Akademie Bílí Tygři Liberec

Exkurze do Švédska a nový projekt mládeže. Mladí Tygři se dočkají svačinárny

Date of publication Author Tomáš Dolejš

L i b e r e c - Na sklonku října se tři trenéři mládežnických kategorií zúčastnili stáže ve švédském klubu HV71. Viděli zde jiný systém trénování a hokeje a několik novinek chtějí přenést i do města pod Ještědem. Nový projekt, který by měl být do konce roku, je svačinárna, ve které by se mladíci mohli kvalitně stravovat. Více se dovíte v rozhovoru s trenérem obou dorostů Janem Šťastným.

Pane trenére, koncem října jste byl ve Švédsku. Mohl byste přiblížit, o co se jednalo?
V období od 28. října do 31. října Český svaz ledního hokeje ve spolupráci s českými kluby pořádal stáž ve švédském Jönköpingu v klubu HV71. Všem klubům byla nabídnuta účast na této stáži a tímto způsobem vniknout do hierarchie klubu a seznámit se s prostředím. Také byla možnost vidět tréninky od A-týmu až po ty nejmladší kategorie, prohlédnout si zázemí. K vidění byla i utkání kategorií U16 a U18. Ve spolupráci s generálním manažerem klubu jsme si mohli vyslechnout i jejich filozofii. My jsme se této stáže zúčastnili, dohodli jsme se, že za akademii pojedu já jako trenér staršího a mladšího dorostu, za sportovní třídy jel Jiří Bermann a za nejmenší kategorie jel Jiří Kudrna.

Trenér Jan Šťastný

V čem se tento tým liší například oproti Tygrům?
Klub HV71 je čtyřnásobný mistr švédské Elitserie, je to tým s fantastickým zázemím, stejně jako u nás. Je také nejsilnějším týmem, co se týče ekonomiky. V posledních sedmi letech si drží značku nejlepšího týmu na mládež a to byl důvod, proč jsme se této stáže zúčastnili.

Byli jsme tam, abychom nakoukli do jejich kuchyně. V českých kruzích se poslední dobou mluví o tzv. švédském modelu, takže jsme chtěli vidět, jestli to je pravda.

Aréna týmu HV71

Co vás nejvíce zaujalo ohledně jednotlivých kategorií a tréninků?
Oni mají čtyři ledové plochy, rozcvičovnu, vybavenou posilovnu specializovanou na hokej, která nás hodně zaujala. Co se týče tréninků těch nejmenších, tak jsme byli překvapení způsobem, jakým probíhají. Troufám si tvrdit, že naše tréninky od první do osmé třídy probíhají v daleko větší intenzitě, mají daleko větší kvalitu a jsou vedeny profesionálním trenérem. Kvalita starších kategorií byla srovnatelná s naší, a dá se říct, že čím vyšší kategorie, tím byla kvalita na lepší úrovni.

Rozdíl byl v počtu hokejistů, v každé žákovské kategorii mají padesát až šedesát dětí. Pracují tak s daleko větším rozsahem. Do osmnácti let je vše financováno od rodičů, hráči si tak platí celou výstroj a ostatní náklady. Od dvacítky už to má nádech profesionálního hokeje.

Dále nás zaujala svačinárna, kde mají hráči během tréninku a celého pobytu na zimním stadionu možnost se kvalitně stravovat na sportovní úrovni. Musím říct, že to jim funguje velice dobře.

Exkurze do svačinárny

Je reálné tuto svačinárnu udělat i v Liberci?
Tento návrh nám leží v hlavě už od léta, kdy jsme podobnou viděli v Jihlavě. Jsme na dobré cestě zrealizovat ji v našich prostorách. Tím bychom posunuli kvalitu zázemí. Cestou jsme měli možnost mluvit s funkcionáři jiných českých klubů a spousta týmů už nás, dá se říct, doběhla, možná i předběhla. Všichni se snaží dělat servis pro své hráče. Myslím, že kdyby se nám svačinárna podařila zrealizovat, posunuli bychom se v žebříčku nahoru.

Liberec patří ke špičce, co se týče zázemí, trenérů a reprezentantů. Byla by strašná škoda od toho odstoupit.

Dá se odhadnout přibližný termín, kdy by byla svačinárna k dispozici?
Když všechno dobře dopadne, tak bych si přál, abychom v dalším roce, tedy roce 2014, tuto svačinárnu pro kluky otevřeli.

Mohlo by s financováním pomoci i město?
To si netroufám říct. Od té doby, co jsem v Liberci, to už je sedmý rok, se snažím realizovat nápady. Snažím se shánět sponzory, a kdyby se mělo čekat na pomoc města, tak bychom byli v takové fázi, že by kluci neměli v šatně kde sedět.

Pane trenére, díky za rozhovor.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Staň se Tygrem či Tygřicí! Týden hokeje 28. září znovu v Liberci

Na nováčkovských kempech NHL působí pětice Tygrů!

Deváťákům se v Pardubicích nedařilo

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení