Akademie Bílí Tygři Liberec

Pérez nejproduktivnějším juniorem extraligy! V TOP 6 trojice Tygrů

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - V letošní základní části Tipsport extraligy se znovu ukázalo, že junioři mají do dospělého hokeje v Liberci dveře otevřené. Mezi šesti nejproduktivnějšími hráči U20 v elitní soutěži je hned trojice Tygrů, pořadí opanoval Jaromír Pérez.

Útočník se španělskými kořeny na sebe v pozitivním světle upozornil už v přípravě, v níž dostal první příležitosti v A-týmu. Nebylo tedy překvapením, že mu trenérský tým Filipa Pešána projevil důvěru i do soutěžních zápasů. Pérez ji začal splácet velmi rychle, na první extraligový gól totiž čekal jen do čtvrtého kola, kdy se trefil v Litvínově.

Pérez, který krátce před startem sezóny oslavil osmnácté narozeniny, v průběhu základní části nastoupil také ke dvaceti duelům za tygří juniorku, v nichž si připsal průměr rovného bodu na zápas (11+9). V áčku se jeho bodová bilance v základní části zastavila na hodnotě 3+5, což jej vyšvihlo na pozici nejproduktivnějšího juniora Tipsport extraligy.

Prozatím vůbec nejpovedenější moment si Jaromír Pérez připsal v utkání 27. kola, když se v derby s Mladou Boleslaví prezentoval fantastickou individuální akci, která mu vynesla prvenství v prosincové anketě ČT sport Zlatá helma.


Pérez ovšem nebyl zdaleka jediným juniorem, který v letošní sezóně zanechal v libereckém A-týmu výraznou stopu. Druhé místo v bodování hráčů U20 obsadil hráč ročníku 2006 – obránce Tomáš Galvas, který pod Ještěd přestoupil z Olomouce, si v TELH připsal bilanci 2+5. Šestá příčka patří dalšímu bekovi Jakubu Dvořákovi, ten před odchodem do Kanady stihl dva góly a jednu asistenci.

Bodová produkce libereckých juniorů zapadá i do statistik času stráveného na ledě. Pérez odehrál v nejvyšší soutěži během základní části bezmála 400 minut, Galvas 350. Větší ice time už z hráčů juniorského věku měl pouze mladoboleslavský obránce Aleš Čech.

Obdivuhodný je také vliv, jaký naši mladí hráči mají na celý tým. V bilanci plus/mínus si Pérez připsal tři kladné body, Galvas dokonce osm! Jakub Dvořák odešel do zámoří s bilancí +5. Je tedy jasně vidět, že tým nasazováním mladých hráčů rozhodně neztrácí na kvalitě.

Z hráčů juniorského věku se v dresu tygřího áčka letos objevili ještě Adam Král, Daniel Pekař, Lukáš Plos a Petr Gajda. V pozici náhradních gólmanů rovněž Michael Schnattinger a Vojtěch Hambálek.

O dlouhodobě kvalitní práci s mladými hokejisty vypovídá i pohled do statistik další sledované věkové kategorie – U24. Situace tam je v rámci bodování velmi podobná jako v U20, i zde totiž Bílí Tygři mají tři zástupce mezi nejproduktivnější šesticí.

Bodově nejlepším hráčem do 24 let byl zároveň vůbec nejlepší střelec základní části Jakub Rychlovský (26+20), třetí místo patří Adamu Najmanovi (12+33). Mezi libereckou dvojici se vklínil pouze královéhradecký Oliver Okuliar. Po Najmanovi následují kladenský Jiří Ticháček a litvínovský Liam Kirk, načež už přichází řada na Martina Faška-Rudáše (13+10).

Rychlovský s Najmanem si v mládeži rovněž prošli tygří akademií, stejně jako brankář Daniel Král! Ten byl s náskokem nejvyužívanějším gólmanem kategorie U24, když odchytal 34 utkání, z nichž v rovné polovině dovedl tým k vítězství s úspěšností zásahů 91,29 %. Velmi podobnou úspěšností se prezentoval i Lukáš Pařík, který základní část dokončoval na hostování v Hradci Králové.

Liberecké mladíky teď čeká velká a těžká prověrka v podobě blížícího se play-off.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Týden hokeje přilákal do Liberce 50 dětí

Nejnovější články

Vzácná návštěva! Do Liberce zavítal Kevin McLaughlin z vedení USA Hockey

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Reprezentační srazy byly plné mladých Tygrů!

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení