Akademie Bílí Tygři Liberec

Mládežnické soutěže v sezóně 2009/2010

Date of publication Author Jiří Beníšek

Konec sezóny, to je čas na různá hodnocení a bilancování. Již jsme Vám přinesli kompletní hodnocení mládeže, kterého se ujal vedoucí sportovních tříd Jan Šťastný. Na závěr rozhovoru jsme slíbili „pokračování“, které se týká reorganizací soutěží mládeže a tím pádem i změn, jednak celkově v celostátním měřítku, tak i v klubu Bílí Tygři Liberec. O změnách jsme si povídali opět s vedoucím sportovních tříd Janem Šťastným.

Pane trenére, proč dochází k reorganizaci mládežnických soutěží?

Fanoušci a veřejnost již delší dobu sledují, že naše mládežnické týmy nedosahují na mezinárodním poli těch výsledků, na které jsme byli zvyklí. Tento stav znepokojuje i vedení českého svazu ledního hokeje. Proto na svazu vznikla pracovní skupina, která soutěže mládeže v ČR vzala pod drobnohled a podrobila je celkové analýze. Hledaly se příčiny klesající úrovně mládežnických reprezentací a pochopitelně také řešení. Vše vyústilo v reorganizaci mládežnických soutěží v ČR, která vstoupí v platnost již od následující sezóny, tedy od ročníku 2009/2010.

Co si odborníci od reorganizace slibují?

Tak určitě zlepšení a zintenzivnění práce s mládeží. A do budoucna lepší výsledky mládeže na mezinárodní scéně. Jedná se ale o dlouhodobější projekt, výsledky se nedostaví okamžitě. Ale je třeba říct, že poslední medailový výsledek udělala reprezentační „dvacítka“ a to na MS 20 v Grand Forks v USA v roce 2005, kde získala bronz. Od té doby se „osmnáctce“ ani „dvacítce“ nepodařilo získat medaili. Reprezentace do osmnácti let dokonce předloni spadla z elitní skupiny. Takže je vidět, že výsledky v posledních letech volají po nápravě.

Jak to tedy bude v našem klubu a vlastně v celé ČR vypadat od sezóny 2009/2010, která začíná už za pár dní, a to 1.5.2009?

Začněme těmi nejmenšími - 2. třída a mladší děti. To je nová kategorie. Zde půjde hlavně o podporu náborů, kurzů bruslení, o co největší rozšíření počtu dětí. Obecně se tato kategorie nazývá základna. Jejím vedoucím v klubu je Jiří Bermann, pomáhat mu bude celá řada trenérů z organizace Bílých Tygrů. Základna hraje utkání turnajovým systémem, součástí turnajových dní jsou i různé dovednostní soutěže. Výsledky a tabulka u této kategorie není, aby se předešlo tomu, že už od nejútlejšího věku budou hrát trenéři na výsledky.

Další kategorie je jaká?

Následují 3. a 4. třída. Tyto dvě třídy jezdí na utkání společně. 3. třída hraje minihokej v počtu 3 hráči a brankář, 4. třída hraje už klasicky na celé hřiště. Uvádí se jen výsledky, tabulka se nevede. Opět je to proto, aby se nehrálo na výsledky a postavení v tabulce, aby příležitost dostávaly všechny děti. Třetí třídu povede jako hlavní trenér Jiří Bermann, asistentem bude Václav Lacek, čtvrtou třídu povede jako hlavní trenér Václav Lacek a asistentem bude Jiří Bermann.

Následovat by měla pátá a šestá třída, je to tak?

Ano. Tyto třídy již budou hrát klasická soutěžní utkání. Jsou rozděleny do pěti skupin po dvanácti týmech, počítají se výsledky i tabulky. Hlavním trenérem těchto tříd v organizaci Bílých Tygrů bude Jiří Peřina, asistentem Tomáš Vozka. Pátou třídu budou tvořit hráči ročníku narození 1999, hrát může pět starších hráčů 1998 a brankář. Šestou třídu pak bude tvořit ročník 1998, opět může hrát pět starších hráčů 1997 a brankář.

Další žákovskou kategorií je sedmá a osmá třída?

Ano. Tyto třídy mají stejný model jako pátá a šestá třída, tedy pět skupin po dvanácti týmech, soutěžní utkání, tabulky. Hlavním trenérem sedmé třídy bude Milan Plodek, asistentem Jan Šťastný, u osmé třídy obráceně. Sedmičku tvoří hráči ročníku 1997, osmičku pak ročník 1996. V obou týmech může vždy hrát pět starších hráčů a brankář.

Z výčtu žákovských tříd tedy zmizela devátá třída…

Devátá třída byla zrušena, místo ní je nově ustanoven MLADŠÍ DOROST. Ten tvoří hráči dvou ročníků, tedy 1995 a 1994. Po 9. třídě totiž nastával velký úbytek hráčů, kteří se hned nedostali do dorostu. Tato soutěž tak vytvoří rok navíc, než hráči přejdou do staršího dorostu. Nemusí tedy hned končit, pokud se jim nebude úplně dařit. V Liberci budeme mít extraligu mladšího dorostu a B tým bude hrát ligu mladšího dorostu.

Nejprve tedy extraliga MD…

Extraligu mladšího dorostu hraje 30 týmů, rozděleni jsou do tří skupin po deseti. Hraje se závěrečný turnaj o mistra ČR, není tedy play-off. Hracím dnem je sobota, nebo neděle, hraje se 36 utkání. Jsme zařazeni do skupiny Západ, našimi soupeři budou Chomutov, Karlovy Vary, Geus Kladno, Litvínov, Most, Plzeň, PZ Kladno, Sparta a Ústí nad Labem. Hlavním trenérem bude Jan Šťastný, asistentem pak Milan Plodek.

A liga mladšího dorostu?

Vzhledem k tomu, že máme hodně kluků ve zmiňovaných ročnících 1994 a 1995, máme i B tým, který bude v lize dorostu hrát. Kluky budeme mít neustále na očích, nikde není dáno, že kdo se na začátku sezóny dostane do extraligy, tak má místo jisté a obráceně. Hrát bude zřejmě 30 až 34 týmů ve třech skupinách, to jediné ještě není stoprocentně dořešené. Ale včas bude. B tým v lize mladšího dorostu bude trénovat Aleš Vladyka, asistentem bude Václav Lacek.

Další je tedy starší dorost?

Ano, po vzniku mladšího dorostu byl vytvořen starší dorost. Pro následující sezónu jsou to hráči ročníku 1992 a 1993. Tedy ti hráči kteří v právě skončené sezóně tvořili dorost. Hraje 24 týmů, tři skupiny po osmi týmech. Ve skupině čtyřkolově, potom nadstavba. Závěr sezóny – play off šestnácti týmů, po osmifinále a čtvrtfinále zbývající čtyři týmy sehrají závěrečný turnaj o titul Mistra ČR. Liberec je zařazen do skupiny Střed, soupeři budou České Budějovice, Mladá Boleslav, Pardubice, Hradec Králové, Havlíčkův Brod, Jihlava a Třebíč nebo Písek. Hlavním trenérem je Luboš Bouchner, jeho asistentem Jiří Vozák.

V uplynulé sezóně byl v Liberci B dorost. Jak to bude s ním?

Starší dorost nebude mít B tým. Ligu staršího dorostu hraje naše farma v Benátkách nad Jizerou, bude se s největší pravděpodobností hrát v Jablonci nad Nisou. Navíc postoupili Litoměřice, takže není vyloučená spolupráce.

Posledním „mládežnickým“ týmem jsou junioři...

Extraligu juniorů bude v následující sezóně hrát 22 týmů, jsou to hráči ročníku 1990 a 1991, navíc mohou hrát tři hráči ročníku 1989. Týmy jsou rozděleny na dvě skupiny po jedenácti. Po dvou kolech, tedy po 20-ti zápasech dojde k rozdělení na 6 a 5, postupně se vytvoří finálová skupina a skupina o udržení. Ze skupiny o udržení sestupují přímo tři nejhorší týmy, další tři hrají baráž s vítězem kvalifikace z ligy juniorů. Liberec je zařazen do skupiny Západ, soupeři budou Chomutov, České Budějovice, Karlovy Vary, Kladno, Litvínov, Mladá Boleslav, Plzeň, Slavia, Sparta, Ústí nad Labem. Trenéry juniorů budou Petr Haken a Martin Knap.

To byl výčet soutěží vzhledem k libereckému klubu. Dotknou se ty změny Bílých Tygrů nějak dramaticky?

Ne, výrazně ne. My jsme byli připraveni už v předstihu, měli jsme kluky srovnané na ročníky, měli jsme B dorost v lize. Takže díky tomu jsme si mohli vybrat, zdali budeme chtít B dorost mladší, nebo starší. Extraligu mladšího dorostu jsme totiž získali automaticky, protože jsme extraligový klub.

Jaký je výhled do nové sezóny?

Především nás na poli mládeže čeká náročná a svým způsobem úplně jiná sezóna. Vzhledem ke skupinám, změnám a podobně to bude pro všechny nové. Nejtěžší pozici budou mít jednoznačně junioři, protože vlastně šest nejhorších týmů bude v ohrožení sestupem. Tři úplně nejhorší sestoupí přímo a tři další budou hrát baráž. Bude to opravdu těžké. Myslím, že dorostenecká mužstva by neměla mít problémy, i když vyloučit se nedá nic. Je to sport a plánovat se stoprocentní jistotou nelze.

A jak tedy budou vypadat nejbližší dny a týdny?

Sezóna už definitivně skončila pro všechny týmy Bílých Tygrů. A tým zahajuje letní přípravu již 20. dubna, ale A tým, to je jiná kapitola. Mládežnické týmy mají volno, letní přípravu zahájí 4. května. Všichni trenéři už vědí, jaké týmy budou v následující sezóně trénovat, takže si mohou připravit plány letní přípravy. Ta bude končit na konci června. V červenci budou mít kluci volno a podle jednotlivých kategorií pak koncem července, nebo začátkem srpna zahájí přípravu na ledě. Garantem celého procesu výchovy mládeže je Filip Pešán, který je zároveň asistentem trenéra u A týmu. Pod ním jsou další trenéři, kteří jsou zodpovědní za jednotlivé úseky. Jak jsem řekl, čeká nás náročná sezóna, ale myslím, že už teď se na ni všichni těšíme.

Pane trenére, děkuji za rozhovor.

Já také děkuji a přeji všem fanouškům Bílých Tygrů hezké léto.


Více o reorganizaci mládeže si můžete přečíst zde. (ppt).

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Staň se Tygrem či Tygřicí! Týden hokeje 28. září znovu v Liberci

Na nováčkovských kempech NHL působí pětice Tygrů!

Deváťákům se v Pardubicích nedařilo

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení