Akademie Bílí Tygři Liberec

Přijede-li Wayne Gretzky, splní se mi sen

Date of publication Author Redakce

S prezidentem hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petrem Syrovátkem o jeho velkém hokejovém snu.

Kdybyste měl neomezené množství peněz, za které byste mohl do areny pozvat jakéhokoli umělce, sportovce, světovou celebritu. Kdo by to byl?

Jsem hokejista. Mým snem je setkat se v liberecké Tipsport areně s hokejovou legendou Waynem Gretzkym a k tomu ani nepotřebuji neomezené množství peněz. Tuším, že se mi ten sen splní i bez nich. Liberec totiž díky svým kvalitám a díky areně získal spolu s Pardubicemi pořadatelství mistrovství světa juniorů 2007-08. Tedy světový šampionát hokejistů do 20 let. Na toto MS jezdí skauti z celého světa, protože šampionát dvacítek je třeba v zámoří daleko populárnější a vyhledávači talentů navštěvovanější než MS seniorů. Z tohoto důvodu se mohu domnívat, že se v liberecké Tipsport areně objeví i Wayne Gretzky.

Vy v sobě bývalého hokejistu opravdu nezapřete... Nicméně jste spolumajitelem firmy Syner, která Tipsport arenu postavila a spolupracovala s vedením města, konkrétně primátorem Jiřím Kittnerem, na systému financování celého projektu. Zároveň jste jednatelem firmy, která multifunkční komplex pro vlastníka – město - provozuje a k tomu všemu jste i prezidentem sportovního klubu, který arenu využívá nejvíce. Kruh se uzavírá ve chvíli, když člověk zjistí, že firma Syner patří k dominantním sponzorům hokejového klubu, tedy toho klubu, který arenu nejvíce využívá… Pardon, ale není toho Syrovátka kolem Tipsport areny příliš?

Na začátku byla malá stavební firma, jejíž spolumajitel byl a stále je blázen do hokeje a tak když si to mohl dovolit, začal sponzorovat liberecký zkomírající hokej. Na konci je prosperující stavební firma se zásahem po celé ČR i po zahraničí, její spolumajitel, tentýž blázen do hokeje, tým lidí, kteří tu firmu činí prosperující a tudíž schopnou dát na sponzorství pár miliónů a extraligový hokej v Liberci... Mezitím uběhlo nějakých patnáct let.

Nejvyšší hokejovou soutěž, do níž jsme díky dobré práci realizačního týmu postoupili, nešlo hrát v hale z padesátého šestého roku. A tak jsme šli příležitosti naproti. Rozhlédli jsme se s libereckým primátorem a dalšími zastupiteli po světě, zjistili, jak to chodí tam. S financováním podobných staveb, s jejich provozem. A pak jsme zkušenost aplikovali na naše prostředí. To šlo samozřejmě především díky tomu, že jsme v Liberci našli osvícené vedení radnice a mezi zastupiteli velkou míru pochopení pro realizaci takového projektu. Primátor Jiří Kittner a jeho kolegové z politického vedení města se nelekli nových postupů a šli do toho. Výsledkem jejich osobní statečnosti je tato multifunkční hala a celý sportovní komplex.

Promiňte, ale nehraje v tom hlavní roli skutečnost, že primátor Kittner byl v Syneru ekonomickým ředitelem a měli jste k sobě tudíž dosti blízko?

Pan Kittner je především výborný ekonom a mě mrzelo, že naši firmu opouští. Rozhodl se ale pro dráhu komunálního politika a my to museli respektovat. Zůstali jsme přátelé. Mimochodem, vy máte přátele, kterým můžete diktovat co mají dělat? Já tedy ne. Každého mohu pouze přesvědčit silou argumentů. Jiří Kittner a tým zastupitelů naštěstí pochopili, že multifunkční komplex je šance pro Liberec, pro jeho rozvoj, pro jeho zviditelnění. To lze pochopit i bez předchozího angažmá v Syneru.

Tipsport arena je od 19. září Stavbou roku 2006, kdokoli do ní vstoupí – a nejsou to jen celebrity – hledá slova chvály. Z toho lze usoudit, že je multifunkční komplex kladně přijímán nejen odbornou stavařskou veřejností, ale i nejširším spektrem veřejnosti. Jak si vysvětlujete, s ohledem na tyto prokazatelné skutečnosti, že v Liberci stále existuje nevím kolik militantních odpůrců areny, kteří se hodně snaží komplex pomlouvat a očerňovat?

Jako stavaře mě samozřejmě těší, že jsme pro arenu získali Stavbu roku. To je soutěž, v níž mají hlavní slovo kapacity z našeho oboru. Jako provozovateli areny mi je příjemné poslouchat slova chvály, která pronášejí návštěvníci. Slyšeli jsme je od prezidenta republiky, umělců, kteří zde vystupovali, od sportovců i mimo hokej, kteří sem zavítali. Usuzuji, že jsou spokojeni i návštěvníci koncertů a sportovních utkání. Když šest tisíc lidí tleská ve stoje a dělá mexické vlny – to je pro nás ta nejlepší pochvala.

Najdou se samozřejmě i ti, kterým arena leží v žaludku. Odlišný názor ale nelze nikomu upírat. Já si přesto myslím, že i ti, jak říkáte militantní odpůrci, jsou ve skrytu duše na arenu pyšní, jsou hrdí, že žijí ve městě, kde se takový projekt podařilo zrealizovat. Nemohou si to ale připustit, protože závist a zloba jsou silnější. Úspěch se neodpouští a my jsme věc dotáhli úspěšně do konce. Tu část veřejnosti, která má tendenci podléhat systematickému očerňování areny, můžeme přesvědčovat jen tím, že sem budeme vozit umělce a sportovce, kteří by jinak v Liberci nikdy nevystoupili. Ovšem, je-li pro někoho náplní života spřádat u piva cílené negativní kampaně, ten je nepřesvědčitelný. A upřímně řečeno – ten mě ani nezajímá.

Oni se ale ohrazují především vůči tomu, že se arena postavila za veřejné peníze, což město zadlužilo na mnoho let dopředu. Že se nepoužily jiné, například privátní zdroje...

Pokud mají na mysli zdroje naší firmy, pak to svědčí o jejich totální neznalosti byznysu. Já jsem spolumajitelem stavební firmy, ne spolumajitelem tiskárny na peníze či prádelny na peníze…

V devadesáti procentech na světě stojících podobných, ale i větších aren a fotbalových stadionů, nějakou formou figuruje komunální či regionální sféra, chcete-li veřejné peníze. Je to tak ve Vancouveru, který jsme s libereckým primátorem navštívili a setkali se zde s jeho kanadským protějškem. Je to tak v Norimberku, kde jsme se inspirovali modelem financování a teď to je i v Liberci. Na nás je, abychom kvalitním provozem dokázali komplex uživit a vytvářeli podmínky k jeho fungování. Arena a ostatní sportoviště tu jsou pro lidi a musí jim dobře a dlouho sloužit.

Připomenu, že úplně stejně jako k Tipsport areně se město chová i k fotbalovému stadionu Slovanu. Současní zastupitelé odsouhlasili jeho odkoupení od Preciosy a následnou přestavbu na moderní stánek evropského formátu. Tato politická reprezentace schválila i model financování modernizace fotbalového stadionu, který je velice podobný tomu „arenovému“.

Ale, a teď to přijde: Fotbalový stadion nestavěla naše firma, nýbrž Stavby silnic a železnic – SSŽ. Já tuto společnost naprosto respektuji. Rozdíl je ovšem v tom, že pro hloupé a zakomplexované lidi je snazší trefovat se do konkrétních libereckých podnikatelů, kteří zde žijí a žít budou, než do francouzského akcionáře SSŽ. Toho nikdy neviděli a neuvidí. Nemají se tudíž vůči komu vymezovat.

Nedávno v jednom po mém soudu seriózním deníku napsali, že si provozovatel komplexu – Stadion s.r.o. – mastí na provozování areny kapsu. Jak se dá mastit kapsa, když hospodaření této společnosti skončilo třímiliónovou ztrátou?

To jsem si také přečetl a udivilo mě, že s tím vyjely zrovna Hospodářské noviny – do té doby pro mě seriózní deník. Považuji to ale jen za součást předvolební rétoriky, populismu a cílené desinformační kampaně, k níž byly HN použity...

Hospodaření Stadionu s.r.o. opravdu skončilo třímiliónovou ztrátou, což bylo z naší strany důsledně publikováno. Stejně jako fakt, že ztrátu uhradíme z privátních zdrojů. Kdo někdy něco postavil ví, že se všechny vícenáklady nedají předem předvídat. Vy si také postavíte dům a pak do něj dokupujete například vidličky, držáky na mýdlo či žaluzie. Doma počítáte v tisícikorunách, na areně v milionech. Já považuji za úspěch, že jsme se do červených čísel dostali jen tak nepatrně a tým ze společnosti Stadion za to byl oceněn.

V Tipsport areně se v prvním roce její existence, tedy do letošního září, uskutečnilo přes osm desítek akcí. Která vám osobně udělala největší radost a která naopak byla největším zklamáním?

Pro mě je radost každá akce, na kterou přijdou lidi, baví se a jsou rádi, že se něco takového v Liberci vůbec koná. Samozřejmě bych mohl jmenovat legendu Deep Purple, která splnila rockové sny několika generací. Stejně tak bych mohl vyzdvihnout další kapely, umělce a sportovní akce. Bez areny by v Liberci nikdy nebyl Davis Cup, Fed Cup s vynikající Nicol Vaidišovou, dvě série Euro Hockey Tour… Bez našeho podnětu a finanční pomoci by v Liberci nebyl ani prvoligový basketbal.

S každou novou akcí si ale uvědomuji především to, že je arena dobře postavená, není předimenzovaná, je nadčasová. Hovory s lidmi, kteří nejsou z Liberce, pak dokazují, že nám řada lidí arenu v tom dobrém slova smyslu závidí. Že se projekt na její realizaci i následný provoz stal "mustrem" pro ostatní česká města, například pro Kladno, Karlovy Vary a nejnověji pak pro Olomouc. A to je pro všechny, kteří se na realizaci Tipsport areny podíleli, asi ta největší poklona.

A to zklamání...

Konkrétní akci jmenovat nechci, protože se učíme za pochodu a poučením se z vlastních chyb se tady žádný propadák do budoucna konat nebude. Ale abych odpověděl: Zklamáním je pro mě zjištění, že zatímco Liberci tleská velká část republiky, najde se právě v něm skupina lidí, která si na úspěchu Tipsport areny bůhví proč léčí svoje mindráky.


Prezident hokejového klubu Petr Syrovátko s Tomášem Baťou v Torontu

Prezident hokejového klubu Petr Syrovátko s GM Ctiborem Jechem v torontské hokejové Síni slávy s prestižním Stanley Cupem

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Devítka si z Říčan přivezla vysoké vítězství, sedmkrát bodoval Železný

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení