z celkového vítězství radoval především díky čtyřem brankám Milana Gulaše. Další zajímavé utkání bylo k vidění v rámci 33. kola, kdy se modrobílí představili na ledě Třince. V tomto utkání zazářil díky čtyřem kanadským bodům Petr Nedvěd, ale nakonec to nestačilo na více než jeden bod, jelikož Severočeši podlehli Třinci po samostatných nájezdech. Vstup do nového kalendářního roku se Bílým Tygrům příliš nevydařil. Zaznamenali porážku proti Pardubicím v poměru 1:4. Na zápas 41. kola nebudou také hráči s tygrem na prsou vzpomínat v dobrém. Podlehli totiž pražské Spartě vysoko 1:8 a byla to největší porážka v této sezóně. Zajímavou podívanou nabídlo však 43. kolo, kdy Bílí Tygři zavítali na led posledního Chomutova. Oba týmy měly před utkáním stejný počet bodů. Jednalo se o přímý souboj o předposlední pozici.

Tu nakonec získali hosté, kteří vstřelili šest branek. Do vedení se dostali už na konci první třetiny, velkou zásluhu měl Tomáš Pospíšil, který vstřelil hattrick. Další zajímavé střetnutí nabídlo 44. kolo, kdy Tygří smečka hostila na svém ledě Plzeň a opět byly k vidění střelecké hody. Po gólové přestřelce zvítězili domácí tříbrankovým rozdílem 6:3. Radek Duda v tomto utkání dosáhl hattricku.

Únor nabídl posledních sedm kol dlouhodobé části, v nichž si Liberec připsal vítězství proti Litvínovu, Pardubicím, Karlovým Varům. Tento měsíc však začali překvapivou porážkou 3:6 ve Zlíně. Překvapivou porážkou proto, jelikož se jednalo o první zápas bez bodu proti tomuto celku. V závěrečných kolech předváděli Bílí Tygři zřejmě nejlepší hokej sezóny, v šesti zápasech v řadě nevyšli bodově naprázdno. Tato šňůra skončila v závěrečném 52. kole, kdy Vítkovice předčili Bílé Tygry, což znamenalo hlavně ztrátu důležitých bodů do play-out. Bilance Bílých Tygrů v dlouhodobé části:

Body: 63 (13. místo) 
Skóre: 137:178 
Bilance: 15 – 15 – 22 
Počet branek v přesilovkách: 47 
Úspěšnost přesilovek: 19,92 % 
Počet inkasovaných branek v oslabení: 52 
Úspěšnost oslabení: 79,37%
						

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Šestá výhra v řadě! Dorostenci doma přehráli Plzeň

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení