Akademie Bílí Tygři Liberec

Devítka má za sebou polovinu základní části. Snažíme se, abychom chyby neopakovali, říká Fiala

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Tygří kategorie U15 má výborně našlápnuto, aby si zahrála play-off. Ve své skupině totiž bojuje o první místo tabulky a pouze jednou se zatím stalo, aby v zápase nebodovala. Dosavadní výkonnost a herní projev těší i trenéra Vojtěcha Fialu. "Neříkám, že chyby neděláme, to vůbec ne. Jde ale o to hrát tak, aby jich bylo co nejmíň," hlásí.

Tygři na startu sezóny nejprve propluli nezbytnou kvalifikací, která byla plná vysokých výsledků. Od poloviny října už rozehráli mnohem těžší dlouhodobou část, v níž se už utkávají výhradně s dalšími silnými soupeři.

"Zatím jsme spokojení – a to i s novým formátem soutěže a tím, co hráčům letos přináší. Osmý může klidně porazit prvního, což je super. Do horní skupiny postoupily týmy, které spolu výkonnostně mohou soupeřit. Nemáte v losu hluchá místa, kdy už při cestě na zápas víte, že bude složité udržet stoprocentní výkon po celých šedesát minut," těší Fialu.

Samotný vstup do základní části přitom Liberci nevyšel úplně podle představ. Z úvodního dvojzápasu si odnesl dva body a zejména z domácí prohry s Karlovými Vary, která je zatím jedinou porážkou šelem v řádném hracím čase, si tým vzal spoustu poznatků k ponaučení. "V utkání s Vary jsme nezvládli několik situací. Dalo nám to zrcadlo mnohdy naivní hry v kvalifikačních zápasech, a od té doby to je přesně naopak. Neříkám, že chyby neděláme, to vůbec ne. Jen chceme, aby zodpovědnost za obranu byla cítit ze všech hráčů a aby se nám zásadní chyby neopakovaly dokola," potvrzuje hlavní trenér.

O snaze vyvarovat se chybám svědčí i nízký počet inkasovaných branek. Naši deváťáci v aktuální sezóně udrželi už pětkrát nulu, což je v této věkové kategorii výjimečný počin. Fantastické výkony navíc předvádí brankářská jednička Sebastian Charvát. "Chceme být tým, z kterého je cítit, že góly prostě nechce dostávat. Je to podpořené i skvělými výkony brankáře," potvrzuje Fiala.

"Zaměřujeme se na organizaci hry v obranném pásmu. A na obou stranách hřiště hrát celkově tak, abychom soupeři nabízeli co nejméně šancí a bylo nám těžké vstřelit branku. Chceme vyhrávat třeba i na dva nebo tři vstřelené góly, když to bude potřeba. Kdybych ale měl charakterizovat naši hru, rozhodně to není o slovu obrana. I letos jsme ofenzivně laděný tým, který po ztrátě kotouče nedá soupeři vydechnout. Ale jak jsem říkal – skvělá výkonnost brankáře, osobní odpovědnost a odvaha hráčů v obranném pásmu nám dávají šanci vyhrát každý zápas," doplňuje.

Právě i předváděná hra napomáhá k tomu, že Bílí Tygři mají velice solidní šanci na účast v play-off, které si letos zahraje pouze osm nejlepších celků. Formát soutěže je neúprosný, na druhou stranu ovšem jednoznačně férový. "Máme cíl postoupit do play-off a máme nejvyšší ambice. Je těžké se do vyřazovacích bojů letos probojovat, proto musíme usilovat o vítězství v každém zápase. Šanci vyhrát si zasloužíme jen důslednou týmovou hrou. To je změna oproti formátům ligy v minulých ročnících," ví Fiala.

"Sezóna je ale náročná a hráči si z ní mohou vzít jen to dobré, bez ohledu na to, jak nakonec dopadne. A play-off? Dostanou se tam celky se stálou výkonností a chceme, aby to naši hráči ochutnali, než se dostanou do dorosteneckého věku," dodává trenér.

Liberečtí se kromě pevné defenzivy mohou opřít i o skvělý útok. Za 14 duelů základní části stihli nastřílet už 73 branek! "Máme tři nebezpečné lajny, které jsou schopné dát gól," ví Vojtěch Fiala. "Je vždycky hezké sledovat jednotlivce, jak se mu daří, ale ještě příjemnější je, když šlape celý tým. Věřím, že jsou stejně nastavení i hráči a každý by svůj jeden gól vyměnil za tři góly týmu. I z toho vychází naše přesvědčení."

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

FOTO: Květnový development program v Home Credit Areně

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení