Akademie Bílí Tygři Liberec

Maskovaný muž Kristián Novák: O svou pozici ve strarším dorostu budu tvrdě bojovat

Date of publication Author Jonáš Jech

Liberec - Hbitého gólmana vychoval liberecký hokej. Prošel si všemi kategoriemi a od nové sezóny by měl být oporou staršího dorostu. O místo, které v loňské sezóně hájil Matěj Žajdlík, jenž se přesunul do brankoviště juniorky, se teď porve mladík s velkým potenciálem - Kristián Novák.

Jsi spokojen se svými výkony uplynulé sezóně?
Na 100% určitě spokojen být nemůžu. Odchytal jsem skoro všechny zápasy, za což jsem samozřejmě rád. Nebyl jsem tak jistý a vyrovnaný jako v první sezóně za mladší dorost. Dostával jsem více špatných gólů a přibylo i nepovedených zápasů. Ukázalo se to například v rozhodujícím zápase v prvním kole v play-off, kdy jsme dostali 6 gólů a vypadli jsme. Na druhou stranu jsme to dotáhli dál než předchozí sezóně, kdy jsme neměli daleko od sestupu.

Jak je z pozice brankáře těžké zvládat tíhu play-off?
Je to dost odlišné od duelů v základní části. Každý gól má obrovskou váhu, navíc když se hraje jenom na dva vítězné zápasy. Před utkáním nervozitu nevnímám, ale před play-off jsem byl hodně nervózní. Nevím, jak na tom byli ostatním, ale mě naštěstí přešla už po pár minutách.

Brankář staršího dorostu

Vzal sis z minulého ročníku zkušenost? Myslíš si, že ses zlepšil?
Určitě jsem nasbíral hodně zkušeností jak se vypořádat se špatnými góly. Dost pro mě znamená, že jsem si konečně vyzkoušel play-off. Bohužel trvalo jen velmi krátce, ale i tak si myslím, že mi to do budoucna hodně pomohlo. Hodně mi daly i zápasy s lepšími týmy z ostatních skupin. Například s Plzní nebo s Karlovými Vary, se kterými jsme dříve nehráli. Právě tyto duely a vyřazovací boje mě bavily, na rozdíl od některých zápasů ve skupině o udržení, v níž jsme bojovali o rok dříve.

Na čem je potřeba zapracovat?
Co se týče brankářských dovedností, asi bych se měl zlepšit v trpělivosti. Nevyjíždět moc na každé naznačení. Čím starší hráči, tím chytřejší je jejich zakončení. Snadno si mě položí nebo udělají kličku a zakončují do prázdné brány. Na druhou stranu, vzhledem ke své výšce, si nemůžu dovolit být příliš trpělivý jako ostatní gólmani. Já se musím spoléhat hlavně na předvídavost a nesmím se vzdát, ani když puk míří do sítě. Co se týče psychiky, rozhodně bych měl snížit počet rozmlácených hokejek.

V příští sezóně budeš hájit branku staršího dorostu. Jak velký je to krok?
Určitě je to velký posun. Hráči jsou o dost silnější, rychlejší a mají tvrdší střelu. Na to si však jde časem zvyknout. Jak už jsem zmínil, hráči jsou o dost chytřejší a vyzrálejší než v mladším dorostu. Pro mě bude tedy bude velice důležité se na tuto úroveň co nejrychleji adaptovat, abych mohl podávat své nejlepší výkony.

Kristián Novák předvádí parádní zákrok

Liší se nějak letní příprava klasického hráče a brankáře?
Liší se celkem výrazně. Brankáři se pohybují na ledě dost odlišně a potřebují jiné dovednosti. Od toho se odvíjí taky tréninky na suchu. Zatímco ostatní chodí pořád do posilovny, pro nás není tak výhodná. Nepotřebujeme prioritně k chytání posilovat ruce. Když už posilujeme, tak trup a nohy. Na našich trénincích se tedy zaměřujeme na agility, výbušnost, zpevňujeme trup a oblíbená prupovídka hráčů v poli je naše házení si s tenisáky, při kterém si zlepšujeme postřeh a koordinaci.

Jak probíhá letošní příprava?
Letos to probíhá jinak, než jak jsme byli zvyklí z dřívějška. Ubyla vytrvalost. Hlavně jsme rádi za absenci běhání v lesích pod Ještědem. Tréninky se zkrátily. My brankáři máme každé úterý a čtvrtek speciální přípravu pro gólmany.

Máš před zápasem nějaké rituály nebo talismany?
Já jsem velice pověrčivý člověk. Moje pověrčivost spočívá ve správném dodržování pořadí činností v den zápasu i tréninku. Když dám jeden příklad tak si vždy navlékám výstroj vždy přesném pořadí.

Co je pro brankáře nejdůležitější vlastnost?
To záleží na typu brankáře. Někteří větší gólmani potřebují spíše trpělivost a dobrý poziční postoj. Ti menší, jako třeba já, by se měli zaměřovat na bojovnost, rychlost a měli by velmi dobře předvídat. Samozřejmě pro oba tyto typy je stěžejní psychická odolnost. Nemůžete se z vás stát dobrý brankář, když se nedokážete vypořádat s inkasovanou brankou nebo vlastní chybou.

Jak se vypořádáš se stresem ty?
V tomhle jsem velmi odlišný od ostatních, kteří zůstávají v klidu po nějaké chybě. Já se zdravě naštvu a v dalších situacích jsem pak agresivnější. Někdy možná až moc. Když znova inkasuji, už se snažím uklidnit. Paradoxně sám sobě nadávám, nebo praštím hokejkou o tyč. Pak ta agresivita ze mě spadne a jsem hned klidnější.

Říká se, že brankáři jsou možná nejdůležitější součást týmu, ale bývají trochu mimo kolektiv. Je to pravda?
Samozřejmě existují tací, kteří dvě hodiny před zápasem s nikým nepromluví a zalezou si někam do kouta. Z toho co já vím, tak většina brankářů v Liberci, včetně mě, jsou po celou rozcvičku s týmem. Normálně se s ostatními baví a hrají fotbal. I když bych mohl klidně vynechat rozcvičku s ostatními a připravovat se sám, vždy jsem na ledě s nimi.

Jaké si dáváš před následujícím ročníkem osobní cíle?
Můj hlavní cíl je vybojovat a udržet si pozici jedničky ve starším dorostu. Bude to těžké, ale já se těším. Také sním o tom, že obléknu národní dres. Vzhledem k nominacím na poslední reprezentační kempy to však nevidím moc reálně. Ale nevzdávám se a pokud budu předvádět v nové sezóně výborné výkony, může se mi sen splnit. Tečovaný puk proletěl jen kousek od branky, kterou hájí Kristián Novák

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

FOTO: Květnový development program v Home Credit Areně

Fiala o titulu U15: Není to tolik o samotných medailích, jako o tom, s kým je vyhrajete

Představujeme realizační týmy mládeže pro sezónu 2024/25

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení