Akademie Bílí Tygři Liberec

Na prahu extraligové sezóny s prezidentem klubu Petrem Syrovátkem

Date of publication Author Eva Lenertová, Jan Rachota

Bílí Tygři stojí na startu šesté extraligové sezóny. Ve čtvrtek 13. září se na domácím ledě liberecké Tipsport areny utkají s nováčkem soutěže z Ústí nad Labem. Před tímto prvním soubojem o extraligové body jsme připravili rozhovor s člověkem nejzasvěcenějším v libereckém klubu – jeho prezidentem Petrem Syrovátkem.

Jak vzpomínáte na uplynulé sezóny, které Tygři odehráli v nejvyšší hokejové soutěži?

„Možná, že si už mnozí ani nevzpomenou, že když jsme vstupovali do té první, bylo mým přáním, abychom hráli v extralize důstojnou roli. S odstupem času si myslím, že konečné jedenácté místo moje přání splnilo. Odehráli jsme několik krásných utkání a všeobecně řečeno pro nás byla první sezóna obrovskou školou.

Pro tu druhou jsme se již připravovali s určitými ambicemi a s posíleným týmem. Zastávali jsme názor, prokousat se do play-off. Spousta kritiků se tenkrát ozvala, že jsme blázni a cože si to myslíme. Ale když něco chceme v Liberci dělat, děláme to s maximálním nasazením a s maximálními ambicemi. Tato sezóna však nebyla úplně úspěšná. O to více se potvrdilo, že druhá sezóna bývá velmi náročná. Pro mnohé znamenala uspokojení, což se ukázalo jako špatné. Pro naši další práci to však bylo poučné.

Další tři sezóny probíhaly v báječné atmosféře, kdy náš tým trénoval Josef Paleček. Dvakrát jsme pod ním vyhráli základní část, dvakrát si sáhli na úspěch v podobě třetího místa. Třetí extraligová sezóna byla specifická, když jsme mohli na našich kluzištích pozorovat hráče z NHL. Liga měla výbornou úroveň a o to víc má náš úspěch v ní vypovídající hodnotu.

Před čtvrtou sezónou jsme nastoupili do naší krásné Tipsport areny, která byla dalším krokem ke zdolání nejvyšších cílů. Z liberecké arény jsme stihli udělat nedobytnou tvrz, která v posledních dvou sezónách padla v základní části pouze dvakrát. I díky této šňůře dosáhli Bílí Tygři na již zmiňované dvojnásobné vítězství v základní části, což je ve světě všeobecně uznávaná a respektovaná sportovní část sezóny. První rok z prvního místa skončil v play-off velkým zklamáním, loňské velmi těžké čtvrtfinálové duely s Třincem pak ještě určitě máme v paměti. Semifinále jsme loni prohráli stejně jako před dvěma roky 1:4. Pokaždé jsme ale z play-off vypadli s budoucím mistrem, což je ale jen malou náplastí. Za to si však nic nevezmeme a musíme jít dál.

Během pěti let se také změnil přístup a práce našeho marketingu v komunikaci s veřejností. To, co se však nejvíce změnilo, je zázemí a kvalita, které liberecký klub i fanoušek mají. Je to největší pokrok a za to patří největší dík nejen Městu, ale také fanouškům, kteří nás pět sezón pilně podporovali a přinášeli do Svijanské a následně pak do Tipsport areny vynikající atmosféru. Právě tu nám mnozí na jiných stadionech jen závidí. Podle mého názoru jsme v tomto směru ostatním vzorem již proto, že to byl právě náš fanklub, který rozpoutal pozdravení kotle hostů. Rychle si na tuto novinku zvykly i jiné fankluby, takže ten liberecký v podstatě přispěl k velké kultivovanosti prostředí. Domnívám se, že je to jedna z těch nejlepších vizitek klubu. Pro fanoušky jsou organizovány také zájezdy na hřiště soupeřů s výraznými výhodami pro ně. Hodláme v tomto zavedeném trendu pokračovat a jsme ochotni a otevřeni také naslouchat. Našim cílem je mít plnou arénu a když to jde, je všem krásně. Chceme samozřejmě mít plno i když se momentálně nedaří a v tu chvíli je našim společným přáním, aby fanoušci byli sedmým hráčem a první, kteří zavelí do útoku.“

Co očekáváte v sezóně, která je před námi?

„Je plná očekávání, chtěl bych se s vámi všemi radovat z úspěchu. Chceme hrát co to půjde a vyhrát poslední zápas sezóny. Vím, že ve sportu rozhoduje momentální výkonnostní forma, štěstí a zdraví. Věřím, že nás to bude provázet. Nemyslím si, že odchody hráčů, které nás postihly, povedou k oslabení kádru. Tým jsme vhodně doplnili a ještě na tom budeme do posledního dne přestupního termínu pracovat. Za klub mohu slíbit, že naše úsilí bude maximální a že se chceme porvat o ten nejvyšší cíl. Spolu s našimi příznivci. Podle hesla Srdce Tygra bije s Tebou, které jsme zvolili mottem této sezóny. Doufám, že se budeme v Tipsport areně všichni potkávat na báječných zápasech s báječnými výsledky.“

Do boje o nejvyšší příčky jdete s novým trenérem…

„Každá výměna na postu kouče je provázena určitými představami. Dušan Gregor přináší jiný pohled na trendy, na tréninkovou činnost i na priority, které jsme si pro tuto sezónu nastavili.

Je to moderní trenér. Ale vše se teprve ukáže. Uvidíme, zda naše volba pro Dušana a jeho volba pro nás byla správná. Já mu stoprocentně věřím a předpokládám, že výměna týmu prospěje. Nechci samozřejmě zapomenout na perfektní práci, kterou nám tady odvedl Josef Paleček. Je pravda, že jsme si v sezónách, kdy jsme vyhráli základní část, mysleli na víc. Teď tu máme Dušana a já doufám, že jeho premiérová sezóna v Liberci bude zakončena maximálním úspěchem.

V hráčském kádru se objevují jména odchovanců libereckého hokeje, což je jistě příjemný pohled...

„Ano, je to velmi příjemné. Když se stavební společnost Syner v letech 1993-1994 rozhodovala, zda vstoupit do hokeje, zvažovala, zda koupit celý klub či pouze A tým. Rozhodnutí koupit celý klub je daleko dražší, ale dnes se ukazuje, že jsme udělali dobře, když jsme investovali do celého klubu a dlouhodobé práce. Ta by měla být zakončena převedením hráče z mládežnické kategorie mezi dospělé do A týmu. Je velkým zadostiučiněním, že spousta těchto hráčů nejenom nakukuje, ale stala se pevnou součástí a oporami A týmu. Jsou to například Lukáš Pabiška, Honza Holub, Honza Víšek a Tomáš Klimenta, ale i Honza Plodek, jakožto původní odchovanec a pamětník postupu do extraligy. Jsou to hráči, kteří jsou jasným a zřetelným dokladem kvalitní práce s mládeží a velké péče všech nadšenců, kteří hokejem doslova žijí. Mnozí z nich mají svá zaměstnání a přesto všechen volný čas věnují hokeji a dětem. Právě jim patří bezesporu velký dík a obdiv. Věřím, že tato obětavá práce přinese své ovoce. Ještě více je potěšitelné, že se naši odchovanci začínají prosazovat i do reprezentace dospělých. Vloni to byli například Víšek a Pabiška, ještě před nimi Holub.“

Zvažujete možnost tým ještě do vypršení přestupního termínu posílit?

„Mohu konstatovat, že jsme v trvalém a častém kontaktu s Andrejem Podkonickým, který ví, že jakmile by mu nevyhovovalo jeho ruské angažmá, může se okamžitě vrátit do Liberce. Andrej si chtěl zahraniční angažmá zkusit, ale dnes ví, že bojuje s pěti cizinci o tři volná místa. Mohou se i další hráči rozhodnout o svém návratu ze zámoří. Mají třeba slíbeno hrát za první tým v NHL, ale nemusím jim to vyjít a nebudou se chtít takzvaně plácat na farmě. Může mezi nimi být například náš odchovanec Tomáš Plíhal. I on se může dostat do situace, kdy o Vánocích bude natolik otrávený farmou, že se může objevit v Liberci. Bylo tomu tak vloni, nakonec ho ale nechali zahrát tři zápasy v NHL. Mohou se uvolnit i další hráči, s mnoha z nich jsme v neustálém kontaktu.“

Zbytek rozhovoru přineseme v úterý ráno.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Skvělá zpráva! Na World Hockey Challenge zamíří šestice Tygrů

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení