Akademie Bílí Tygři Liberec

3x padesátka pro bývalé liberecké kapitány!

Date of publication Author Martin Kadlec

Zasloužili se o znovuoživení hokeje v Liberci. Spojili své kariéry s klubem a tvrdě dřeli, aby nastartovali Liberec k nové cestu vzhůru. Tato cesta skončila až mezi českou elitou v extralize, byť oni už u toho aktivně nebyli. Libor Pěnkava, Tomáš Vozka a Jiří Peřina - to jsou kapitáni Bílých Tygrů, v té době ještě Stadionu Liberec, z devadesátých let, kteří v této sezóně shodně oslavují významné životní jubileum, 50. narozeniny. Před dnešním utkáním s Olomoucí obdrží bývalí liberečtí kapitáni z rukou prezidenta klubu Petra Syrovátka a generálního manažera Ctibora Jecha dresy Bílých Tygrů s kapitánským „C“ na hrudi a symbolickou 50 na zádech.

Prezident klubu Petr Syrovátko:

"Všichni tři kapitáni udělali pro liberecký hokej velký kus práce a nešlo jen o výkony na ledě, ale i mimo něj. Jiří Peřina, Libor Pěnkava i Tomáš Vozka byli důležitými postavami při zlomových momentech v historii klubu. Všem třem chceme za jejich působení a práci pro liberecký hokej poděkovat."


Jiří Peřina
Rodák z Liberce Jiří Peřina se poprvé v hlavním týmu tehdejšího Stadionu představil už v sezóně 1981/82 teprve ve svých 16 letech. Po vojně v Litoměřicích si talentovaného útočníka vyhlédla prvoligová Olomouc a další 3 roky tak šikovný centr nastupoval v 1. národní lize. V té se Olomouci dařilo. V roce 1990 slavil Jiří Peřina s Hanáky postup do nejvyšší, tehdy ještě československé, soutěže. Mezi elitou si v sezóně 1990/1991 připsal 50 startů a zaznamenal 16 kanadských bodů. V roce 1991 využívá Jiří Peřina nových možností a zkouší zahraniční angažmá. V Německu oblékl dres Žraloků ze Schalke. Před sezónou 1992/93 vyslyší už tehdy zkušený hráč výzvu a nabídku nového ředitele libereckého Stadionu Jaroslava Kasíka, který se spolu s Františkem Vozkou a Ctiborem Jechem snaží dostat liberecký hokej z hluboké krize. Ve Stadionu působí Jiří Peřina nepřetržitě až do roku 1999. Od sezóny 1996/97 Jiří Peřina obléká dres s kapitánským „C“. Právě v tomto ročníku je liberecký tým silný a končí jen těsně na 2. příčce tabulky, což bylo vyrovnání historicky vůbec nejlepšího umístění v tehdejší historii klubu. Celkem si Jiří Peřina připsal 380 startů v libereckém dresu. Svou bohatou kariéru zakončil až v roce 2005, kdy nastupoval za TJ Frýdlant. Úspěšný kapitán působí v organizaci Bílých Tygrů dodnes, v pozici asistenta trenéra aktuálně vede tým mladšího dorostu.

Libor Pěnkava
Libor Pěnkava hokejově vyrostl v Hradci Králové. Zde si také v roce 1983 odbyl svůj premiérový start v seniorské soutěži (Hradec Králové tehdy hrál 1. ČNL). V letech 1985-1987 si důrazný hráč odbýval základní vojenskou službu ve VTJ Litoměřice, kde si mimochodem poprvé v jednom týmu zahrál také s Jiřím Peřinou. Po vojně zamířil Libor Pěnkava poprvé do Liberce, ale pouze na jedinou sezónu. V dalších dvou letech Pěnkava střídá angažmá v Přerově a rodném Hradci Králové. V průběhu sezóny 1990/91 se Libor Pěnkava přiženil zpět do Liberce a Stadion tak znovu získává tohoto produktivního útočníka. V libereckém týmu Pěnkava setrvá až do konce své aktivní kariéry v roce 1996. Od roku 1992 je kapitánem Stadionu a svůj největší úspěch zažívá, když v roce 1995 s kapitánským „c“ na dresu dovede Liberec k postupu do 1. DZ ligy. Celkem si Libor Pěnkava za 8 sezón připsal téměř čtyři stovky startů v libereckém dresu.

Tomáš Vozka
Rodák Jablonce nad Nisou Tomáš Vozka je odchovancem libereckého hokeje. Syn dalšího z výrazných hráčů a současného viceprezidenta našeho klubu Františka Vozky oblékal liberecký dres nepřetržitě od roku 1987 až do roku 2000. Svůj debut v hlavním týmu Stadionu si ale připsal v 19 letech už v sezóně 1984/85. Po dvou letech na vojenské základní službě (1985-1987), během kterých nastupoval za Příbram, se vrací zpět do města pod Ještědem. Během 13 sezón odehrál Tomáš Vozka za Stadion Liberec téměř 600 utkání a patří tak k hráčům s historicky nejvyšším počtem startů za klub (rekord drží Ctibor Jech s 650 zápasy). Tomáš Vozka byl také u postupu Liberce do 1. národní ligy a v této soutěži poté vybojoval i druhé místo (1998). Kapitánem Bílých Tygrů byl ve dvou sezónách na přelomu tisíciletí. Svou aktivní kariéru ukončil v roce 2000 a plynule přešel do managementu klubu, kde dodnes působí jako organizační manažer. Od roku 2000 se Tomáš Vozka věnuje také trenérské práci. V aktuální sezóně působí jako asistent trenéra u 3. a 4. třídy Bílých Tygrů.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Zpět na vítěznou vlnu? Junioři doma přetlačili Vítkovice

Šestá výhra v řadě! Dorostenci doma přehráli Plzeň

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení