Akademie Bílí Tygři Liberec

Turnaj Basel Summer Ice Hockey 2009

Date of publication Author Petr Schultz

B a s i l e j - Jako každý rok míří Bílí Tygři v rámci letní přípravy do Švýcarska, kde sehrají celkem čtyři duely a tři z toho v rámci turnaje Basel Summer Ice Hockey 2009. Soupeřem týmu z Podještědí bude třeba švýcarský mistr HC Davos nebo ruský Petrohrad. Turnaj v zemi helvétského kříže bude zahájen ve středu duelem domácí Basileje s Ženevou. Všechny zápasy můžete sledovat online na našem webu.

Na turnaji se odehraje celkem devět utkání. Mužstva jsou rozdělena do dvou skupin. Ve skupině A nalezneme domácí Basilej, Ženevu a běloruský Minsk. Druhou skupinu tvoří Bílí Tygři, ruský Petrohrad a Davos. O první místo v turnaji se utkají jen první týmy z obou skupin, o třetí pak druzí a o páté místo třetí týmy tabulky. Jistota postupu do finále jsou dvě výhry v základní části.

Představení účastníků turnaje:

Skupina A

EHC Basel

Pořadatel v srdci trojzemí má velice mladý a perspektivní tým, se kterým se v minulém ročníku druhé nejvyšší švýcarské soutěže umístil na devátém místě a zůstal tak těsně za hranicí play-off a na postup mezi elitu si družina trenéra Raukanena bude muset ještě rok počkat.

Hvězdy týmu: Dominic Lüthi, Pasi Tuominnen (FIN), Adrian Gerber

Genéve-Servete HC

Klub založený v roce 1905 vyhrál dvakrát švýcarský pohár, na pohár pro vítěze ligy to však nikdy nestačilo. Tým od Ženevského jezera byl však šestkrát ve finále a vždy skončil na neoblíbeném druhém místě. V loňském ročníku zakotvila Ženeva na šestém místě a ve čtvrtfinále vypadla s vicemistrem z Klotenu.

Hvězdy týmu: Juraj Kolnik (SVK), Goran Bezina, John Gobbi

HC Dynamo Minsk

Mladičký klub, který nyní hraje ruskou KHL, byl založen teprve před pěti lety a stal se v roce 2007 běloruským mistrem. V minulém ročníku skončil na nelichotivém dvaadvacátém místě nově vzniklé KHL a postup do play-off mu byl na míle vzdálen. V obraně Minsku najdeme kladenského odchovance Martina Ševce.

Hvězdy týmu: Andrej Mezin, Hanes Hyvönnen (FIN), Ville Peltonen (FIN)

Skupina B

HC Davos

Aktuální mistr Švýcarska a nejúspěšnější celek tamní nejvyšší soutěže si sáhl na pohár pro vítěze už celkem devětadvacetkrát. V letošním finále si poradil s Klotenem v sedmi zápasech. Mimo jiné patří také k pořadatelům tradičního Spengler Cupu, na kterém se letos představí i Karlovy Vary. V klubu působí česká dvojice Marha – Tatíček.

Hvězdy týmu: Reto von Arx, Daniel Widing (SWE), Josef Marha (CZE)

SKA St. Petersburg

Jeden z nejúspěšnějších klubů sovětské historie byl založen v roce 1946 a celkem třikrát zvedl nad hlavu Spengler Cup. Zajímavostí je, že v týmu v roli sportovního ředitele působí bývalý útočník Detroitu Red Wings Igor Larionov. Minulý rok zakončili svěřenci trenérského dua Smith – Zanatta na osmém místě a v play-off vypadli v osmifinále. Na soupisce ruského klubu najdeme českého útočníka Petra Čajánka.

Hvězdy týmu: Robert Esche (USA), Alexej Jašin, Maxim Sušinskij

Bílí Tygři Liberec

Severočeský klub zakončil minulou sezónu na devátém místě a do play-off se neprokousal přes rytíře z Vítkovic. V nejvyšší české soutěži hrají Tygři od sezóny 2002/2003 a dvakrát si pověsili kolem krku bronzové medaile.

Hvězdy týmu: Tero Leinonen (FIN), Petr Nedvěd, Milan Bartovič (SVK)


Turnaj se odehraje v St. Jakobsareně, která sousedí třeba s fotbalovým stánkem, kde sídlí FC Basilej. Ve sportovním komplexu nalezneme třeba bazény, tenisové kurty nebo gymnastické centrum. Hokejová hala pojme celkem 6600 diváků.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Policistou na zkoušku! Do náborové akce se zapojili i naši junioři

Nejnovější články

Vítězná série dorostu je u konce. V divokém zápase podlehl Litvínovu

Šlágr kola juniorské extraligy pro Třinec. Rozhodla druhá třetina

Obecně moc gólů nedávám, tím víc mě to těší, radoval se po trefě Ehrenberger

Klubové oblečení

TRÉNINK
povinné vybavení

ZÁPAS
povinné vybavení

TRÉNINK, ZÁPAS A VOLNÝ ČAS
doporučené vybavení