Akademie Bílí Tygři Liberec

TYGŘÍ HOKEJOVÁ ŠKOLA MILANA HNILIČKY

Date of publication Author Milan Hnilička, rozhovor Jan Rachota

V létě budeš pořádat v Liberci hokejovou školu. Kde se vzal tento nápad? "Bylo mi vzorem několik hokejistů, kteří podobné hokejové školy pro mladé kluky po republice dělají. V regionu jsem žádnou takovou hokejovou školu neobjevil a tak jsem na toto téma promluvil s Petrem Syrovátkem, prezidentem libereckého klubu, který zde dělá pro hokej absolutní maximum. Přišlo nám to oběma jako dobrý nápad a já se rozhodl v tom více angažovat."

Jak jste s organizací daleko?

Připravujeme školu trošku netradičním způsobem, chceme totiž zapojit nejen malé hokejisty, ale i hokejistky. V Liberci vznikl během sezóny pod patronací hokejového klubu oddíl Bílých Tygřic a i tímto bychom ho chtěli v začátcích podpořit. Myslím si, že tento sport má v ženském pojetí budoucnost, protože se v současnosti dynamicky rozvíjí.

Co škola účastníkům nabídne?

Chceme v kempu účastníkům ukázat jak se připravují vrcholoví sportovci na zápas. Bude to mix teorie a konkrétních ukázek. Bude to trošičku jinak pojmutý tréninkový tábor.

Co si od toho osobně slibuješ?

Uvidíme, je to první ročník a u toho člověk nikdy neví. Mohu ale slíbit, že uděláme maximum pro to, aby se dětem u nás líbilo a byly spokojené. Doufám, že účast bude veliká, a že všichni prožijeme příjemný týden. Dny budou hodně akční, máme připraven pestrý program. Děti budou asi dost unavené, ale zároveň věřím, že se do další kariéry odnesou spoustu prospěšných věcí. V kempu budou zapojeni trenéři z organizace Bílých Tygrů a já věřím, že třeba i tento kemp pomůže k objevení nějakého talentu. Doufám, že dětem ukážeme trošku jinou cestu, něž znají z tréninku během sezóny. Zaměříme se nejenom na trénink, ale i teorii a psychickou stránku přípravy do zápasu.

Ty celou školu svým jménem zaštiťuješ, ale spoluorganizátorem je Tvůj přítel Martin Bakula. Můžeš ho také veřejnosti představit?

Martin je můj dlouholetý kamarád, který za svou hráčskou a trenérskou kariéru nasbíral spoustu zkušeností. Hrál extraligu, ale i farmu v NHL, poté trénoval na univerzitě na Aljašce. Má zároveň již zkušenosti s pořádáním hokejových škol, což se při pořádání více než hodí. V současné době je Martin skaut klubu NHL Nashville Predators, což bude pro účastníky kempu také jistě zajímavé. Ne, že by přímo v kempu skautoval, ale spousta mladých hráčů se zde bude moci předvést. Takže nejen já, ale i Martin můžeme účastníkům školy, doufejme, předat cenné zkušenosti, které se jim budou v budoucnu hodit.

V Americe mají hokejové školy větší tradici něž u nás, čerpal jsi při rozhodování o programu atd. ze svých zámořských zkušeností?

Určitě ano. V Americe probíhá spousta hokejových škol, angažuje se v nich spousta aktivních hokejistů. Je to rozhodně správná cesta a pro ty co zúčastní, je to obrovská devíza do budoucna. Když jsem začínal já, tak nic podobného nebylo, což v uvozovkám dnešním klukům tak trochu závidím. Jsem rád, že tyto školy v Americe fungují, a že je mezi nimi i konkurence, takže si mladí hokejisté mohou třeba vybrat podle toho, kterému hráči fandí, a který je jejich oblíbencem. To platí i pro rodiče, protože i ti si mohou vybrat dle důvěry v jednotlivé hráče. Pro Liberec snad bude taková škola přínosem a doufám, že se zní stane určitá tradice. Mohlo by to být symbolické uzavření toho okruhu, který ve zdejší organizaci funguje. V Liberci je hráčům poskytován maximální servis, organizace jde tady rok od roku nahoru. Hokejová škola by mohla být takovým příjemným doplňkem.

Můžeme za tímto krokem třeba najít směr vývoje kariéry Milana Hniličky jako hokejového trenéra?

Doufám, že je to daleká budoucnost, rád bych se ještě nějakou dobu věnoval hráčské kariéře. Člověk neví, obzvláště v hokejové branži, co bude za rok za dva. Spíše je to vyjádření určitého vztahu k Liberci. Nikdy jsem se netajil tím, že mi liberecká organizace přirostla k srdci. Tímto krokem bych chtěl do ní přinést něco svého a chci jí pomoc i mimo aktivní hokejovou kariéru. Rád bych doplnil zdejší fungující mozaiku o další bonusový prvek.

Na co třeba mohou děti těšit?

Určitě na kvalitní trénink a slušné porce tréninkových dávek, které jim pomohou do sezóny. Ale kromě toho jim chceme nabídnout např. autogramiádu hokejistů z NHL, během celého kempu budeme sledovat jak se komu daří a nejlepším jedincům dáme určité ceny v podobě Stiga hokeje a dalších cen.

Na závěrečný večer kempu máme připraveno grilování, u kterého počítáme i s účastí rodičů. Pravděpodobně to bude na zámku Sychrov, takže bychom to spojili i s nějakou večerní prohlídkou. Určitě čeká děti i příjemný mimohokejový program.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení