Akademie Bílí Tygři Liberec

Valdemar Jiruš: Sezónu U20 hodnotíme jako povedenou

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Juniorka Bílých Tygrů v letošní sezóně skončila těsně před branami semifinále. Pod vedením hlavního trenéra Valdemara Jiruše ale předváděla kvalitní hokej, mnoho hráčů navíc okusilo dospělé soutěže – nejvyšší Tipsport extraligu i Chance ligu.

Valdemar Jiruš přebíral libereckou dvacítku po sezóně, kdy se nedostala do play-off. Hned od začátku se ale ukázalo, že letošní výsledek by mohl být výrazně lepší.

Bílí Tygři si v novém formátu juniorské extraligy zajistili už na přelomu listopadu a prosince účast ve vyřazovacích bojích. Vydařenou základní část navíc okořenili prvním místem v západní skupině!

"Tým se prezentoval velmi dobrým juniorským hokejem," souhlasí Jiruš, který se svým týmem hodně pracoval i na systémových a taktických aspektech hry. "Hráči na to dobře reagovali a zejména to dokázali přenášet i do utkání. Zápasy jsme najednou zvládali a kluci se mohli opřít o systém, který fungoval a přinášel vítězství i body."

Právě stále se lepšící systémová hra měla společně s velmi dobře chytajícím brankářským duem Schnattinger-Hambálek podíl na tom, že liberečtí junioři inkasovali v základní části nejméně gólů ze všech účastníků soutěže.

V následné nadstavbě už ovšem tým musel s jistotou účasti v play-off znovu čelit novým výzvám. "Měli jsme totiž hodně pozměněný tým," vysvětluje Jiruš. "Některým klukům přišly nabídky z první ligy a my jsme se je rozhodli uvolnit. Hráči, kteří v první části měli menší herní vytížení, dostali více prostoru. Ne všichni to ale uchopili za správný konec," mrzí trenéra.

"S hráči jsme ovšem hodně pracovali. Po rozborech u videa a nastavení tréninků tak, aby se naše hra zlepšovala, jsme se pomalu zvedali. Manko z úvodu nadstavby jsme už bohužel přesto nedohnali a skončili jsme ve spodní části tabulky," vzpomíná Valdemar Jiruš.

V nadstavbové části skončili Severočeši sedmí, navzdory výborné první části sezóny tedy nakonec do play-off vstupovali z poměrně těžké výchozí pozice. V předkole se utkali s Plzní, která překvapivě hrála nižší nadstavbu, v níž se ale hladce umístila mezi nejlepšími čtyřmi týmy, které ještě měly možnost přidat se do bojů o titul.

První zápas pro sebe vzala Škodovka, následně Bílí Tygři třemi výhrami v řadě náročnou sérii otočili. "Důležité bylo, že se k nám někteří hráči připojili zpět, tým se ustálil a znovu získal větší kvalitu," hlásí Jiruš. "Naše hra se zvedla, předváděli jsme dobrý hokej. Přes kvalitního soupeře jsme zaslouženě postoupili do čtvrtfinále."

V tom se Liberečtí utkali s Kometou. Zajímavé bylo, že na sebe už ve čtvrtfinále narazili oba vítězové základních částí – Brno totiž kralovalo na východě. Bílí Tygři měli silného soupeře "na lopatě," za stavu 2:1 na zápasy nicméně smolně neproměnili domácí mečbol a ultimátní bitvu o postup posléze na jihu Moravy zvládl lépe soupeř.

"Velká škoda nevyužitého mečbolu," ví hlavní kouč naší juniorky. "Na rozhodující utkání jsme se vraceli do Brna, kde jsme znovu nebyli horším týmem. Kometa ale ukázala sílu, zatímco my jsme se trošku zalekli toho, že můžeme jít do semifinále. Nevyužili jsme své šance a hlavně přesilové hry, které se v této sérii ukázaly být klíčovými."

O kvalitních výkonech Liberce v sérii vypovídá i fakt, že Brno posléze vyřadilo silnou Spartu a ve finálové sérii aktuálně vede nad Třincem 2:0 na zápasy.

"V celkovém kontextu ovšem tým rozhodně nezklamal. Kádr byl složený z hráčů převážně ročníků 2005 a 2006. Tým ukázal sílu, je tam spousta dobrých hráčů," chválí Jiruš.

"Pozitivem je posun hráčů do našeho A-týmu, posun hráčů přes juniorskou soutěž do Chance ligy, zároveň naši hokejisté v průběhu sezóny dostávali pozvánky do národních týmů. Všem hráčům i realizačnímu týmu bych tímto rád poděkoval. Někteří kluci se rozloučili s juniorským hokejem a přesouvají se do seniorských kategorií. Přejeme jim do jejich sportovního i běžného života jen to nejlepší," uzavírá Valdemar Jiruš.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení